FEYENOORD

Ondanks verhoogde inzet kon het andere politiewerk tijdens De Klassieker gewoon doorgaan

De politie-inzet rondom De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax op zondag 22 januari 2023
De politie-inzet rondom De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax op zondag 22 januari 2023 © Orange Pictures - Joris Verwijst
De opschaling van de politie bij De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax heeft zondag niet voor problemen gezorgd op andere plekken. De politie meldt dat er altijd voldoende capaciteit is geweest: "Maar de impact van deze inzet is wel groot."
Ongeveer 200 agenten zijn zondag aan het werk gezet bij de wedstrijd Feyenoord-Ajax. De politie schaalt pas bij voetbalwedstrijden op als daar een concrete aanleiding voor is. De Klassieker is daar een voorbeeld van. "We wilden geen herhaling van vorig seizoen", zegt de woordvoerder van de politie. Die politie-opschaling is zogezegd 'informatiegestuurd en zeker niet standaard'. Hoeveel de extra politie-inzet heeft gekost, wordt niet gemeld.
Doordat de politie bij De Klassieker moest opschalen, was de politie minder inzetbaar voor bijvoorbeeld fouillerings- en preventieacties. Maar de zoektocht naar de verdachte van de schietpartij bij het winkelcentrum Walbrug in Zwijndrecht leed hier bijvoorbeeld niet onder. "De Klassieker en de klopjacht raakten elkaar niet", laat de woordvoerder desgevraagd weten.
Rondom Feyenoord-Ajax is er door de politie voor gekozen om de-escalerend te werken. "Daarmee zijn grote excessen voorkomen", legt de woordvoerder uit. "We zijn trots op de supporters, maar ook op de politie."
De Mobiele Eenheid greep zondag kort in. De rust keerde toen snel terug rondom De Kuip:
Spelersbus van Ajax komt aan bij De Kuip

'Hopelijk de volgende keer een tandje minder'

Feyenoord laat weten nooit uitspraken te doen over de hoogte van de uitgaven aan beveiliging rond een wedstrijd. "Wel zal voor een ieder duidelijk zijn dat voor deze Feyenoord-Ajax door de club extra kosten zijn gemaakt, bijvoorbeeld wegens het plaatsen van de palen en netten. Aan de voorkant is intern ook aangegeven dat veiligheid zeker deze keer voor alles ging, óók als dit extra kosten met zich zou meebrengen."
Rond het veld in De Kuip hingen netten voor Feyenoord-Ajax
Rond het veld in De Kuip hingen netten voor Feyenoord-Ajax © Orange Pictures - Patrick Goosen
Na De Klassieker is Feyenoord tevreden over hoe het vervolgens organisatorisch allemaal is verlopen. "Maar we hopen om vele redenen en ook uit financieel oogpunt dat het een volgende keer allemaal wel een flink tandje minder kan”, zegt een woordvoerder.