FEYENOORD

Feyenoord maakt in Klassieker aanspraak op meer, maar moet tegen Ajax genoegen nemen met puntendeling

Mats Wieffer werkt ongelukkig de bal in het eigen doel bij Feyenoord-Ajax
Mats Wieffer werkt ongelukkig de bal in het eigen doel bij Feyenoord-Ajax © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Het is Feyenoord zondagmiddag niet gelukt om Ajax op de knieën te dwingen. De Rotterdammers waren grote delen van de wedstrijd de betere ploeg en leken na een wonderschone 1-0 van Igor Paixão de beste papieren te hebben om De Klassieker in hun voordeel te beslissen, maar een ongelukkige eigen goal van Mats Wieffer bepaalde anders.
Drie belangrijke momenten in Feyenoord-Ajax
Drie belangrijke momenten in Feyenoord-Ajax © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
De hamvraag voorafgaand aan De Klassieker in De Kuip was of Feyenoord het momentum wist te benutten. Want als de Rotterdammers een keer als favoriet aan de tweedstrijd met Ajax begonnen, dan was het zondag wel. Waar de Rotterdammers al negen eredivisieduels op rij ongeslagen waren, had Ajax in de competitie al vijf wedstrijden niet gewonnen.
Arne Slot over de 1-1 bij Feyenoord-Ajax: 'Omdat je thuis speelt, ben je niet tevreden'
Feyenoord startte bovendien als koploper aan De Klassieker, voor het eerst sinds het kampioensjaar 2016/2017. En dan ook nog eens met een voorsprong van vijf punten. Dat Feyenoord er weinig heil in zag om die voorsprong op de ranglijst slechts te consolideren en niet uit te bouwen, werd snel duidelijk. De Rotterdammers zetten van meet af aan druk op de defensie van Ajax, dat in de beginfase allesbehalve een sterke indruk maakte.
Het eerste wapenfeit van De Klassieker was een kopballetje van Igor Paixão, maar dichterbij de openingstreffer was Feyenoord toen Jurriën Timber de thuisploeg bijna een handje hielp. Het scheelde weinig of de verdediger tikte een corner van Orkun Kökçü in eigen doel, maar keeper Geronimo Rulli tikte de bal attent uit de hoek.
Feyenoord-aanvaller Alireza Jahanbakhsh moet worden tegengehouden door Orkun Kökçü in een opstootje met Ajax-verdediger Jurriën Timber
Feyenoord-aanvaller Alireza Jahanbakhsh moet worden tegengehouden door Orkun Kökçü in een opstootje met Ajax-verdediger Jurriën Timber © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Na ruim 25 minuten, toen de druk van Feyenoord wat minder werd, stichtte ook Ajax voor het eerst gevaar. Een voorzet van Calvin Bassey werd net voorlangs gekopt door Mohammed Kudus, waarna Justin Bijlow niet veel later ook in actie moest komen toen Timber plots voor zijn neus opdook.

Paixão

Feyenoord, dat tegen Ajax speelde met dezelfde elf als een week eerder in en tegen Groningen (0-3), profiteerde na ruim een halfuur optimaal van een verkeerde inspeelpass van Steven Berghuis. De attente Quilindschy Hartman wist de bal te onderscheppen en kreeg de bal bij Igor Paixão, die op avontuur ging en Feyenoord vervolgens op weergaloze wijze op voorsprong schoot.
Zo klonk de 1-0 van Igor Paixão bij Feyenoord-Ajax op Radio Rijnmond
Eén keer kwam Ajax in het restant van de eerste helft nog dichtbij de gelijkmaker. Davy Klaassen stuurde Kudus de diepte in. De Ghanees legde de bal breed op de meegelopen Francisco Conceição, die de kans echter om zee hielp. Mocht hij de bal binnen hebben gefrommeld, dan was het feestje bovendien niet doorgegaan: Kudus werd teruggefloten vanwege buitenspel.
Igor Paixão wordt geknuffeld na zijn mooie goal voor Feyenoord tegen Ajax
Igor Paixão wordt geknuffeld na zijn mooie goal voor Feyenoord tegen Ajax © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven

Ongelukkige tegengoal

En ook na de pauze bleef Feyenoord de betere ploeg. Het was opnieuw Hartman die een kans voor Feyenoord inleidde nadat hij niet voor het eerst belangrijk was met een interceptie. Vanuit de tweede lijn haalde Danilo maar eens uit, maar de poging van de oud-Ajacied ging naast het doel van Rulli. Een schotkans van Sebastian Szymanski werd ternauwernood geblokt door de invliegende Edson Alvarez. Dat lukte niet toen de Pool even later weer in kansrijke positie kwam, maar net naast schoot.
Het was wachten op noemenswaardige kansen voor de bezoekers, die maar niet écht gevaarlijk werden in De Kuip. Maar uiteindelijk kwamen die mogelijkheden er dan toch. Kudus werd weggestuurd en stond pardoes oog in oog met Bijlow, die razendsnel uitkwam en het gevaar daarmee onschadelijk wist te maken. Dat versterkte het gevoel dat het zeker nog niet gedaan was in De Kuip. En dat bleek ook wel toen Feyenoord na een ongelukkige situatie daadwerkelijk de gelijkmaker moest incasseren. Nadat Klaassen de bal kopte, viel de bal via het lichaam van Wieffer binnen: 1-1.
Justin Bijlow na Feyenoord-Ajax (1-1): 'Vanaf minuut zestig kantelde de wedstrijd'
De koploper, die de zaken tot dat moment prima op orde had, moest de rug rechten. Santiago Gimenez kreeg in de slotfase een enorme kans om Feyenoord alsnog naar de zege te schieten, maar hij kreeg de bal niet langs Rulli. Dichterbij kwam de thuisploeg niet meer. De Klassieker kende daarmee geen winnaar; een resultaat dat voor Feyenoord het minst bevredigend zal zijn.
Feyenoord-supporters na 1-1 tegen Ajax: 'Dit is allemaal tactiek...'

Feyenoord - Ajax 1-1 (1-0)

34' 1-0 Igor Paixão
71' 1-1 Mats Wieffer (eigen doelpunt)
Opstelling Feyenoord: Bijlow; Pedersen, Geertruida, Hancko, Hartman; Wieffer, Kokçü, Szymanski (81' Q. Timber); Jahanbakhsh (81' Idrissi), Danilo (74' Gimenez), Paixão (74' Dilrosun)