LOKAAL

Ria (72) in actie tegen hondenpoep in de wijk: 'Ik wil niet met mijn rollator door de stront'

Ria vult meerdere keren per maand de zakjes bij
Ria vult meerdere keren per maand de zakjes bij © SCHIE
Niemand houdt van hondenpoep op de stoep. De 72-jarige Ria Schaper uit Schiedam probeert het probleem in haar wijk De Gorzen te tackelen. Een hond heeft ze zelf niet, maar ze vult wel geregeld de hondenpoepzakjes in de speciale houders aan.
"We merken dat de hondenpoep weer overal ligt", zegt Sabine Dingler tegen omroep SCHIE, terwijl ze door Schiedam-Zuid loopt. Dingler is medewerker van het Wijkondersteuningsteam. Samen met Ria maakt ze bijna wekelijks een rondje door de wijk om de houders van de hondenpoepzakjes bij te vullen. "De houders zijn vaak op en mensen willen ze niet bijvullen. We zijn nu op zoek naar mensen die de zakjes gebruiken en willen bijvullen, of mensen die ze niet gebruiken, maar het fijn vinden om een schone straat te hebben."
Volgens Sabine is hondenpoep een groot probleem in de wijk. "Het is heel goed te merken. Bij het Rozenburgerplein hing een houder, maar die is opgeblazen tijdens de jaarwisseling. Er wordt nu een nieuwe geregeld, maar dat duurt even. Als ik nu in de straat loop zie ik wel vier hopen liggen. Dat is niet lekker voor de kinderen en niet lekker voor ons."

Kleine moeite

Ria heeft zelf geen hond, maar vindt het ontzettend belangrijk dat de wijk schoon blijft. Ze trok vorig jaar zelf aan de bel voor een poepzakjeshouder in haar straat. Sindsdien is ze een aantal keer per maand bezig met het bijvullen van de zakjes. "Ik haal de lege rommel eruit en hang er nieuwe zakjes in. Dan kunnen er mensen 1, of 2 pakken - geen 12! - en kunnen ze gewoon de ontlasting van hun hond opruimen."
Het bijvullen is volgens Schaper een kleine moeite: "Je doet het voor je eigen straat. Houd je eigen straatje schoon, poepschoon, zou ik zeggen. Ik loop met een rollator. Het is niet fijn als je met je rollator door de stront loopt van een hond." Haar inzet wordt gewaardeerd, blijkt op straat. Een buurman neemt gretig een nieuw zakje van Ria aan. "Bedankt hiervoor en bedankt voor het bijvullen steeds", zegt hij tegen haar. "Kijk, ik word gewoon bedankt!", zegt Ria blij.

Dubbel profijt

Wat Sabine betreft is alle hulp welkom. "Het maakt niet eens uit hoeveel, maar we hebben eigenlijk mensen nodig die langs een houder komen en denken ‘die is leeg, wat vervelend’. Die mensen wil ik eigenlijk vragen om bij mij langs te komen, en een sleutel en poepzakjes op te halen. Zo kan je er zelf van profiteren, maar kunnen ook andere mensen gebruik van de gevulde houders maken."
Schiedammers die willen helpen met het bijvullen van hondenpoepzakjes kunnen zich melden bij Sabine (dingler@wotschiedam.nl). "Iedereen wil zonder hondenpoep door zijn wijk kunnen lopen. Dit zal het hondenpoepprobleem niet helemaal oplossen, maar in ieder geval wel iets aan bijdragen."
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.