STADSWANDELINGEN

Stad van minderheden: 'De echte Rotterdammer komt van buiten'

Koopgoot Rotterdam
Koopgoot Rotterdam © Rick Huijzer
Rotterdam is superdivers - het is een stad van minderheden. Wat betekent deze stedelijke realiteit voor de stad Rotterdam en iedereen die er woont, werkt en maakt? Hierover buigen de makers van de podcast ‘Stadswandelingen’ zich. Zij gaan in gesprek met Paul van de Laar, bijzonder hoogleraar Urban History, en Malique Mohamud, artistiek leider van de Niteshop, ook wel ‘de ambassade van de Superdiverse stad’ genoemd. Wij geven alvast een voorproefje.
De podcastmakers doorkruisen samen met de gasten de straten van Katendrecht en Bospolder, om in gesprek te gaan over de ongeveer 170 nationaliteiten die Rotterdam rijk is. 70 procent van alle jongeren onder de 18 jaar heeft ouders met een migratieachtergrond. Hoewel de nieuwe stedelijke samenleving soms spanningen oplevert, lijkt Rotterdam met trots haar identiteit deels te ontlenen aan haar superdiversiteit.
Trots op Rotterdam is Malique Mohamud wel, de stadsgast van de aflevering. Hij is schrijver en programmamaker. De podcastmakers passeren zijn Niteshop, die hij begon als een grap tijdens een stand-up comedy, zo vertelt Mohamud. “Toen zei ik later tegen een vriend: ‘We moeten echt een avondwinkel openen. Laten we zelf nadenken over wat een instituut zou kunnen zijn, opgetrokken uit onze leefwereld’. Nu zitten we hier aan de toonbank, knettergek als je erbij nadenkt’.”
“Jules Deelder zei ooit: Rotterdam is niet te filmen. Ook de Niteshop is niet te filmen. En niet in een paar woorden uit te leggen.” Volgens Mohamud is het doel om de culturele en economische productie van migrantenwijken te verduurzamen. "Dus nadenken over hoe stadsontwikkeling eruit ziet, hoe de publieke ruimte georganiseerd wordt, en over de straat- en hiphopcultuur.”
De wetenschapper in de aflevering is Paul van de Laar, hoogleraar in en onderzoeker naar migratieprocessen. De Urban-History expert vertelt dat, ondanks dat mensen in de stad soms schuren en aan elkaar moeten wennen, het samenleven over het algemeen erg redelijk gaat. Ligt er nog een uitdaging voor beleidsmakers? “Het belangrijkste is dat ze de huidige diversiteit van Rotterdam verbinden met narratieven van de migratiestad: de echte Rotterdammer komt van buiten.”
De podcast Stadswandelingen is onderdeel van Erasmus Verbindt, een studenteninitiatief van de Erasmus Universiteit. Meer dan 40 EUR-studenten werken samen om de wetenschap en de Rotterdamse samenleving te verbinden. ‘Stadswandelingen’ is één van de manieren om dit te realiseren. De podcast wordt geproduceerd in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en Rijnmond.