FRAUDE

Islamitische hogeschool in Rotterdam grossierde in valse kwitanties van giften: 'De kopers stonden in rij op de gang'

| Foto:
| Foto:
De boekhouder moest soms zelfs in het weekend naar de islamitische hogeschool om donaties te verkopen. "Dan stonden de mensen al in een lange rij in de gang te wachten. Pas later dacht ik: dit is niet in de haak." De man staat terecht op verdenking van belastingfraude. Samen met de rector van de school. Maar die heeft de wijk genomen naar Turkije.
Het is een oudere zaak, 'een zaak met een baard', zoals de rechter aan het begin van de zitting zegt. In 2013 rijst het vermoeden bij de Belastingdienst Rijnmond dat er wordt gefraudeerd met giften, met name bij islamitische instellingen. Wat opvalt is dat gezinnen met lage inkomsten hele forse donaties blijken te hebben gedaan.
Een grote zaak dient zich aan bij de Islamitische Universiteit van Europa, gevestigd aan de Statenweg in Rotterdam. Het zou om miljoenen euro's gaan. Het principe is als volgt. Donaties aan de 'universiteit' (het was een hbo-opleiding) kunnen van de belastingen worden afgetrokken. De bedragen worden vervolgens kunstmatig opgekrikt.
De rechter laat een kwitantie zien van een donatie: tweeduizend euro als gift, voor meneer X uit Rotterdam, op 8 april 2013. De boekhouder: "Ja, dat is mijn handschrift. In werkelijkheid werd er maar 200 euro betaald." Zakat staat er bij, de Arabische benaming voor een verplichte gift binnen het geloof. "Nou, dat waren mensen die het anders niet hadden gedaan hoor, was mijn indruk."
Ook sponsoren konden een regeling treffen, dan ging het om grotere bedragen, soms ruim boven de tienduizend euro. Ook in die gevallen werd maar zo'n tien procent daadwerkelijk betaald.

Miljoenenfraude

Voor de kopers was dat uiteraard lucratief, maar ook voor de hogeschool, want het liep bepaald storm voor de donaties. Duizenden zijn er verkocht. Een groot aantal zou ook nog eens buiten de boeken zijn gehouden. Het OM gaat uit van een miljoenenfraude.
"Het verkopen van donaties was onderdeel van mijn administratieve werk, ik stond er niet zo bij stil. Het werd al jaren gedaan voor ik kwam. Er werd steeds gezegd: kerken krijgen geld, wij niet, dan moeten we het zelf doen."
Boekhouder A. D. wijst dan naar de man die hem aannam, de rector N.B., tevens zijn schoonvader. "Gaandeweg begon ik te twijfelen, maar ik kon hem en de rest van het bestuur niet stoppen. Hij bepaalde alles. Het was een opdracht." De rector wordt door meerderen omschreven als 'de grote baas' en 'manipulatief.'

Hartklachten bij hoofdverdachte

De 62-jarige man geldt als de hoofdverdachte, maar hij ontbreekt in Rotterdam bij de zittingen. Hij is in 2017 voorlopig op vrije voeten gesteld en is toen naar Turkije gegaan waar hij nog steeds verblijft. Zijn advocaat Paul Verloop: "Cliënt heeft hartklachten en wil niet riskeren dat zijn gezondheid hier schade oploopt, als hij hier weer vast komt. Hij vindt het onterecht dat hij terug in voorlopige hechtenis moet, omdat daar geen gronden voor zijn."
De rector zegt niet direct betrokken te zijn geweest bij het uitgeven van de kwitanties voor de donaties. In die zin wijst hij naar zijn schoonzoon als de grote verkoopleider. Het OM maakt tijdens de zitting bekend dat er nóg een onderzoek tegen de oud-rector loopt: betrokkenheid bij het afgeven van valse diploma's.
De Islamitische Universiteit van Europa ging in 2019 failliet. De instelling kwam naast de belastingfraude, het witwassen van crimineel geld en gesjoemel met diploma's ook in een kwaad daglicht te staan door een geval van mensensmokkel: een vrouw zou zogenaamd een betrekking hebben gehad aan de hogeschool zodat zij haar man illegaal naar Nederland kon halen. Twee verdachten staan daar dinsdag voor terecht. Het OM komt later deze week met de strafeisen tegen alle verdachten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl