NIEUWS

Dit is wat we weten over 'Lucky', die zijn ex-schoonmoeder en ex zou hebben neergeschoten in Zwijndrecht

Verdachte Minh Nghia Vuong
Verdachte Minh Nghia Vuong © Politie.nl
De 49-jarige man die wordt gezocht voor de schietpartij bij een winkelcentrum in Zwijndrecht is al jaren bekend bij politie en justitie en heeft een lang strafblad. Zondag deelde de politie de naam en foto van de verdachte, de ex-partner van de dochter. Hij staat ook bekend onder de naam Lucky. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat er een klopjacht gaande is, en noemt de man levensgevaarlijk. 'We zetten alles op alles om hem te lokaliseren en aan te houden.'

Wat weten we verder over Minh Nghia Vuong?

De 49-jarige Vuong is al zeker 20 jaar in beeld bij politie en justitie. Hij heeft terechtgestaan voor een aantal gewapende overvallen, diefstal en drugshandel. Zo is hij in 2017 veroordeeld tot zeven jaar cel voor de gewelddadige overval op een geldloper in winkelcentrum Meerzicht in Zoetermeer, waar 260.000 euro werd buitgemaakt. Het slachtoffer werd op 16 december 2015 onder schot gehouden. De overvallers pakten zijn geldkoffer af en ramden die buiten open: ze zetten de koffer tegen een muur en reden er een aantal keer hard tegenaan met hun bestelbus.
In 2013 stond Vuong voor de rechter op verdenking van de diefstal van een scooter, bestelbus, auto's en kentekenplaten. Volgens het OM stelde hij toen ook geld beschikbaar voor de productie van speed in India. Verder komt zijn naam voor in onderzoeken naar overvallen op banken in Heerjansdam en Heemstede en zou hij ter voorbereiding van een overval een gat hebben gemaakt in het dak van het postkantoor aan de Voorstraat in Voorschoten.
Ook is hij in verband gebracht bij een poging van een overval op een geldloper in winkelcentrum Alexandrium in 2016. Het is niet bekend wanneer hij is vrijgekomen.

De politie heeft de identiteit van de vermoedelijke schutter bekend gemaakt. Wie is hij?

Minh Nghia Vuong werd in 1973 geboren in Vietnam. Volgens het AD is de man een beruchte crimineel die goed is om uit beeld van de politie te blijven. Om die reden heeft hij de bijnaam Lucky. Een bron van de politie zegt tegen de krant dat de man een 'vakman is, die nauwelijks fouten maakt'. Zo zou hij verschillende telefoons gebruiken die hij kort na gebruik weer inruilt voor nieuwe. Daarnaast zou hij zich verplaatsen in gestolen auto's en spreekt hij op drukke openbare locaties af.

Wat was de aanleiding van de schietpartij bij winkelcentrum Walburg?

Op de parkeerplaats van winkelcentrum Walburg wordt zaterdagmiddag rond 13.45 uur het vuur geopend op een 38-jarige vrouw uit Rotterdam en een 66-jarige vrouw uit Dordrecht. Even daarvoor hoorde een getuige dat de twee vrouwen ruzie hadden met een man en dat ze al ruziënd naar de auto liepen. Vervolgens pakte de dader een pistool met demper en schoot op een van de vrouwen. Toen hij zag dat ze nog bewoog, schoot hij nog een keer op haar.
De slachtoffers zijn een moeder en haar dochter. De dochter was de ex-partner van de man die gezocht wordt. De politie denkt dan ook dat de reden van de schietpartij in de relationele sfeer ligt. Na het schietincident ging de man er met de auto vandoor.

De moeder is overleden. Wat is er bekend over de toestand van de 38-jarige vrouw?

De 38-jarige Rotterdamse raakte zwaargewond bij de schietpartij. Zij is overgebracht naar het ziekenhuis. Haar toestand is op dit moment nog 'kritiek.' Haar moeder, de 66-jarige vrouw uit Dordrecht, overleed ter plekke.