NIEUWS

Arrestaties na inval bij panden van onder andere Rotterdamse familieleden van cocaïnebaron Bolle Jos

Ter illustratie: Cocaïne die via de Rotterdamse haven binnen gesmokkeld moest worden, was verstopt in 30 sporttassen
Ter illustratie: Cocaïne die via de Rotterdamse haven binnen gesmokkeld moest worden, was verstopt in 30 sporttassen © Openbaar Ministerie
De politie heeft in Rotterdam een inval gedaan bij onder andere de Rotterdamse familieleden van de drugscrimineel Jos L. (31) alias Bolle Jos. Hij wordt gezocht voor grootschalige cocaïnehandel en excessief geweld. Bij de inval was de politie op zoek naar informatie over zijn verblijfplaats.
De ouders en de zus van Bolle Jos reisden in augustus en december 2022 nog naar Turkije. Mogelijk was dat om hem daar te zien.
De politie doorzocht naast panden in Rotterdam huizen en een kantoor in Breda en Prinsenbeek. De eigenaren worden verdacht van witwassen en het aannemen van dure geschenken. Bij de doorzoekingenzijn horloges, sierraden, dure handtassen en grote contante geldbedragen in tienduizenden euro’s, Turkse lira, Zwitserse francs en VAE dirham in beslag genomen. Twee vrouwen van 27 en 68 jaar werden in Breda en Prinsenbeek gearresteerd.
Jos L. wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de internationale cocaïnehandel. Daarnaast wordt hij verdacht van het op grote schaal witwassen van de criminele opbrengsten van zijn drugshandel. Uit onderschepte chatberichten blijkt dat hij vermoedelijk veel geld verdiend heeft in de internationale cocaïnehandel en tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud heeft wit gewassen.
Justitie heeft de 31-jarige Jos L. vorig jaar op de Nationale Opsporingslijst en de ‘EU Most Wanted List’ geplaatst.

Excessief geweld

Daarnaast is het vermoeden dat hij betrokken is bij zeer ernstige gevallen van excessief geweld, waaronder de verdwijning en dood van Naima Jillal. Deze vrouw verdween op 20 oktober 2019 nadat zij in Amsterdam in een auto stapte. Uit de onderschepte chatberichten blijkt ook dat L. hij een belangrijke rol heeft bij de verdwijning van Jillal.
Van Naima Jillal ontbrak lange tijd ieder spoor. Totdat op een telefoon, die in het Marengo-onderzoek in beslag is genomen, foto’s zijn aangetroffen van een vrouw. Het vermoeden bestaat dat het om Jillal gaat en dat zij waarschijnlijk is gemarteld en niet meer in leven is.
Justitie heeft de 31-jarige Jos L. vorig jaar op de Nationale Opsporingslijst en de ‘EU Most Wanted List’ geplaatst. Eerder had justitie al een beloning uitgeloofd van 75-duizend euro voor de gouden tip die tot de aanhouding van Bolle Jos zou moeten leiden.