SCHIETPARTIJ

Verdachte schietpartij Zwijndrecht nog spoorloos, politie vindt vluchtauto en zet klopjacht op 'Lucky' voort

Lucky woonde anoniem in Rotterdam-Ommoord, waar de politie zaterdag binnenviel
Lucky woonde anoniem in Rotterdam-Ommoord, waar de politie zaterdag binnenviel © MediaTV
De schutter van de dodelijke schietpartij bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht is nog steeds spoorloos. De politie is met man en macht naar hem op zoek. De man schoot afgelopen zaterdag een vrouw (66) dood, haar dochter (38) raakte levensgevaarlijk gewond. Hierna vluchtte de verdachte, de 49-jarige Minh Nghia Vuong, alias 'Lucky', volgens ooggetuigen in een donkere auto. Buren van de man zijn verbijsterd als ze hem op de foto herkennen die is vrijgegeven door de politie. In Rotterdam-Ommoord zijn enkele uren na het drama twee invallen geweest. De vluchtauto van de schutter is gevonden in Zwijndrecht.
In Dordrecht wordt gerouwd. Afgelopen zaterdag stierf de 66-jarige Dordtse Michel nadat ze was beschoten door de ex van haar dochter. Lucky schiet eerst in de lucht en dan meerdere keren op Michel, zelfs als ze al gewond op de grond ligt. Dochter Anneke wordt ook onder vuur genomen en vecht twee dagen later in het ziekenhuis nog steeds voor haar leven. Ze wordt daar naar verluidt bewaakt door de politie.
De achtergrond van de vrouwen is het milieu van woonwagenbewoners. De poorten van het kamp in Wielwijk waar Michel woonde, blijven gesloten. Door tal van vrienden en betrokken families zijn de Facebook-pagina’s op zwart gezet. Ze zijn in rouw vanwege Michel en leven tegelijkertijd tussen hoop en vrees voor haar dochter Anneke.

Verdachte vermoedelijk op de vlucht in een Skoda Octavia

Het spoor naar de verdachte loopt kort na de schietpartij van Zwijndrecht richting Rotterdam-Ommoord. Bronnen bij de politie melden dat het kenteken van zijn auto twee keer is opgepikt door het ANPR-systeem: op de A16 ter hoogte van Ridderkerk en op de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam.
Lucky is al zaterdag tijdens zijn vlucht van auto gewisseld, blijkt maandag. De politie laat aan het einde van de middag weten dat zijn "vluchtauto na het schietincident in de afgelopen nacht is aangetroffen op de Veldslahof in Zwijndrecht. Dit voertuig is veiliggesteld en wordt onderzocht. We vermoeden dat de verdachte nu gebruik maakt van een grijze Skoda Octavia met kenteken KV-121-F."

Rotterdam-Ommoord

Lucky woonde de afgelopen jaren in een huis in het Pater Pirehof in Ommoord. Zijn ex-vriendin Anneke, de 38-jarige vrouw die hij zaterdag zwaar verwondde, zou daar ook hebben gewoond. Of dat op het moment van de schietpartij nog zo was, is niet duidelijk. Sommige omwonenden zeggen dat ze haar kort voor het drama nog in Ommoord hebben gezien.
De straat waarin Lucky en zijn ex onder de radar woonden
De straat waarin Lucky en zijn ex onder de radar woonden © Rijnmond

Inval in twee woningen in Rotterdam-Ommoord

De politie valt volgens ooggetuigen zaterdagavond rond 21:30 uur het huis in het Pater Pirehof binnen. Op vrijwel hetzelfde moment is er een inval even verderop, vertelt een achterbuurman van het Von Ossietzkypad. Hij laat net zijn hond uit. "In het zijpad, rond half tien, zag ik ze aankomen. Tien man met een stormram en een hond. We werden bijna omver gelopen. Ze hebben dat pand doorzocht en stonden bij de metro de boel in de gaten te houden, met getrokken wapen. En ik heb thuis een camera, maar de beelden van die inval zijn gestoord, ze zijn allemaal weg.”
Het hoekhuis aan het Von Ossietzkypad staat op naam van een vrouw met dezelfde achternaam en leeftijd als het jongste slachtoffer van zaterdag, Anneke. Het pand stond al een tijdje leeg, zegt de achterbuurman. Volgens hem is er zo'n drie jaar geleden flink verbouwd. Er zou toen ook een oudere vrouw van Aziatische afkomst in het huis hebben gewoond. "Het is toen helemaal gestript en opnieuw opgebouwd voor veel geld. Dat moet gigantisch veel zwart geld zijn geweest."

Crimineel verleden

Hij speculeert, maar mogelijk zit de buurtbewoner er niet ver naast. De verdachte heeft een crimineel verleden en is onder meer veroordeeld voor gewelddadige overvallen op onder meer geldlopers en banken, diefstal van auto’s en scooters en de productie van speed. Hij was niet bang om geweld te gebruiken, blijkt uit zijn strafblad. In Ommoord stond de verdachte niet officieel ingeschreven. Hij staat te boek als inwoner van Dordrecht. Waarom dat is, is niet duidelijk. Diverse media melden dat Lucky graag onder de radar bleef.
Verdachte Minh Nghia Vuong
Verdachte Minh Nghia Vuong © Politie.nl
Dennis woont al tien jaar in de buurt en was geen fan van de man. “Hij had een dreigende houding, maakte rare opmerkingen. Het was nooit echt prettig met hem en dan liep ik maar snel door.” Dat kon zelfs over het voeren van de eendjes gaan, vertelt Dennis. “Dat mocht dan niet en daar werd ik op aangesproken. En als ik het nog een keer zou doen, dan zou hij daar wel wat aan doen. Ik dacht: ach, het is een klein mannetje met een hoop frustratie. Maar als je dan deze dingen leest, dan schrik je wel."

Man van de rottweiler

Ook andere buurtbewoners kennen Lucky al jaren als de bewoner van het Pater Pirehof. Hij had zijn huis goed beveiligd, zegt een omwonende. Maandagochtend veegt de man de ruitscherven op die op straat zijn blijven liggen na de politie-inval. “Het waren prima mensen, wel een beetje vreemd. Ze hadden acht camera’s aan het pand hangen en altijd de rolluiken dicht.” Lucky was niet onaardig, volgens hem. Hij zou wel eens geholpen hebben bij een klusje. “Hij was superhandig. Ik heb hem toen een dagje mee uit varen genomen als dank.”
Meer mensen schrikken zich dood als ze Lucky herkennen op de foto die de politie na de schietpartij vrijgeeft. De buurtbewoners die we spreken, noemen hem allemaal 'de man van de rottweiler'. “Wij zeiden toen die foto op televisie kwam, ‘wat een rotkop, wat een crimineel’. Maar zo had ik hem nooit voor ogen. Het is een keurig wijkje hier, je hoort hier nooit geen narigheid.” Echt persoonlijke contacten waren er niet. Ook niet met Anneke, de neergeschoten ex-vriendin van Lucky. “Die vrouw was ook een beetje achterdochtig. Ik zei haar wel eens gedag als ze de rottweiler uitliet, maar ze zei nooit wat terug”, vertelt een vrouw.

Politie zwijgt

De politie wil maandag niet veel kwijt over het drama nu Lucky nog spoorloos is. Inmiddels zitten twintig rechercheurs op de zaak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl