POLITIE

Dagenlang wist moeder Alyssa niet waar haar overleden zoon (10) was, nu moet ze hem begraven zonder hersenen

De Rotterdamse Naoufel is 10 jaar geworden
De Rotterdamse Naoufel is 10 jaar geworden © Familiefoto's
Vorige week woensdag was een gitzwarte dag voor de Rotterdamse Alyssa. Ze vindt haar 10-jarige zoontje Naoufel levenloos in zijn bedje. Als baby is Naoufel zwaar mishandeld door zijn vader, maar die ontkomt door te vluchten naar Tunesië. De 36-jarige moeder strijdt voor het leven van haar zoontje, maar voelt zich daarbij alleen staan. Na de dood van de jongen staat plotseling de politie voor de deur, die Naoufels lichaam in beslag neemt. Midden in de nacht wordt hij in een lijkenzak als oud vuil meegenomen. Voor moeder Alyssa en haar familie is dat een nachtmerrie.
Op 1 maart 2012 wordt Naoufel geboren. Hij is een gezonde baby en het eerste kindje voor Alyssa en haar partner. Nog geen 21 dagen later moet ze met spoed naar het ziekenhuis. Er zit weinig beweging in haar baby als ze thuiskomt van een boodschap. Haar partner zegt dat er een plank van de commode op hem is gevallen.

Shakenbabysyndroom

Pas weken later stellen artsen het shakenbabysyndroom vast: Naoufel is zo ernstig door elkaar geschud dat er schade aan de hersenen is ontstaan. De diagnose is ernstig en artsen geven de jongen weinig overlevingskans.
Moeder Alyssa wil vechten voor haar baby, ook al krijgt ze van de artsen te horen dat haar zoontje niet heel oud gaat worden. Ze trekt in bij haar ouders.

Vader gevlucht

Justitie verdenkt de vader van poging tot doodslag, maar die neemt de benen naar Tunesië - waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Alyssa is geboren en getogen Rotterdamse, maar ook zij heeft een band met Tunesië, omdat haar ouders daar vandaan komen. Volgens Alyssa lukt het de inmiddels ex-partner vrij makkelijk om daarheen te vluchten. “Ze hebben hem gewoon laten gaan. Hij kon zo doorlopen bij de douane.” Met Tunesië heeft Nederland geen uitleveringsverdrag en de zaak ligt daardoor stil. Voor Alyssa en haar familie is dat een grote teleurstelling.
Volgens de politie was er destijds een strafrechtelijk onderzoek tegen beide ouders ingesteld en is dat geseponeerd.
Thuis staat haar leven in het teken van de zorg voor Naoufel. Hij kan niets zelf. Niet lopen en niet praten. Wel heeft hij gevoel en kan hij horen en zien. Met kleine bewegingen en geluidjes reageert hij op zijn moeder en de andere gezinsleden. “Hij kon prachtig schaterlachen”, vertelt ze met trots. En wat bijzonder is, hij houdt van klassieke muziek, speciaal van Mozart en Bach.
Moeder Alyssa en broertje Nizar rouwen om dood Naoufel
Moeder Alyssa en broertje Nizar rouwen om dood Naoufel © Rijnmond

Natuurlijke dood

Afgelopen woensdagochtend wil Alyssa hem wakker maken, maar Naoufel geeft geen kik. Stilletjes is hij ‘s nachts ingeslapen en niet meer wakker geworden. Als ze hem ziet, oogt hij vreedzaam en rustig. Ze leeft al jaren met de verwachting dat dit een keer zou gaan gebeuren. Met liefde heeft ze hem iedere dag verzorgd en veel ervoor opzij gezet. Nu het zover is, raakt ze in paniek. Ze gilt het uit van verdriet.
De huisarts wordt ingeschakeld en stelt een natuurlijke dood vast. Ze brengen Naoufel naar Breda voor een islamitische wassing en aan het einde van de middag ligt hij thuis opgebaard.

Twijfel over doodsoorzaak

En dan ‘s avonds laat gaat de bel. Justitie wil dat een schouwarts het lichaam van Naoufel onderzoekt. Die twijfelt en wil geen verklaring van natuurlijke dood afgeven. Volgens de politie is een sectie op het lichaam nodig om vast te stellen of er sprake is van een strafbaar feit. Het onderzoek naar de doodsoorzaak wordt gedaan door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk.
Het jongetje wordt nog diezelfde nacht uit huis gehaald. “In een plastic zak is hij als oud vuil het huis uit gehaald”, vertelt Alyssa met tranen in haar ogen. Waarheen krijgt ze niet te horen.
De volgende ochtend leveren meerdere belletjes weinig op. Niemand weet iets en niemand kan iets vertellen. De officier van justitie die de strafzaak heeft behandeld, is niet te bereiken. Ook de familierechercheurs kunnen weinig melden. Het drijft moeder Alyssa tot wanhoop. Ze wil waardig en volgens islamitisch gebruik afscheid nemen van haar zoon.
Bloemenkrans voor 10-jarige Naoufel
Bloemenkrans voor 10-jarige Naoufel © Rijnmond

Waar is mijn kind? Wat hebben ze met hem gedaan?

Pas zaterdag wordt ze gebeld dat ze het lichaam van haar zoontje kan komen ophalen. Er wordt gezegd: “Het is beter om hem niet meer te zien.” Die opmerking slaat Alyssa in de wind. Als moeder wil ze haar zoontje gewoon nog even kunnen zien en aanraken. Ze schrikt van wat ze ziet. Blauwe plekken, snijwonden en zijn nek in een rare houding. "Hij is als oud vuil behandeld."
Na veel trekken en duwen krijgt ze te horen dat de hersenen eruit zijn gehaald voor onderzoek en dat ze die voorlopig ook niet terugkrijgt. Ze is verbijsterd. Wat heeft het voor zin, vraagt ze zich af. “De artsen hadden toen al voorspeld dat dit zou gaan gebeuren."
Volgens de politie zijn de hersenen nodig om de oorzaak van het overlijden van Naoufel met zekerheid vast te stellen.

Geen afscheid volgens islamitisch gebruik

Alyssa vindt dat ze onnodig in de ellende is gestort, terwijl ze wil rouwen. Op z’n minst had ze verwacht beter ingelicht en gewaarschuwd te worden. “Ook al is het procedure, je doet ouders heel veel pijn hiermee. Dit kunnen ze zo niet aanpakken. Dit moet zorgvuldiger.”
Afgelopen maandag heeft ze samen met haar familie Naoufel begraven op de begraafplaats in Crooswijk. Toegetakeld en zonder zijn hersenen. En dat doet pijn. “Zonder hersenen krijgt hij geen rust.”
De politie begrijpt dat het weghalen van de geliefde zoon veel verdriet heeft veroorzaakt. Volgens een woordvoerder hebben agenten uitgelegd waarom daartoe besloten is, maar is het op zo'n emotioneel moment moeilijk om dat allemaal te bevatten. Via familierechercheurs wordt het contact onderhouden en de politie zegt open te staan voor een gesprek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl