VLUCHTELINGEN

Meer details bekend over opgepakte Syriër uit Arkel: naam gelinkt aan moorden, ontvoeringen en martelingen

De woning van de verdachte in Arkel
De woning van de verdachte in Arkel © Rijnmond
De 37-jarige Syrische statushouder die vorige week in Arkel werd opgepakt, zou verantwoordelijk zijn voor meerdere moorden, kidnappings en martelingen. Dat concluderen Syrische mensenrechtenonderzoekers die de Nederlandse politie op het spoor van Ayham Al S. zetten.
Een door hen aangelegd dossier vormde de aanleiding voor de arrestatie van de Syriër, op 17 januari. De man zou veiligheidscommandant zijn geweest voor de terreurbewegingen IS en Jabhat-al-Nusra. Zijn slachtoffers waren activisten, burgers en tegenstanders van IS. De onderzoekers hebben elf getuigenverklaringen tegen hem verzameld.
Het voorarrest van de Syriër is afgelopen vrijdag verlengd. Over drie maanden verschijnt hij voor het eerst voor de rechter.
We staan hier echt versteld van, dit verwacht je gewoon niet.
Inwoonster van Arkel reageert op de arrestatie van de Syriër
Ayham Al S. vroeg in 2019 asiel aan in Nederland en ging een jaar later in Arkel wonen. Toen hij daar eenmaal een huis had, voegden zijn vrouw en dochtertje zich bij hem. Het gezin leefde tamelijk teruggetrokken.
Bewoners van Arkel reageerden verbijsterd toen ze hoorden over de achtergrond van de Syriër. "We staan hier echt versteld van, dit verwacht je gewoon niet." Slachtoffers van de terreurbeweging zien in de arrestatie van Ayham Al S. hun grootste angst bevestigd: in het kielzog van de 'echte' vluchtelingen hebben zich ook oorlogsmisdadigers in Nederland gevestigd.