FEYENOORD

Hoe het overlijden van allemansvriend Carlo de Leeuw drie jaar later nog altijd verdrietig maakt: 'Je kon als speler altijd bij hem terecht'

Bas van Noortwijk en Leroy Fer vinden troost bij elkaar na afloop van Heerenveen-Feyenoord, op de dag van het overlijden van Carlo de Leeuw
Bas van Noortwijk en Leroy Fer vinden troost bij elkaar na afloop van Heerenveen-Feyenoord, op de dag van het overlijden van Carlo de Leeuw © Orange Pictures
Wie je ook naar Carlo de Leeuw vraagt, vrijwel iedereen komt op dezelfde termen uit: allemansvriend, straight to the point en daardoor ontzettend geliefd. Maandag precies drie jaar geleden overleed de oud-materiaalman van Feyenoord en het Nederlands elftal aan de gevolgen van kanker. Een verhaal met Leroy Fer, Bas van Noortwijk en Roger Borrenbergs over hun band met De Leeuw, wat hem binnen én buiten het voetbal zo geliefd maakte en die emotionele wedstrijd in Heerenveen op de dag van zijn overlijden.
Als Bas van Noortwijk op WhatsApp klikt om iemand een bericht te sturen, komt hij af en toe nog de naam van Carlo de Leeuw tegen. Op die momenten klikt de oud-teammanager van Feyenoord de chat met zijn vriend aan en leest hij oude appjes terug die ze naar elkaar stuurden. "De lollige dingen vaak, als we bijvoorbeeld vonden dat de trainer ons voor de zoveelste keer een hotel injoeg terwijl het volgens ons ook wel zonder hotel kon. Wij vonden dan dat we het beter wisten. Dat was niet altijd zo hoor, maar dat dachten we wel. Als ik die appjes lees, mis ik hem echt", zegt Van Noortwijk.
Hij is bepaald niet de enige. Roger Borrenbergs, die De Leeuw al sinds 1990 kende en als zijn vaste kapper een bijzondere band met hem opbouwde, zegt dat hij het nog altijd niet heeft verwerkt. En Leroy Fer vertelt dat hij soms nog steeds emotioneel wordt als hij foto's ziet van De Leeuw én die ene wedstrijd in Heerenveen. "Ja, eerlijk gezegd wel. Die wedstrijd geeft eigenlijk in alles aan hoe geliefd Carlo was en waarom we zo'n klik hadden. Carlo was een allemansvriend", aldus de 33-jarige Fer.

Vertrouwenspersoon

Het veel te vroege overlijden van de Rotterdammer doet betrokkenen drie jaar na dato dus nog veel. Het heeft alles met de mens De Leeuw te maken. Als iets van hem is bijgebleven na al die jaren in het voetbal, als speler en zeker als materiaalman, is het zijn eerlijkheid, zijn vermogen met alles en iedereen te klikken en zijn rol als vertrouwenspersoon voor spelers. Het maakte hem overal een graag gezien gezicht. Bij het Nederlands elftal, waar hij van 2000 tot 2014 materiaalman was.
Maar bovenal bij 'zijn' Feyenoord. Daar was hij van 2000 tot 2019 in eenzelfde functie werkzaam. In de periode dat Fer doorbrak, bijvoorbeeld. Als zeventienjarig broekie kwam de middenvelder voor het eerst in aanraking met De Leeuw, toen hij bij het eerste mee mocht trainen. "Gini (Wijnaldum, red.) vertelde van tevoren al: 'Als je iets nodig hebt, moet je bij Carlo zijn.' Na mijn eerste training kwam Carlo al naar me toe om iets soortgelijks te zeggen. Ik vond dat fijn als jonge speler en heb me daardoor altijd vertrouwd bij hem gevoeld. Hij was straight to the point, maar hielp me enorm."
Tekst gaat verder onder de video.
Het is ook hoe Bas van Noortwijk zijn vriend omschrijft. De voormalig Feyenoord-teammanager kende De Leeuw al heel lang en noemt hem 'een echte Rotterdammer'. "Carlo was no-nonsense en speelde nooit een rol. Hij zat vol met humor en was een beetje cynisch af en toe. Wij pasten wel bij elkaar. Wij hingen dagelijks aan elkaars lip. Carlo zei wat hij dacht, of het nou goed of fout was. Het maakte hem niet uit dat hij tegen iemands schenen schopte. Dat is wat hem bij spelers altijd zo geliefd maakte."
Dat laatste is iets wat Fer volledig beaamt. Ook hij zag in zijn carrière dat spelers van allerlei niveaus met hem wegliepen. Niet omdat De Leeuw altijd maar zijn arm om iemands schouder legde. Wel omdat hij eerlijk was en altijd het beste met spelers voor had, zegt de speler van het Turkse Alanyaspor. "Hij was daarin soms hard, hoor. Een typische Rotterdammer. Maar je kon als vertrouwenspersoon wel altijd bij hem terecht. Als ik bij wijze van spreken de trainer een lul vond, kon ik dat met hem bespreken. Hij zei het dan ook eerlijk als hij het onzin vond. Maar het was wel omdat hij altijd het beste met je voor had."

Vriend

Fer bouwde in die jaren een bijzondere band met de voormalig buitenspeler op. Toen de Zoetermeerder in de zomer van 2011 van Feyenoord naar FC Twente vertrok, bleef hij contact houden met De Leeuw. En het WK 2014 in Brazilië maakten ze samen mee. "Toen kwamen we elkaar weer tegen. Hij als materiaalman, ik als speler. Het voelde vertrouwd dat hij op mijn eerste WK ooit mee ging. Je komt dan samen in een bubbel terecht en trekt natuurlijk nog meer naar elkaar toe. Hij werd echt een vriend."
'Een vriend' zijn ook de eerste twee woorden die de 68-jarige Van Noortwijk uitspreekt als hij aan De Leeuw denkt. Van Noortwijk: "We lagen elkaar gewoon goed. We hadden ook wel eens woorden, dan vlogen de dakpannen eraf. Maar vijf minuten later was het weer klaar en gingen we over tot de orde van de dag. Het bleef nooit hangen. Wij konden elkaar de waarheid zeggen."
Tekst gaat verder onder de foto.
Carlo de Leeuw wordt herdacht bij de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen Fortuna Sittard
Carlo de Leeuw wordt herdacht bij de thuiswedstrijd van Feyenoord tegen Fortuna Sittard © Orange Pictures
Ook Borrenbergs klikte goed met De Leeuw. De twee leerden elkaar in 1990 kennen. "In het spelershome van FC Eindhoven, waar hij toen speelde. Uiteindelijk heb ik redelijk toevallig nog twee seizoenen met Carlo bij Witgoor Dessel in België gespeeld. Carlo woonde in Dommelen en haalde me altijd voor trainingen op in mijn woonplaats Luyksgestel. Vanaf daar was het nog een minuut of twintig rijden. Ja, dat was een hele mooie tijd."
Het blijkt de basis voor een jarenlang contact, die mede omdat Borrenbergs vanaf 2002 de vaste kapper is van De Leeuw altijd in stand blijft. Wetende dat de kapper een groot verzamelaar is, regelde de Rotterdammer in al die jaren talloze shirts voor hem. "Vrijwel iedere keer dat hij naar de kapsalon kwam nam hij iets mee. Ik heb talloze shirts van hem gehad, van shirts van Dirk Kuyt en André Ooijer tot die van Wijnaldum van die 5-1 tussen Nederland en Spanje op het WK 2014."
In totaal kreeg Borrenbergs er maar liefst honderd van De Leeuw. Hij heeft shirts van de oud-voetballer van alle clubs waar hij speelde, van Cambuur tot SC Buitenveldert. Maar het meest speciale shirt is er een van De Leeuw bij Feyenoord. Borrenbergs kreeg hem na De Leeuw zijn overlijden van Charlotte, de vrouw van de voormalig materiaalman. "Hij speelde er tijdens het seizoen 1979-1980 in. Het is een van de shirts die ik altijd goed opberg als ik wegga, bang als ik ben dat mensen hem komen stelen. Het is een bijzonder shirt voor me."
Tekst gaat verder onder de foto.
Een deel van de shirtverzameling van Roger Borrenbergs, met rechts het shirt van Carlo de Leeuw
Een deel van de shirtverzameling van Roger Borrenbergs, met rechts het shirt van Carlo de Leeuw © Privéfoto
En bijzonder was De Leeuw dus voor velen. Het raakt veel mensen tot in het diepst van hun ziel dat ze hem, na zijn diagnose van tongkanker in 2019, achteruit zien gaan. Fer herinnert zich de periode voor het overlijden van De Leeuw nog goed. "Via Bas van Noortwijk kregen we telkens updates in de groepsapp. Eerst waren die nog redelijk positief, maar na verloop van tijd zag je aan die appjes dat hij achteruit ging. Je probeert je er dan vast op voor te bereiden, maar dat gaat eigenlijk niet."

'Komt goed vriend'

In de maanden ervoor gaat Borrenbergs nog twee keer met De Leeuw mee naar het Radboudumc in Nijmegen. In die tijd is er nog hoop op herstel. De kapper houdt appcontact met de oud-voetballer, die hem met de tekst 'komt goed vriend' geregeld gerust probeert te stellen. Tot Borrenbergs via zijn vrouw hoort dat het einde van De Leeuw nabij is. "Ik heb meteen Charlotte jankend opgebeld en gezegd dat ik wilde langskomen. Maar Carlo wilde niemand meer zien", zegt Borrenbergs, terwijl hij aan de andere kant van de lijn emotioneel wordt.
"Ik had hem zo graag voor alles bedankt, voor al die jaren. Het zegt veel over hem dat hij die shirts voor mij regelde, terwijl hij er talloze andere mensen blij mee had kunnen maken. Hij was een bijzonder iemand in mijn leven, gewoon echt een keigoede gast. Ik denk dat de pijn van zijn overlijden nooit meer gaat verdwijnen."
Tekst gaat verder onder de foto.
Justin Bijlow met een emotionele Leroy Fer na afloop van Heerenveen-Feyenoord, op de dag van het overlijden van Carlo de Leeuw
Justin Bijlow met een emotionele Leroy Fer na afloop van Heerenveen-Feyenoord, op de dag van het overlijden van Carlo de Leeuw © Orange Pictures
Van Noortwijk is in januari 2020 nog voor de laatste keer bij De Leeuw. "Toen ging het redelijk, al dacht ik wel: dit is Carlo niet meer. Maar toen hebben we nog wel gepraat, gelachen en oude herinneringen opgehaald, over alles wat we mee gemaakt hebben. Mijn vrouw was erbij en zijn vrouw Charlotte ook. We hebben toen een kostelijke ochtend gehad. Het was gewoon ouderwets. Maar die wolk hing er wel boven."
De Leeuw overleed uiteindelijk op 13 februari 2020, de dag van de bekerwedstrijd tussen Heerenveen en Feyenoord. Een duel dat zich voltrok alsof de Rotterdammer er vanaf boven de regie over had. Op een emotionele dag won Feyenoord immers in Heerenveen (0-1), dankzij uitgerekend iemand met wie De Leeuw een speciale band had: Fer. "Ik scoorde en heb het doelpunt aan hem opgedragen, natuurlijk. We speelden en streden die avond voor hem. Alle spelers hadden Carlo in hun mind."
Tekst gaat verder onder de foto.
De Feyenoord-spelers herdenken samen met het Legioen de overleden Carlo de Leeuw
De Feyenoord-spelers herdenken samen met het Legioen de overleden Carlo de Leeuw © Orange Pictures
Feyenoord bekerde door, maar wat bleef hangen was wat er na de wedstrijd gebeurde. Op het veld leek bij de spelers, staf en supporters een soort gezamenlijk moment van rouw plaats te vinden, waar het kippenvel van op je lichaam sprong. De spelers van Feyenoord pakten het spandoek voor De Leeuw dat gedurende de wedstrijd al in het uitvak hing. Met tranen in hun ogen zongen onder anderen Fer en Van Noortwijk en spelers het You'll Never Walk Alone, samen met de supporters, uit volle borst mee.
Het is precies wat De Leeuw volgens Fer, die in tranen het veld verliet, verdiende. "Het was ontzettend emotioneel. Ik wist niet dat dit uiteindelijk zou gebeuren na de wedstrijd. Ik heb veel materiaalmannen meegemaakt in mijn carrière. Maar met niemand had ik zo'n band als met Carlo. Hij was uniek, echt een topvent."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl