112

112-nieuws: Honderd tips over fatale schietpartij Zwijndrecht | Rotterdammer krijgt taakstraf voor kopschoppen

Afzetting na het fatale schietincident op parkeerplaats in Zwijndrecht
Afzetting na het fatale schietincident op parkeerplaats in Zwijndrecht © MediaTV
In dit blog houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke 112-nieuws van dinsdag 24 januari.

17:45 - Rotterdammer krijgt taakstraf voor geweld bij studentenvereniging

Een 33-jarige man uit Rotterdam is dinsdag veroordeeld tot een taakstraf voor zinloos geweld in het pand van studentenvereniging Vindicat in Groningen. Daarbij schopte hij het slachtoffer onder meer twee keer tegen het hoofd. De rechter in Groningen legde een taakstraf op van 60 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, meldt het OM Noord-Nederland.
Tijdens een reünie op 24 april vorig jaar kregen verdachte en slachtoffer onenigheid over een glas bier bij de bar en werd het slachtoffer ten val gebracht. De 33-jarige man, die oud-lid is van het studentencorps, zou zich volgens Sikkom hebben verweerd door te zeggen dat het om een potje 'dasjesvechten' ging, een studentikoze manier om een meningsverschil of probleem op te lossen. Die verklaring werd al snel weggewuifd door het OM, omdat geen van de aanwezigen het eerder over dasjesvechten had. Het OM eiste eerder een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand tegen de Rotterdammer.
De straf viel lager uit dan de strafeis, omdat de rechtbank niet uitgaat van een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Het is de rechtbank onbekend hoe hard er getrapt is. De 33-jarige man moet het slachtoffer een schadevergoeding van 3600 euro betalen. Ook heeft het bestuur van de studentenvereniging hem voor negen jaar geschorst.

17:30 - Zo'n honderd tips over dodelijke schietpartij in Zwijndrecht

De politie heeft rond de honderd tips gekregen over de dodelijke schietpartij in Zwijndrecht. Afgelopen zaterdag kwam daar een 66-jarige vrouw om het leven. Haar 38-jarige dochter raakte zwaargewond en ligt in zorgelijke toestand in het ziekenhuis.
De vermoedelijke dader is nog steeds spoorloos. Het gaat om Minh Nghia Vuong, alias Lucky. De politie ontraadt mensen om 'Lucky' zelf te benaderen, omdat hij vuurwapengevaarlijk is. Dinsdag werd zijn tweede vluchtauto gevonden in Rotterdam-Zevenkamp. De auto bleek daar al sinds zaterdag te staan.

16:06 - Man bekneld onder onderdeel van schip in Botlek

Bij een bedrijfsongeval op een schip in de Botlek is vanmiddag een man gewond geraakt. Het slachtoffer lag enige tijd bekneld onder een onderdeel van een schip. Hierbij raakte hij gewond aan zijn arm en been.
Het slachtoffer is bevrijd door de brandweer, van boord gehaald en overgebracht naar het ziekenhuis. Het is niet bekend hoe hij eraan toe is.

07:51 - Drukke ochtendspits rondom Rotterdam

Niet alleen bij de Botlekbrug was het dinsdagmorgen raak. Na een ongeluk op de A20 richting Hoek van Holland zijn daar twee rijstroken dicht, omdat de weg moet worden gereinigd. Ook op de A16 is er vertraging van ruim een uur. Omdat het overal druk is rond Rotterdam, heeft omleiden geen zin, meldt Rijkswaterstaat.

07:23 - Botlekbrug weer open na aanrijding met slagbomen

Door een aanrijding met slagbomen was de Botlekbrug dinsdagochtend een tijd afgesloten voor al het wegverkeer. De afrit van de A15 richting de brug over de Oude Maas was eveneens afgesloten. Ook het scheepvaartverkeer ondervond hinder. Volgens Rijkswaterstaat is de vrachtwagenchauffeur, die de slagbomen geraakt heeft, na het incident doorgereden.
Bij de aanrijding zou schade zijn ontstaan aan het wegmeubilair.