FEYENOORD

Feyenoord blijft koploper na een gemakkelijke zege op NEC

Orkun Kökçü wijst naar het hart na zijn benutte penalty voor Feyenoord tegen NEC
Orkun Kökçü wijst naar het hart na zijn benutte penalty voor Feyenoord tegen NEC © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
In de eredivisie heeft Feyenoord woensdagavond de twaalfde overwinning van het seizoen geboekt. De Rotterdammers waren in De Kuip met 2-0 te sterk voor NEC. Een rode kaart voor de bezoekers bleek het kantelpunt in de wedstrijd.
Drie belangrijke momenten in Feyenoord-NEC
Drie belangrijke momenten in Feyenoord-NEC © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Beide teams voetbalden in de eerste acht minuten geen kansen bij elkaar, maar het openingsdoelpunt mocht er zeker zijn. Vanaf de rechterkant combineerde Feyenoord richting het zestienmetergebied van NEC. Op aangeven van de opgekomen Marcus Pedersen rondde Javairô Dilrosun, die de voorkeur kreeg boven Alireza Jahanbakhsh, de voorzet keurig af (1-0).
Zo klonk de 2-0 van Orkun Kökçü bij Feyenoord-NEC op Radio Rijnmond
Vlak na deze goal meldde NEC zich in aanvallend opzicht. Op de linkerflank haalde Souffian El Karouani hard uit. In de korte hoek pakte Feyenoord-doelman Justin Bijlow het schot van de verdediger. Hoewel de Nijmegenaren in de eerste helft geen verkeerde indruk maakten in De Kuip, waren de beste kansen voor de Rotterdammers. Zo stichtte Igor Paixão bij een hoekschop in korte tijd twee keer gevaar. De Braziliaan passeerde daarbij NEC-keeper Jasper Cillessen niet.
Arne Slot na Feyenoord-NEC (2-0): 'Spelers hebben het juiste antwoord gegeven'
Niet dat NEC grote kansen creëerde, maar het gevaar bleef voor Feyenoord op de loer liggen. Videoscheidsrechter Jochem Kamphuis eiste aan het einde van de eerste helft een hoofdrol op. Hij dirigeerde arbiter Edwin van de Graaf toen tweemaal naar het scherm. In de 37e minuut wilde de scheidsrechter niets van een strafschop weten - een handsbal werd niet voldoende voor een penalty bevonden - maar in de blessuretijd ging Van de Graaf wél met het advies van de VAR mee.
Scheidsrechter Edwin van de Graaf toont de rode kaart aan Iván Márquez van NEC in het duel met Feyenoord
Scheidsrechter Edwin van de Graaf toont de rode kaart aan Iván Márquez van NEC in het duel met Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Sterker nog, Feyenoord werd enorm in het zadel geholpen. Iván Márquez trok aan het shirt van Santiago Gimenez, waarna de bal op de stip ging. De straf bleek voor NEC niet zwaar genoeg, want de VAR vond dat de Mexicaan een doorgebroken speler was. Van de Graaf deelde daarna die mening. Márquez moest vervolgens met een rode kaart het veld verlaten. Orkun Kökçü zette vanaf elf meter Feyenoord op 2-0.
Zo klonk de 2-0 van Orkun Kökçü bij Feyenoord-NEC op Radio Rijnmond
Overigens scheelde het weinig of NEC had met tien man vlak voor de rust nog een aansluitingstreffer gemaakt. Uit een corner was Landry Dimata met een kopbal dichtbij een Nijmeegse goal, maar Bijlow redde schitterend op de poging van de spits.

Wedstrijd onder controle

Na de pauze kwam Feyenoord logischerwijs amper in de problemen. De Rotterdammers zochten zelfs nog meer de aanval, omdat de thuisploeg met een man meer speelde. NEC-verdediger Joris Kramer hielp Feyenoord bijna een handje door de bal in het eigen doel te koppen. Even later ging Cillessen goed plat op een schot van Dilrosun.
Neraysho Kasanwirjo maakte tegen NEC zijn debuut voor Feyenoord
Neraysho Kasanwirjo maakte tegen NEC zijn debuut voor Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
De wedstrijd kende aan de Rotterdamse zijde een debutant. Neraysho Kasanwirjo debuteerde als invaller in het shirt van Feyenoord, nadat hij een aantal dagen geleden overkwam van FC Groningen. De Rotterdammers waren met Patrik Wålemark, die ook nog binnen de lijnen kwam, nog dichtbij een derde treffer. Cillessen pakte het schot van de Zweed en diezelfde doelman van NEC redde later nog op pogingen van Kökçü en Quilindschy Hartman.
Neraysho Kasanwirjo debuteerde voor Feyenoord tegen NEC
Na achttien duels is Feyenoord nog altijd de koploper van de eredivisie. De Rotterdammers hebben 41 punten. Komende zondag wacht de topper in Enschede tegen FC Twente.

Feyenoord - NEC 2-0 (2-0)

9' 1-0 Javairô Dilrosun
45+3' 2-0 Orkun Kökçü
Rood: Iván Márquez (45+2, NEC)
Opstelling Feyenoord: Bijlow; Pedersen, Geertruida (70' Kasanwirjo), Hancko, Hartman; Wieffer (61' Timber), Kökçü, Szymanski; Dilrsoun (70' Wålemark), Gimenez (70' Danilo), Paixão (38' Idrissi)