JUSTITIE

Oud-profvoetballer David Mendes da Silva (40) zegt erin geluisd te zijn door zijn ex en ontkent cocaïnehandel en omkoping

David Mendes da Silva
David Mendes da Silva © Rijnmond
“Iedereen kan zich voordoen als Mendes da Silva. Dat krijg je als je bekende Nederlander bent”. Dat zei de voormalige speler van onder meer Sparta, Ajax en het Nederlands elftal vandaag tegen de rechter. Hij ontkent dat hij ook maar iets te maken heeft met het importeren van harddrugs of het omkopen van personeel in de Rotterdamse haven en op Schiphol. Volgens Justitie is er echter wél hard bewijs.
Zo zou Mendes da Silva een belangrijke rol hebben gespeeld bij het binnenhalen van ruim 1500 kilo cocaïne. Hij zou berichten hebben verstuurd en afspraken gemaakt via de versleutelde berichtenservice van Sky ECC. En hij zou, zo werd bekend tijdens de voorbereidende zitting, personeel in de Rotterdamse haven en op Schiphol steekpenningen hebben betaald.
Aan het einde van de zitting vraagt de rechter aan Mendes da Silva of hij nog iets te zeggen heeft. Hij ontkent alle beschuldigingen en zegt dat “iedereen het kan zijn geweest. Anderen doen alsof ze Mendes da Silva zijn.” Hij haalt twee voorbeelden uit het verleden aan. Ruim twintig jaar geleden vielen er ineens heel veel verkeersboetes op zijn deurmat. Hij was gewend wel eens een prent te krijgen voor een snelheidsovertreding, maar nu liep het de spuigaten uit. Achteraf bleek iemand bij controles zijn naam op te geven en dat werd door agenten toen niet gecontroleerd.
Een tweede keer dacht zijn vrouw - inmiddels ex-vrouw - hem te betrappen dat hij ergens anders uithing dan hij tegen haar had gezegd. Via via was haar ter ore gekomen dat hij gespot was in de kroeg, terwijl hij op trainingskamp had moeten zijn. Ook toen bleek iemand anders zich voor te doen als de profvoetballer. Hij wil er maar mee zeggen dat hij als bekende Nederlander de dupe is geworden van iemand die zijn naam gebruikt in het drugscircuit.

Arrestatie op zijn verjaardag

Vorig jaar augustus werd de oud-Spartaan aangehouden in zijn huis in Barendrecht. Dat gebeurde tijdens een feestje voor zijn veertigste verjaardag. In de dagen voorafgaand had hij grote sommen geld opgenomen en het vermoeden ontstond dat hij een vlucht voorbereidde. Vandaar dat werd besloten om hem te arresteren op zijn feestje.
Het Openbaar Ministerie zegt zeker te weten dat Mendes da Silva de man is die opdrachten geeft, berichten verstuurt en afspraken maakt via Sky ECC. Deze chats heeft de politie onderschept en ontsleuteld. Ze gingen over de invoer, het uithalen en vervoeren van drugs. Verder beschuldigt justitie hem ervan dat hij medewerkers van bedrijven in de Rotterdamse haven en op Schiphol sommen geld zou hebben beloofd voor informatie.

Versleutelde berichten

“Uitprinten van de dataset is niet te doen”, zegt de officier van justitie. Zo dik zou de stapel berichten en chats zijn tussen verschillende contactpersonen binnen Sky ECC. Wel vindt de officier dat Mendes da Silva de inhoud van de berichten moet kunnen bestuderen voor zijn verdediging. Daarvoor wordt een beveiligde laptop in de gevangenis geregeld.
“Ik ben geen crimineel, ik heb geen enkel Sky-contact gehad”, heeft Mendes da Silva eerder verklaard. En volgens zijn advocaat Haroon Raza is helemaal niet zeker dat Mendes da Silva de man achter het verdachte account is. Hij wil dat andere personen waarmee hij berichten zou hebben uitgewisseld, komen getuigen. Volgens Raza wordt dan duidelijk dat zijn cliënt de verkeerde verdachte is.

'Erin geluisd door ex'

Justitie vindt dat de verdachte weinig doet om zijn onschuld te bewijzen. “Hij zegt alleen: ik ben het niet. Verder volgt er geen uitleg. Hij wil alleen de andere contacten in de versleutelde chats horen.”
Volgens Mendes da Silva is hij erin geluisd door zijn ex-vrouw. “Zij heeft mij aangegeven”, staat in een eerdere verklaring.
Sinds zijn arrestatie in augustus 2022 zit Mendes da Silva vast. Zijn advocaat vindt dat zijn voorarrest lang genoeg heeft geduurd en dat hij zijn verdere proces in vrijheid moet kunnen afwachten. Maar het OM vindt dat hij vast moet blijven zitten vanwege de ernstige verdenking van honderden kilo’s cocaïnesmokkel. Als het tot een veroordeling zou komen, moet hij een paar jaar de bak in.

'Familie heeft David nodig'

De zus van Mendes da Silva deed nog een dringend beroep op de rechter om haar broer vrij te laten. Zijn gezin en zijn familie zouden hem nodig hebben.
Advocaat Raza citeerde uit een mail van haar: “De voorlopige hechtenis van David heeft grote impact op mijn moeders gezondheid. Dit uit zich in slecht slapen, paniekaanvallen, depressie en een schommelende bloeddruk. David heeft altijd een voorbeeldfunctie gehad binnen de familie waardoor de huidige situatie voor ons allen moeilijk te bevatten is. De situatie is ondraagbaar voor ons en de zorg die vanuit Davids kant wegvalt, speelt een grote rol. Ik als jongste van het gezin ben ook bang dat mijn moeder een afwijzing van een schorsing niet kan verdragen.”
Vrijdag hoort Mendes da Silva of hij naar huis mag en het verdere proces in vrijheid mag volgen. De rechter wil een paar dagen bedenktijd. Wanneer de zaak verder gaat, wordt later bekend.