SCHIETPARTIJ

Video: Vluchtauto 'Lucky' stond bijna 2 uur na de dodelijke schietpartij in Zwijndrecht al in Rotterdam-Zevenkamp

De tweede vluchtauto van voortvluchtige 'Lucky' is gevonden in de Kuinder in Rotterdam-Zevenkamp
De tweede vluchtauto van voortvluchtige 'Lucky' is gevonden in de Kuinder in Rotterdam-Zevenkamp © Politie
De Skoda Octavia waarmee de vermoedelijke schutter van de schietpartij bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht is gevlucht, is gefilmd door een bewoner van Kuinder. Hij gaf Rijnmond dinsdagmiddag de beelden van een bewakingscamera aan zijn gevel. Daarop is de geparkeerde Skoda van de verdachte 'Lucky' te zien. De politie liet maandag weten dat de auto gevonden was en riep het publiek op om beelden te delen.
Lucas van Ewijk woont tegenover het parkeervak waar de Skoda Octavia met kenteken KV-121-F is teruggevonden. Hij vindt de beelden dinsdagmiddag als hij ze op verzoek van een verslaggever van Rijnmond terugkijkt. "Wij kwamen zaterdagmiddag thuis en zagen toen die auto staan. Er parkeren hier wel vaker vreemde auto's die we niet direct herkennen, maar deze had schade aan het rechter voorspatbord. Dat is het enige wat opviel."
De camera hangt aan de gevel van Van Ewijk en bestrijkt deels de straat voor het huis. De opname wordt zaterdagmiddag geactiveerd als een buurman naar zijn auto loopt. In de rechterbovenhoek is de vluchtauto van de verdachte te zien. "De Skoda staat aan de overkant, in de meest linker van drie parkeervakken."
Volgens de tijdsaanduiding in beeld staat de Skoda Octavia om 15:43:23 uur geparkeerd in Kuinder. Niet is te zien op te beelden dat 'Lucky' uitstapt en wegloopt. Het voertuig is tussen 15:00 uur en 15:43 uur neergezet, schat Van Ewijk. Hij vindt het opmerkelijk dat de auto hem eerder niet opgevallen is. "Ik had het op het nieuws gehoord en normaal gesproken triggert dit me wel, maar nu niet. Het is een neutrale auto. Kan je nagaan hoe een mens toch niet oplettend is als je weet dat zo'n auto gezocht wordt en hij voor je deur staat."
De eerste melding van de schietpartij kwam zaterdag rond 13:50 uur binnen bij de politie. Een vrouw van 66 sterft ter plaatse. Haar dochter Anneke van 38, de ex-vriendin van de Vietnamese Nederlander Minh Ngia Vuong, alias 'Lucky, raakt zwaargewond. De 49-jarige verdachte vlucht na het drama in een donkere auto en is sindsdien spoorloos.
De camera aan de gevel van Lucas van Ewijk
De camera aan de gevel van Lucas van Ewijk © Jacco van Giessen
De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet, een zogenoemd Team Grootschalige Opsporing (TGO), die zijn vlucht proberen te reconstrueren om hem op te sporen. Maandag maakte de politie bekend dat een vermoedelijke vluchtauto in de voorgaande nacht was gevonden aan de Veldslahof in Zwijndrecht. Daar zou de verdachte zijn overgestapt in een Skoda Octavia met kenteken KV-121-F. De Veldslahof ligt vlakbij de A16 en op een niet al te drukke dag op zo'n twintig minuten rijden van Kuinder. Anonieme bronnen bij de politie hadden op maandag al laten weten dat het kenteken van de Skoda zaterdagmiddag op twee locaties langs de A16 was geregistreerd: ter hoogte van Ridderkerk en bij de Van Brienenoordbrug.
Kuinder in Rotterdam-Zevenkamp is hemelsbreed niet ver van het huis waar de verdachte woont in het Pater Pirehof in Ommoord, zo'n 2,5 kilometer. Te voet zou hij ruim twintig minuten nodig hebben gehad om naar huis terug te keren, met een auto zeven minuten. De politie wil niet ingaan op de vraag of de verdachte zaterdag na de schietpartij wellicht nog in zijn huis geweest is.
Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan deze zaak. Bij de politie zijn tot nu toe zo'n honderd tips binnengekomen over de schietpartij.
Voor de slachtoffers is inmiddels een crowdfundingsactie gestart, onder meer voor de begrafenis van de 66-jarige moeder Michel.