HUIZENMARKT

Voor 1 miljoen euro is deze oude telefooncentrale misschien van jou

De telefooncentrale van binnen en buiten
De telefooncentrale van binnen en buiten © Redres
Net buiten de historische vesting van Brielle staat de oude telefooncentrale van de stad. Zestigers Peter en Nynke Swarts hebben de centrale zo’n zes jaar geleden verbouwd tot hun droomhuis met een vintagewinkel. Een enorme klus, want het pand is 621 vierkante meter groot. Nu staat de centrale opnieuw te koop. "We waren op slag verliefd op het stoere en machtige pand. Het was nog een blanco canvas."
Het gebouw zit vol bijzondere ruimtes. Op enkele plekken hangen nog technische kastjes uit de oude tijd - puur ter decoratie. Je komt het huis binnen via een trapje aan de zijkant van de telefooncentrale. Als je de woonkamer binnenstapt, kom je in een ruimte met ruim vier meter hoge plafonds en een enorme pelletkachel die alles warm stookt. Een biljarttafel doet dienst als salontafel.
Het grote 'blok' op De Rik in Brielle stond jarenlang vol met technische apparatuur. Het was dé centrale voor de Briellenaren. De PTT, het bedrijf dat onder meer verantwoordelijk was voor telefonie, sloot de centrale en verkocht het gebouw uiteindelijk aan een ingenieursbureau. Die gebruikten het als kantoor. In 2017 werd het pand voor het eerst een woonhuis.
Woonkamer met pelletkachel
Woonkamer met pelletkachel © Redres

'Dit zie je niet veel'

Het woonhuis is verbouwd met behoud van het industriële karakter. Buizen zijn zichtbaar en enkele wanden in de woonkamer zijn bekleed met zilveren golfplaten. De grote afmetingen van de ruimtes vallen op. “De industriële geschiedenis zie je overal terug in de woning. Het is een bijzonder pand. Woningen zoals deze zie je niet veel", vertelt makelaar Jan-Willem Andriessen.
Gastenkamer
Gastenkamer © Redres
Industriële gangen in de kelder
Industriële gangen in de kelder © Redres

Vintagewinkel in je huis

Als je de woon- en eetkamer uitloopt, kom je in de vintagewinkel van Nynke. De grote witte ruimte staat vol met kunst en brocante. De eigenaresse is gek op het contact met de klanten, maar het avontuur lonkt. "We willen nog een keer op een nieuw avontuur. Waar naartoe weten we nog niet!"
De winkel staat vol met spullen | Foto:
De winkel staat vol met spullen

Flink wat verhuiswagens nodig

De makelaar zoekt niet naar een standaard koper voor het huis. “Dit is echt een pand voor mensen die buiten de lijntjes kleuren en veel ruimte nodig hebben. Creatievelingen, mensen die een atelier willen beginnen of bijvoorbeeld een kunstverzamelaar.” Het is duidelijk dat er flink wat verhuiswagens naar Brielle moeten komen, als de huidige bewoners gaan verhuizen.
Slaapkamer
Slaapkamer © Redres
Er zit ook nog een kelder onder het pand, dé plek voor een naaiatelier en een gastenverblijf. In de tuin staat nog een romneyloods voor extra opslagruimte. De ondernemende eigenaren hebben de telefooncentrale flink geïsoleerd (naar energielabel B), waardoor ze nu niet leeglopen op de energierekening.
Naaiatelier
Naaiatelier © Redres

Telefooncentrale van 1 miljoen gulden

In 1968 werd deze telefooncentrale officieel geopend door de toenmalige burgemeester Henk van Es. De oude centrale kon de groei van Brielle niet meer aan, want er stonden op dat moment vierhonderd mensen op de wachtlijst voor een telefoonaansluiting. Door de bouw van deze centrale konden zij ook worden aangesloten. De burgemeester zei in de Nieuwe Brielsche Courant dat hij verheugd was dat het grote aantal aanvragers nu ‘tevreden gesteld’ kon worden.
De bouw van de centrale kostte bijna 1 miljoen gulden, blijkt uit documenten van het streekarchief Voorne-Putten. Maar liefst 404 duizend gulden voor het gebouw en 571 duizend euro voor alle apparatuur. Erg kostbaar voor die tijd.
De telefooncentrale
De telefooncentrale © Redres
Vijf jaar later - in 1973 - volgt de bouw van een ‘knooppuntcentrale’ op Rik 24. Een telefooncentrale die het westelijke deel van Voorne-Putten verbindt met de centrale in Spijkenisse. De centrale op de Rik 7 raakt na verloop van tijd buiten gebruik. Een ingenieursbureau koopt het pand op om het om te bouwen naar een kantoor. Pas jaren later trekken de huidige bewoners erin. Nu is het wachten op nieuwe bewoners. “Het is een massief blok in het prachtige Brielle."
Als je de telefooncentrale wil kopen, moet je wel een flinke portemonnee meenemen. De vraagprijs voor het huis op een perceel van 1485 vierkante meter is 1 miljoen euro.