SCHIETPARTIJ

Bloemen bij winkelcentrum na dodelijke schietpartij op parkeerplaats, winkeliers pakken draad weer op

Bij het winkelcentrum Walburg wordt stil gestaan bij de schietpartij
Bij het winkelcentrum Walburg wordt stil gestaan bij de schietpartij © Rijnmond
Terwijl het winkelend publiek druk bezig is met de zaterdagboodschappen, wordt Zwijndrecht opgeschrikt door grof geweld. Een man opent op de parkeerplaats van winkelcentrum Walburg het vuur op twee vrouwen en slaat direct op de vlucht. Een van de vrouwen overlijdt ter plekke, de ander ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Twee dagen na deze schietpartij pakt het winkelcentrum voorzichtig de draad weer op.
Het winkelcentrum gaat maandag langzaam open. De meeste zaken hebben de deuren 's ochtends nog gesloten, omdat het maandag is. Verspreid over het parkeerterrein liggen verschillende bloemstukken. Niemand staat bij de bloemen stil, sommige daarvan liggen er al een tijdje.
Er liggen bloemen bij winkelcentrum Walburg
Er liggen bloemen bij winkelcentrum Walburg © Rijnmond

'De beveiliging belde: het gaat hier goed fout'

Robbert Stoopman weet ook niet wat hij meemaakt. De telefoon van de voorzitter van de winkeliersvereniging in Zwijndrecht staat roodgloeiend. Hij blijft maar gebeld worden. Meerdere media zijn geïnteresseerd in zijn verhaal over dit drama.
Voorzitter Winkeliersvereniging Zwijndrecht: 'Onze prioriteit was om verdere paniek te voorkomen'
"Het was heel heftig. Dit verwacht je niet op een drukke zaterdagmiddag", blikt Stoopman terug. Hij werd zaterdagmiddag vlak na de schietpartij gebeld door de beveiliging. "Er werd meteen gezegd: 'Het gaat hier goed fout.'"
De ingang van het winkelcentrum Walburg ging meteen dicht. Hulpdiensten kregen direct de ruimte om de twee vrouwelijke slachtoffers te helpen. Een 66-jarige vrouw uit Dordrecht overleefde het drama niet. Een 38-jarige Rotterdamse werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis.
Vrouw doodgeschoten op parkeerplaats van winkelcentrum in Zwijndrecht, andere vrouw zwaargewond
Vrouw doodgeschoten op parkeerplaats van winkelcentrum in Zwijndrecht, andere vrouw zwaargewond © MediaTV
Na de schietpartij heeft Stoopman bewust geen ooggetuigen gesproken, ook vanwege het belang van het onderzoek. "Dat is ook verstandig, denk ik. Zij moeten hun eigen beelden hiervan vastleggen. Het is vooral triest dat deze mensen dit hebben moeten meemaken." De prioriteit lag volgens de voorzitter van de winkeliersvereniging om verdere paniek te voorkomen, zodat minder mensen dit drama mee zouden krijgen.
Dat het incident uitgerekend plaatsvond bij het winkelcentrum, lijkt niet meer dan toeval. "Het nadeel is dat hier een ellende vanuit de relationele sfeer is samengekomen. Het had inderdaad op elke locatie kunnen gebeuren", zegt Stoopman.

'Hulp nodig? Meld je'

Op maandagmorgen lijkt het erop dat Zwijndrecht de draad alweer heeft opgepakt. Mensen zijn bezig met de laatste aanbiedingen van de supermarkt, of met het cadeautje voor dat ene familielid.
Een aantal bloemstukken dat bij het winkelcentrum Walburg is gelegd
Een aantal bloemstukken dat bij het winkelcentrum Walburg is gelegd © Rijnmond
Stoopman probeert in beeld te krijgen wat er bij de ondernemers leeft na de schietpartij. Ook zoekt hij naar ooggetuigen die nog niet gehoord zijn. Deze betrokkenen worden dan doorverwezen naar Slachtofferhulp en de politie. "En als iemand maar enigszins hulp behoeft, meld je dan bij het bestuur van de winkeliersvereniging, de beveiliging of de gemeente", roept Stoopman op.