FEYENOORD

Van Gastel in FC Rijnmond: 'Knap dat Feyenoord in De Klassieker gespeeld heeft zoals het altijd speelt'

FC Rijnmond met Jean-Paul van Gastel
FC Rijnmond met Jean-Paul van Gastel © Rijnmond
De stofwolken zijn opgetrokken, de emoties zijn gaan liggen. Een dag na De Klassieker blikt FC Rijnmond uitgebreid terug op het gelijkspel tussen Feyenoord en Ajax. "Feyenoord mag nu echt wel de overtuiging hebben dat het beter kan voetballen dan Ajax", vindt oud-trainer Robert Maaskant.
Jean-Paul van Gastel, voormalig aanvoerder van Feyenoord en bij de 6-2 vier jaar geleden assistent-trainer, noemt het gelijkspel van zondag 'met name voor Feyenoord een teleurstelling'. "Maar als je de wedstrijd gezien hebt is een gelijkspel reëel."
Volgens Maaskant hebben we zondag een complete topper gezien. "Waarbij beide ploegen ervoor kozen om de tegenstander niet in z'n spel te laten komen. Uiteindelijk mondt het dan uit in een fysiek gevecht. Vroeger had Ajax het surplus aan kwaliteit waardoor ze zich daar met positiespel onderuit konden spelen, maar dat hebben ze nu niet."
"Maar Feyenoord heeft, ondanks dat ze bovenaan staan, nog steeds het gevoel dat ze niet beter kunnen voetballen dan Ajax. Dat verbaast me", vervolgt Maaskant. "Feyenoord mag nu echt wel over die drempel heen stappen, met de spelers die ze hebben en de ontwikkeling die ze gemaakt hebben. Ze mogen nu echt wel de overtuiging hebben dat ze beter kunnen voetballen dan Ajax."

Emoties

Van Gastel vond dat Feyenoord de emoties zondagmiddag goed onder controle had. "Dat is belangrijk op en buiten het veld. Het is knap dat Feyenoord gespeeld heeft zoals het altijd speelt", aldus Van Gastel, die de kwaliteit van de afstandsschoten, op de geweldige goal van Igor Paixão na, tegen vond vallen. "Feyenoord kreeg heel veel schietkansen. Ik vond de schoten heel matig, buiten de goal."
Over de 'wereldgoal' van Paixão zijn de heren lovend. "De communicatie met hem verloopt ook beter, hij begrijpt beter wat er van hem verwacht wordt", merkt Feyenoord-watcher Dennis Kranenburg. "Met Quilindschy Hartman en Paixão staat het voorlopig prima aan de linkerkant."

Eigen jochie

Van Gastel is lovend over 'eigen jochie' Hartman. "In agressiviteit, en het vooruit verdedigen. Hoe hij die bal van Steven Berghuis onderschept: hij is alert en leest wat er gebeurt. Aan het begin van de tweede helft kwam Dusan Tadic aan die kant te spelen en die geeft hij meteen een zwiepert. Dat zijn de kleine dingetjes waaraan je ziet: hier zit toekomst in."
Maaskant vond Lutsharel Geertruida de beste man van het veld. Van Gastel: "In de jeugdopleiding heeft hij altijd als centrale verdediger gespeeld. Hoe hij het zondag invulde was waanzinnig. Doordekken, lezen wat er gebeurt. En ook een eigen jochie dus."