nieuws

Kippen voorspellen komst Hogesnelheidstrein

toktoktok4.jpg
toktoktok4.jpg
ROTTERDAM - Je kunt er de klok op gelijk zetten! De kippen van Gré van den Berg in Bergschenhoek weten vier minuten van tevoren dat er een Hogesnelheidstrein aan komt. De kippenren bij de woning aan de Berkelseweg staat vlakbij de HSL, waar in Lansingerland zoveel over te doen is.
Mensen zitten de hele dag in de herrie, klagen ze. Maar nu blijkt dat de kippen van Gré van den Berg er waarschijnlijk nog meer last van hebben. Exact vier minuten voor de trein voorbij komt worden ze onrustig en praten ze met elkaar. 'Ja, dieren praten ook met elkaar hoor', zegt mevrouw van den Berg.
Zelf wist ze niet dat kippen zo gevoelig zijn. Dat bleek eigenlijk pas toen metingen op haar erf werden verricht naar de geluidsoverlast van de voorbijrazende hoge snelheidstreinen.
De onderzoekers kwamen er tijdens de stille nachtelijke uren achter dat de kippen in de ren onrustig werden en begonnen te kakelen, terwijl er nog geen trein te horen was. 'Achteraf snap ik waarom we het afgelopen jaar zo weinig eieren hadden. Ze zijn gewoon van de leg!'