FEYENOORD

Berghuis over beladen terugkeer in De Kuip: 'Media en mensen met groot bereik moeten nadenken wat ze zeggen'

Steven Berghuis keerde zondag voor het eerst sinds zijn overstap naar Ajax terug in een volle Kuip
Steven Berghuis keerde zondag voor het eerst sinds zijn overstap naar Ajax terug in een volle Kuip © Patrick Goosen / Orange Pictures
Steven Berghuis heeft bij ESPN hard uitgehaald naar de rol van de media in aanloop naar De Klassieker. De aanvaller, die in de zomer van 2021 de overstap maakte van Feyenoord naar Ajax, sprak zich uit over de impact die bepaalde berichtgeving heeft op hemzelf en zijn familie.
"De media hebben het in allerlei berichtgeving lekker aangewakkerd", doelt Berghuis op de vijandigheid in zijn richting. "Ik heb hele verstandige woorden gehoord, zoals die van mijn trainer en de trainer van Feyenoord. Maar ik heb ook hele domme mensen aan het woord gehoord. Dan bedoel ik bijvoorbeeld Rene van der Gijp."
De voetbalanalist riep Ajax eerder deze week in Vandaag Inside op om Berghuis niet mee te nemen naar de uitwedstrijd in De Kuip, omdat dat teveel los zou maken bij het Feyenoord-publiek.
Ook was Berghuis kritisch op de rol van het Algemeen Dagblad en tv-programma Jinek. "Daar werken denk ik hele verstandige mensen. Ook mensen met kinderen, een gezin. Zij vinden het verstandig om een foto van mij in een Ajax-shirt schreeuwend op de cover te zetten. Zou dat helpen, denk je? Of RTL met Jinek dat een tweet de wereld in stuurt dat De Klassieker er één wordt van leven en dood? Waarom moet je die bewoording gebruiken? Denk even een beetje na!"

Impact

De afgelopen week had veel impact op Berghuis, geeft hij toe. "Er komt veel op je af in zo'n week. Maar ook op mijn familie. Ik denk dat de media, zeker mensen met zo'n groot bereik, moeten oppassen met wat ze zeggen. Mensen worden zo opgehitst door de media. Er komen zoveel domme mensen aan het woord die zoveel mensen ophitsen."
Zijn ontvangst in De Kuip vond Berghuis binnen de perken. "Vandaag in het stadion was het prima. Fluiten, oké. Spreekkoren, oké. Ze zijn teleurgesteld dat ik hier weg ben gegaan en dat ik die keuze heb gemaakt. Dat mag ook. Rivaliteit is goed en dat hoort erbij. Hoeveel mensen keken uit naar deze wedstrijd? Ook - met name - omdat ik deze stap heb gemaakt. Een beetje vijandigheid naar mij, helemaal geen probleem. Maar sommige dingen gaan echt te ver, aangezwengeld door verkeerde mensen die op verkeerde posities aan het woord komen."

'Daar staan hele nare dingen'

Op social media was de berichtgeving niet van de lucht. "Via Twitter, via Facebook. Ik heb zoveel dingen doorgestuurd gekregen. Maar niet alleen ik: ook mijn ouders, mijn oma. Zij stuurt mij ook vanochtend dat ze bezorgd is. Door social media wordt dat gecreëerd. Daar staan hele nare dingen."
Berghuis had er ook voor kunnen kiezen om zijn mond te houden en niemand na afloop te woord te staan, zegt hij. Maar daar heeft de Ajacied bewust niet voor gekozen. "Ik moet er staan, ik moet het vertellen. Mensen moeten wel weten wat het met mij, maar vooral met de mensen om mij heen doet. Sommige mensen kun je niet controleren of in de tang houden, maar er zijn wel bepaalde mensen op bepaalde posities waarvan ik denk: denk na voor je wat zegt. Die mensen heb ik net genoemd en ik ben er misschien nog wat vergeten."