SPARTA

Sparta profiteert tegen RKC niet van puntenverlies van PSV en blijft onder Ajax op de ranglijst

Vito van Crooij moest na een botsing met Sven Mijnans geblesseerd het veld verlaten bij Sparta-RKC Waalwijk
Vito van Crooij moest na een botsing met Sven Mijnans geblesseerd het veld verlaten bij Sparta-RKC Waalwijk © VK Sportphoto - Mischa Keemink
In de eredivisie heeft Sparta dinsdagavond een punt gepakt. Groots speelden de Rotterdammers tegen RKC Waalwijk niet. Op Het Kasteel eindigde deze confrontatie in 0-0.
Drie belangrijke momenten in Sparta-RKC Waalwijk
Drie belangrijke momenten in Sparta-RKC Waalwijk © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Het optimisme heerste voor aanvang op Het Kasteel. Dat was nog meer het geval nadat het nieuws doorsijpelde dat PSV verrassend bij promovendus FC Emmen met 1-0 had verloren. Sparta kon dus niet alleen Ajax achter zich laten, maar ook de Eindhovenaren in benauwdheid brengen. Bij een Spartaanse zege zou het verschil met PSV slechts één punt zijn.
Maurice Steijn over Sparta-blessures: 'Het leek wel een aflevering van M*A*S*H op het laatst'
De Rotterdammers, die deze speelronde als de nummer zes van de eredivisie begonnen, kregen snel door dat die de punten niet cadeau zouden krijgen van RKC. In de eerste minuut krulde verdediger Dario Van den Buijs een vrije trap nipt naast. Bovendien slikte Sparta vroeg in de wedstrijd een bittere pil. Koki Saito voelde in de elfde minuut aan de hamstring, waarna de Japanner niet meer verder kon. Na twee korte invalbeurten tegen Excelsior en SC Cambuur, mocht Younes Namli als invaller voor het eerst na zijn knieblessure vrijwel een volledige wedstrijd spelen.
De uitgevallen Koki Saito was een tegenvaller voor Sparta tegen RKC Waalwijk
De uitgevallen Koki Saito was een tegenvaller voor Sparta tegen RKC Waalwijk © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Na twintig minuten kwam er eindelijk wat leven in de brouwerij. Op aangeven van Sven Mijnans ontsnapte Vito van Crooij aan buitenspel, waarna hij de bal langs RKC-doelman Etienne Vaessen tikte. Vlak voor de lijn haalde Shawn Adewoye de bal nog weg. Enkele minuten later counterde Mats Seuntjens bijna naar het openingsdoelpunt. De aanvaller van de bezoekers trapte de bal over.
Arno Verschueren tempert verwachtingen na Sparta-RKC (0-0): 'We zijn geen Leicester City'

Buitenspelgoals

Sparta en RKC werkten in de eerste helft een gezapig duel af. De thuisploeg had het meeste balbezit, maar maakte het de Noord-Brabanders nauwelijks moeilijk. Vlak voor de pauze liet Namli nog wel een glimp van zijn klasse zien. Vanaf de rechterkant sneed de Marokkaanse Deen naar binnen, waarna hij met links uithaalde. Zijn schot ging nipt over de goal van de bezoekers. Op slag van rust tikte Vaessen in zijn linkerhoek nog een hard schot van diezelfde Namli uit het doel.
In de tweede helft kwam Sparta aardig uit de startblokken. De thuisploeg deelde enkele speldenprikjes uit, waaronder twee schoten van Tobias Lauritsen (gepakt door Vaessen) en invaller Dirk Abels (in het zijnet). Nog een tik voor Sparta was de blessure voor Vito van Crooij, die ongelukkig in de botsing kwam met zijn ploeggenoot Mijnans. Jonathan de Guzmán maakte met zijn invalbeurt na maanden blessureleed zijn rentree.
Sparta-aanvaller Vito van Crooij moest de strijd tegen RKC Waalwijk staken na een botsing met Sven Mijnans
Sparta-aanvaller Vito van Crooij moest de strijd tegen RKC Waalwijk staken na een botsing met Sven Mijnans © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Even dachten de bezoekers de voorsprong te nemen. Uitgerekend Iliass Bel Hassani, die terugkeerde van een schorsing, scoorde vlak voor het uur voor RKC tegen zijn oude voetballiefde. De ex-Spartaan zag zijn doelpunt echter worden afgekeurd. Bel Hassani vertrok namelijk vanuit buitenspelpositie. Even later gold dat ook voor Sparta-aanvoerder Adil Auassar, die een vrije trap van Namli raak kopte.
Adil Auassar zag zijn doelpunt voor Sparta tegen RKC worden afgekeurd: 'Dat idee had ik al'

Geen doelpunten

In de slotfase moest Sparta nog oppassen, toen Vurnon Anita namens RKC op Nick Olij stuitte. Met een fraaie save hield de keeper van de Rotterdammers zijn ploeg op de been. Enkele tellen later was Saïd Bakari met een afgeweken bal dichtbij het openingsdoelpunt.
Een echt slotoffensief kwam er niet meer. Daarom moest Sparta uiteindelijk genoegen nemen met een doelpuntloos gelijkspel. De Rotterdammers blijven na de 0-0 tegen RKC zesde met 32 punten uit achttien wedstrijden.

Sparta - RKC Waalwijk 0-0

Opstelling Sparta: Olij; Sambo (46' Abels), Vriends, Auassar, Pinto; Kitolano, Mijnans (90+1' Eerdhuijzen), Verschueren; Van Crooij (57' De Guzmán), Lauritsen, Saito (12' Namli, 90+1' Tahiri)