DUURZAAM

'Kappen met kappen van kerstbomen', zegt Partij voor de Dieren

Dordtse binnenstad in Kerstsfeer, nabij Waalse Kerk en Visbrug
Dordtse binnenstad in Kerstsfeer, nabij Waalse Kerk en Visbrug © RTV Dordrecht
De kerstboom is amper van ons netvlies af, of er wordt al aandacht gevraagd voor de kerstboom van eind dit jaar. "Kappen met kappen" zegt de Partij voor de Dieren in Dordrecht, die bij de gemeente aandringt op een duurzamer alternatief voor de volgende Kerstmis en dinsdag een voorstel neerlegde het college van B&W.
In december worden, zoals in vrijwel elke gemeente, op verschillende plekken in Dordrecht kerstbomen neergezet en voorzien van lichtjes om de inwoners in de feestsfeer te brengen. Prima, vindt de Partij voor de Dieren, maar de fractie dringt er nu bij de gemeente op aan om het eind dit jaar anders te doen, meldt lokale omroep RTV Dordrecht.
“De gemeente Dordrecht moet kappen met het kappen van kerstbomen”, zegt fractievoorzitter Pieter Groenewege. “Elk jaar zien we prachtige grote kerstbomen in de stad, maar ze zijn gekapt en gaan dus dood. Dat is hartstikke zonde. Elke gekapte boom is er een te veel, zeker nu we in een klimaatcrisis zitten.”

Levende bomen huren

De partij komt zelf met alternatieven op de proppen. “Tegenwoordig kun je levende kerstbomen huren die na gebruik weer terug de volle grond in gaan. Daardoor wordt de boom niet gekapt, en kun je jaren van dezelfde boom genieten.”
Een andere optie die de PvdD voorstelt, is om een aantal kerstbomen een permanente plek te geven. “Kerst is ook een tijd van reflectie. In die geest roepen we de gemeente op om te reflecteren op haar bomenbeleid. Door een aantal kerstbomen een permanente plek te geven, en de rest te huren, staat Dordt rond de kerst vol met levende bomen, in plaats van dode. Dat is een stuk feestelijker, zou ik zeggen.”

Het goede voorbeeld

Door voor gehuurde kerstbomen te kiezen geeft de gemeente meteen het goede voorbeeld aan de inwoners van de stadm, vindt Groenewege. “De gemeente verwacht van haar inwoners dat ze hun tuinen vergroenen. Dan mag de gemeente ook wel zelf het groene voorbeeld geven. Met duurzame kerstbomen inspireert de gemeente Dordtenaren om ook voor duurzamer kerstgroen te kiezen.”
Dit verhaal komt van onze mediapartner RTV Dordrecht