SCHIETPARTIJ

Verdachte van schietpartij Zwijndrecht is een Dordtenaar; burgemeester praat met betrokkenen

De politie doet onderzoek naar de schietpartij bij een winkelcentrum in Zwijndrecht
De politie doet onderzoek naar de schietpartij bij een winkelcentrum in Zwijndrecht © MediaTV - Killian Lindenburg
De 49-jarige verdachte van de dodelijke schietpartij bij een winkelcentrum in Zwijndrecht komt uit Dordrecht. Dat heeft burgemeester Hein van der Loo van Zwijndrecht maandagochtend verteld op Radio Rijnmond.
"Mijn gedachten zijn en blijven natuurlijk vooral bij de slachtoffers en hun familie", vertelt Van der Loo, die nog altijd diep is geraakt. Na de schietpartij heeft hij allerlei mensen gesproken. "Dat is de prioriteit: aandacht geven aan mensen, verhalen ophalen en luisteren. Je moet mensen aan het woord laten."
De burgemeester van Zwijndrecht heeft geen contact met de getroffen familie. Wel merkt Van der Loo dat iedereen is aangedaan na de schietpartij. "Al die mensen zal ik aandacht geven. Ik zal bij de mensen hier in de buurt een brief in de brievenbus doen en met hen spreken als daar behoefte aan is." Ook staat Slachtofferhulp paraat voor de mensen die daar behoefte aan hebben.
Vrouw doodgeschoten op parkeerplaats van winkelcentrum in Zwijndrecht, andere vrouw zwaargewond
Vrouw doodgeschoten op parkeerplaats van winkelcentrum in Zwijndrecht, andere vrouw zwaargewond © MediaTV
Van der Loo wordt op de hoogte gehouden van de klopjacht die is gestart op de verdachte Minh Nghia Vuong. "Ik ben uitstekend geïnformeerd door politie en justitie", zegt de burgemeester. "Kort na het incident ben ik met adviseurs samengekomen om de situatie te beoordelen. Dat doen we deze ochtend ook. We zullen op een zorgvuldige manier alles in kaart brengen om te kijken wat we moeten doen."

Stoeprand

Twee dagen na het drama wandelt Arie van Woerkom met zijn hondje langs de parkeerplaats waar het incident plaatsvond. Hij woont vlakbij die plek en zag zaterdag alles van dichtbij gebeuren. "Ik liep langs de fietsenmaker en zag iemand op de grond liggen. Ik dacht eerst dat het misschien een hartaanval was."
Het bleek dus om een schietpartij te gaan, iets wat Arie nooit had verwacht. "Ik heb de schoten niet gehoord", vertelt hij. "Maar dit is bizar. Ik zeg wel eens: vroeger kreeg je een knal voor je kanis en dan was het klaar. Maar tegenwoordig lopen mensen met een pistool of een mes. Je kunt niks meer zeggen of je ligt ergens langs een stoeprand."
Er liggen bloemen bij winkelcentrum Walburg
Er liggen bloemen bij winkelcentrum Walburg © Rijnmond
Het afgelopen weekend zal Van der Loo in ieder geval nooit vergeten. "Dit is veruit het minst leuke gedeelte van het ambt, maar dit hoort erbij. Het is zo dat je van de eerste tot de laatste minuut burgemeester bent. Je bent in deze rol voor de mensen. Hoe wrang het ook klinkt, je doet dit met liefde. Er rust een verantwoordelijkheid op mijn schouders."
Bij het winkelcentrum Walburg wordt stil gestaan bij de schietpartij
Bij het winkelcentrum Walburg wordt stil gestaan bij de schietpartij © Rijnmond