nieuws

NIDA wil discussie over straatnamen omstreden helden

Het standbeeld van Piet Heyn in Rotterdam-Delfshaven krijgt een extra bordje. Daarop komt uitleg over de rol die de Rotterdamse zeeheld in onze koloniale geschiedenis heeft gespeeld.
Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb geantwoord op vragen van NIDA. De partij wil dat er een brede discussie komt over de vernoemingen van straten, pleinen en gebouwen naar omstreden figuren.
"Er is een gebrek aan de schaduwkanten van de geschiedenis. We moeten het niet alleen hebben over hoe Piet Heyn de Zilvervloot op de Spanjaarden heroverde, maar ook over zijn rol in de slavenhandel", zei El Ouali donderdagochtend op Radio Rijnmond.
El Ouali hoopt dat de toelichting bij de straatnaam een opstap is naar een bredere discussie over meer straatnamen.
"Eén bordje bij het beeld van Piet Heyn is iets, maar niet genoeg. Alleen al in de Afrikaanderwijk zijn negentien straten vernoemd naar omstreden personen uit het koloniale verleden in Zuid-Afrika", aldus de NIDA-voorman.

Witte de With


Aanleiding voor het verzoek van de partij is
die kunstcentrum Witte de With heeft aangekondigd. De naamgever - Witte Corneliszoon de With - is volgens kunstenaars een 'foute' zeeheld.
Ook de in Delfshaven geboren Piet Heyn (1577) is omstreden vanwege zijn betrokkenheid bij de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en Westindische Compagnie (WIC). De meningen over zijn rol zijn verdeeld.

Terughoudend in naamswijzigingen


Het bordje bij Piet Heyn komt er. Maar burgemeester Aboutaleb toont zich in zijn antwoord aan NIDA verder terughoudend om namen helemaal te veranderen: "Het is zinvoller de betreffende straatnamen te behouden en zo de geschiedenis zichtbaar en levend te houden."
Ook wijst Aboutaleb er op dat er al jaren verklarende onderschriften worden toegevoegd op straatnaamborden. Er is een digitaal straatnamenboek en de Straatnamen van Rotterdam app die meer uitleg geven.
Ook Jantje Steenhuis, voorzitter van de Straatnamencommissie voelt weinig voor het veranderen van straatnamen. "Wat we wel kunnen doen, als archief of als museum, is er aandacht aan besteden door middel van een tentoonstelling. Dat is een manier om het met elkaar erover te hebben. Dat vind ik een stuk interessanter dan het wegpoetsen van een naam want dan heb je geen gesprek meer. "