BIESBOSCH

Te nat om te vliegen: zeearend peddelt met meerkoet in de klauwen naar de kant

De zeearend peddelt naar de kant
De zeearend peddelt naar de kant © Staatsbosbeheer Biesbosch
Een peddelende zeearend?! Dat had boswachter Joey Braat nog nooit gezien. Hij keek dan ook verbaasd op toen hij het tafereel voor zich zag in de Biesbosch. Normaal gesproken valt het dier vanuit de lucht aan, maar deze zeearend besloot voor een andere tactiek te gaan. Namelijk: door het water. Met zijn vleugels als een soort peddels ging hij op een groep meerkoeten af.
"Deze zeearend was eerst bezig een groep meerkoeten uit elkaar te jagen en heeft daarna een individu uitgekozen én uitgeput door er telkens op te duiken. Hierdoor raakt de meerkoet compleet uitgeput", vertelt de boswachter.
Maar met één ding had hij geen rekening gehouden. "Toen hij de meerkoet uiteindelijk te pakken had was de zeearend te nat om weg te kunnen vliegen. Dus is de zeearend met de meerkoet in zijn klauwen het halve Spaarbekken de Gijster overgezwommen om naar de kant te kunnen komen! Uiteindelijk klom de arend de dijk op van het spaarbekken en heeft daar de meerkoet rustig opgegeten. Dit hadden wij nog niet eerder gezien."
Op Facebook wordt lovend gereageerd op de beelden. Velen vinden het ook wel lijken alsof de zeearend in het water de vlinderslag uitvoert. "Wat een bijzondere opname, prachtig" en "nice catch on camera", zijn een greep uit de reacties.

Wildcamera

De zeearenden zijn geen onbekenden in de Biesbosch. De afgelopen jaren keren de indrukwekkende vogels steeds naar het gebied terug om te broeden. Op een eilandje in de Dordtse Biesbosch hebben boswachters nu ook een wildcamera geplaatst, in de hoop de dieren nog beter vast te kunnen leggen. “Er vliegen verschillende zeearenden rond die geringd zijn en we willen graag die ringen aflezen”, vertelde boswachter Harm Blom eerder aan RTV Dordrecht. Vooralsnog is dat niet gelukt.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.