COOLSINGEL

Vuilophalers leggen werk neer en trekken met honderden naar de Coolsingel voor meer loon

Honderden vuilnismannen- en vrouwen gaven gehoor aan de omroep van Vakbond FNV en verzamelden zich woensdagmiddag op de Coolsingel
Honderden vuilnismannen- en vrouwen gaven gehoor aan de omroep van Vakbond FNV en verzamelden zich woensdagmiddag op de Coolsingel © Rijnmond
De Rotterdamse Coolsingel stond woensdagmiddag vol met boze vuilophalers. Zij onderbraken hun werk om hun ongenoegen duidelijk te maken over de vastgelopen CAO-onderhandelingen. Honderden vuilnismannen- en vrouwen gaven gehoor aan de oproep van Vakbond FNV, die op deze manier een loonsverhoging van 12 procent wil afdwingen.
Eén van de aanwezigen op de Coolsingel was vuilnisman Patrick van de Wil, die het werk evenals zijn collega's tussen 14:00 en 16:00 uur stillegde. Hij werkt 40 uur in de week op onregelmatige tijden, verdient '2300 à 2400 euro' en zegt dat daar wel een paar honderd euro bij kan.
Het huidige loonbod gaat, kijkend naar de dalende koopkracht, volgens Van de Wil 'nergens over'. "Het loonbod wat nu op tafel ligt, is 5 procent voor dit jaar en 3 procent voor volgend jaar", schetst hij de situatie. "We zitten met een enorme inflatie die inmiddels al is opgelopen tot 15 à 16 procent. En dat merk ik zeker zelf ook als ik mijn karretje bij de supermarkt volgooi. Dat karretje komt niet meer vol, want dan is het helemaal niet meer te betalen. Wij moeten ook gewoon onze boodschappen doen, huur betalen en gas en licht wordt ook steeds duurder. Er gaan toch wat mensen in de problemen komen."
De gemeenteambtenaren, waaronder vuilophalers, legden het werk neer om een betere CAO af te dwingen
De gemeenteambtenaren, waaronder vuilophalers, legden het werk neer om een betere CAO af te dwingen © Rijnmond
Marieke Manschot van FNV is het met Van de Wil eens: het aanbod van de gemeente zet volgens haar geen zoden aan de dijk. "De kloof is te groot. Wat de gemeente biedt, is volstrekt onvoldoende. Deze mensen komen nu op voor hun eigen CAO en salaris. De inflatie is ontzettend hoog. Er moet minstens 12 procent plus 100 euro bruto per maand bij. En we willen automatische prijscompensatie in de CAO die de inflatie volgt."
De vuilophalers waren niet de enige gemeenteambtenaren die hun werk onderbraken en zich voor het stadhuis verzamelden. Ook buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en medewerkers van gemeentekantoren legden tijdelijk hun werk neer. Dinsdag gaf de stadsreiniging in Almere als eerste gehoor aan de oproep van FNV. Woensdag gebeurde dat naast Rotterdam ook in Tilburg.
Marieke Manschot van FNV was erg blij met de opkomst op de Coolsingel