BRAND

Feyenoord-café 't Haantje ontsnapt maar net aan grote brand: 'Een ongeluk zit in een klein hoekje, helaas'

Van de stomerij aan de Bierens de Haanweg is weinig meer over
Van de stomerij aan de Bierens de Haanweg is weinig meer over © Rijnmond
De schrik zit er nog goed in bij café 't Haantje in Rotterdam-Lombardijen. Woensdagavond brak een grote brand uit bij een stomerij op slechts enkele meters van de roemruchte Feyenoord-kroeg. Die stond in no time vol met rook. Het café werd ontruimd. Een dag later lijkt de schade mee te vallen.
Het is een trieste aanblik. Van de stomerij naast 't Haantje is weinig meer over. Voor het café aan de Bierens de Haanweg lijkt de ellende mee te vallen, al ligt overal rondom de kroeg een dikke laag roet. "De schade op het dak en aan de buitenkant moeten we nog bekijken", vertelt eigenaar Willem Bollaart,. Hij heeft de nodige hulptroepen opgetrommeld om de boel weer spik en span te maken.
Van het pand aan de Bierens de Haanweg is weinig meer over, links Feyenoord-café 't Haantje
Van het pand aan de Bierens de Haanweg is weinig meer over, links Feyenoord-café 't Haantje © MediaTV
In de stamkroeg van oud-Feyenoord-trainer Ernst Happel, onder wiens leiding de Rotterdammers in 1970 de Europa Cup 1 wonnen, kun je niet om de gebeurtenis van woensdagavond heen: de penetrante brandgeur is ook een dag later nog altijd goed te ruiken. Binnen staan luchtverfrissers om de lucht zo snel mogelijk te verdrijven.
Onbewust zullen de gedachten van Bollaart teruggegaan zijn naar mei 2021, toen het café twee weken werd gesloten op last van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Daar ging een nachtelijke explosie bij de deur van het eetcafé aan vooraf. De ontploffing werd enkele maanden later door Justitie gelinkt aan de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, die kort na de explosie op het programma stond.
En ook nu zit de Klassieker vers in het geheugen: afgelopen zondag stonden de aartsrivalen tegenover elkaar. Maar een verband wordt deze keer niet vermoed, zegt de politie.
De kleine explosies die aan het begin van de brand werden gehoord, zijn vermoedelijk veroorzaakt door kleine busjes schoonmaakmiddel onder druk. In een mum van tijd stond de stomerij in lichterlaaie en vulde ook de kroeg van Bollaart zich met rook. "Je doet er niks aan. Het is net alsof je een barbecue aan hebt staan, maar dit is wel iets minder dan een barbecue. Het ligt eraan wanneer het pand helemaal wordt platgegooid, maar die lucht zal hier nog wel even rondhangen."
De stomerij, op enkele meters van café 't Haantje, kan als verloren worden beschouwd
De stomerij, op enkele meters van café 't Haantje, kan als verloren worden beschouwd © Rijnmond
Er is de hele donderdag nog hard gewerkt om de kroeg helemaal schoon te krijgen. "Zodat we om 16.00 uur open kunnen en weer kunnen draaien als gewoonlijk", vertelt Bollaart. "We hopen dat het vanavond weer druk is en dat er niet weer iets gebeurt de komende tijd."
Bang is hij daar niet voor. "Maar", besluit hij, "een ongeluk zit in een klein hoekje, helaas."