FEYENOORD

Analyse: Hoe Feyenoord Ajax tot de lange bal dwong, maar niet wist door te drukken

Lutsharel Geertruida speelde zondagmiddag een belangrijke rol bij Feyenoord tegen Ajax © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Na een evenwichtige Klassieker deelt Feyenoord de punten met Ajax. De Rotterdammers speelden een sterke eerste helft, maar de Amsterdammers knokten zich terug in de wedstrijd. Een analyse van een wedstrijd waarin twee ploegen elkaar hoog onder druk probeerden te zetten, maar weinig grote kansen creëerden.
Door Jeroen Bos
Met dezelfde elf namen als in de afgelopen twee wedstrijden begon Feyenoord sterk aan De Klassieker. De grootste vraag die door het hoofd van Arne Slot zal zijn gegaan voorafgaand aan de wedstrijd, was of Mats Wieffer zijn goede spel tegen PEC Zwolle en FC Groningen ook kon laten zien tegen een betere tegenstander. En juist voor Wieffer was een belangrijke rol weggelegd in de eerste helft.

Feyenoord zet Ajax hoog onder druk

Na een voorzichtig begin, probeerde Feyenoord na een aantal minuten de druk op Ajax op te voeren. Met het druk zetten vielen een aantal dingen op. Danilo nam afstand van Ajax-verdedigers Edson Álvarez en Jurriën Timber, waardoor hij Ajax-keeper Gerónimo Rulli uitlokte om over de grond op te bouwen. Het moment dat Rulli de bal naar een van de centrale verdedigers speelde, was voor de Feyenoord-middenvelders een trigger om vooruit te lopen.
Met name bij balbezit voor Álvarez gingen Orkun Kökçü en Wieffer voor hun directe tegenstander staan, waardoor Szymanski in staat was om Danilo te ondersteunen in het druk zetten. Dat was het teken voor Danilo om Álvarez volle bak onder druk te zetten, waardoor de Mexicaan geregeld tot het geven van een lange bal werd gedwongen.
De gehele eerste helft wist Feyenoord de tegenstander op deze manier onder druk te zetten en de lange bal af te dwingen, die Mats Wieffer keer op keer oppikte en in staat stelde een nieuwe aanval te starten. Zelfs als Ajax-spelmakers Steven Berghuis of Kenneth Taylor zich naast de verdedigers lieten zakken en zo probeerden onder deze druk uit te komen, werden zij gedekt door Kökçü of Wieffer.

Berghuis verliest bal, Feyenoord scoort

In de 34e minuut probeerde Berghuis vrij te komen naast zijn verdediging, maar verloor onder hoge druk de bal. Quilindschy Hartman liet zijn directe tegenstander los, dekte agressief door op Jorge Sánchez en leverde de bal in bij Igor Paixão, die op fantastische wijze de 1-0 binnenknalde.
Een cruciale rol in deze manier van druk zetten was weggelegd voor Lutsharel Geertruida. Het grote risico van doorstappende middenvelders is de ruimte die wordt weggegeven tussen de linies, maar dankzij de intelligente Geertruida werd dit risico grotendeels beperkt.
Ook in de eerste fase van de tweede helft was Feyenoord-verdediger terug te vinden tussen de verdediging en het middenveld, waardoor hij Wieffer in staat stelde door te dekken op Berghuis. Dankzij de goede positionering en diverse onderscheppingen van Geertruida, ontstonden na rust diverse kansen voor Kökçü, Danilo en Sebastian Szymanski.
Rechts in beeld Lutsharel Geertruida die het middenveld instapt
Rechts in beeld Lutsharel Geertruida die het middenveld instapt © ESPN

Ajax komt terug in de wedstrijd, Slot grijpt in

Omdat Feyenoord via de jagende Danilo keer op keer de lange bal bij Ajax afdwong, bracht Ajax-trainer Alfred Schreuder wat meer kracht voorin, met Steven Bergwijn, Brian Brobbey en Dusan Tadic, die hij tegenover Hartman zette. Toen bij Feyenoord in de tweede fase van de tweede helft de vermoeidheid begon toe te slaan, bleek Ajax wat meer in staat om het drukzettende middenveld van Feyenoord over te slaan.
De Amsterdammers kwamen tot een aantal kansen. Na een grote kans van Mohammed Kudus, die doelman Justin Bijlow met ondersteuning van Hartman nog kon keren, kopte Davy Klaassen Ajax in de 71e minuut op 1-1. In deze minuten leek Ajax de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar Slot greep in en bracht verse krachten.

Veel lichtpunten

In het laatste kwartier verving Slot zijn gehele voorhoede voor de frisse Santiago Giménez, Javairô Dilrosun en Oussama Idrissi, die voor veel creativiteit zorgden. Als ook Ajax probeerde hoog druk te zetten, durfde Calvin Bassey niet door te stappen op Marcus Pedersen. Daardoor kwam Feyenoord er nog een aantal keer gevaarlijk uit. Met de weer fitte Quinten Timber, die inviel voor Szymanski, drong Feyenoord tot in blessuretijd nog aan, maar de Rotterdammers scoorden niet meer.
Slot zal met genoegen hebben gekeken naar het eerste uur, waarin Feyenoord de tegenstander hoog op het veld onder druk zette en de meeste aanspraak maakte op de overwinning. Ook zal de Feyenoord-trainer blij zijn met de manier waarop Wieffer zich heeft gemanifesteerd in een grote wedstrijd. Bij het druk zetten schroomde de middenvelder niet om door te dekken. Voor hem bleek ook een belangrijke rol weggelegd in het veroveren van de bal. Met de terugkomst van Quinten Timber, nemen de opties op het middenveld voor Slot in de komende, cruciale weken toe.