SCHEEPVAART

Historische zeesleper krijgt groot onderhoud; S.S. Furie even weg uit Maassluis

Zeesleper Furie in de takels voor groot onderhoud
Zeesleper Furie in de takels voor groot onderhoud © WOS Media
De S.S. Furie is vertrokken uit Maassluis voor een grote opknapbeurt bij scheepswerf De Haas in Rotterdam. De laatste door stoom aangedreven zeesleepboot in Nederland keert naar verwachting in april weer terug in z'n thuishaven.
Stoomsleepboot Furie is het vlaggenschip van stichting Hollands Glorie uit Maassluis. Het werd gebouwd in Groningen en kwam in 1916 in de vaart. De Furie diende tot ver in de jaren zeventig als sleepboot voor de papierindustrie in Zweden. Landelijk beroemd werd het schip door z'n rol in de legendarische televisieserie ‘Hollands Glorie’, naar het boek van Jan de Hartog. De Stichting Hollands Glorie haalde de sleepboot in 1978 naar Maassluis als een uniek stuk industrieel erfgoed.
De werkzaamheden die aan de Furie worden uitgevoerd, zouden drie jaar geleden al starten. De lijst met uitstaande restauratie- en reparatiewerkzaamheden groeide intussen behoorlijk door. Complexe reparaties zullen worden uitgevoerd door deskundigen van de werf, maar daar waar mogelijk doen bemanningsleden (vrijwilligers van de stichting) het werk zelf.

Steun gevonden

De grote opknapbeurt kon de stichting onmogelijk zelf betalen. Daarvoor werd steun gezocht én gevonden bij het Mondriaanfonds, Fonds Schiedam/Vlaardingen e.o., Prins Bernhardfonds, De Grootfonds en Stichting 75 jaar NBB. Die zorgden ervoor dat de stichting met een sluitende begroting aan de slag kon.
De komende weken zal de Furie dus de grote afwezige zijn in de haven van Maassluis en ook niet beschikbaar voor rondleidingen aan boord. De verwachting is dat de stoomsleper begin april weer terugkeert aan de Stadhuiskade.
Dit verhaal komt van onze mediapartner WOS.