CRIMINALITEIT

Van Lucky tot de Paling en Vieze Peter: deze bijnamen doen de ronde in de onderwereld

De Vietnamese schutter, die in Zwijndrecht zijn ex-schoonmoeder doodschoot, wordt ook wel 'Lucky' genoemd, omdat het hem goed lukt om uit de handen van de politie te blijven. In de onderwereld circuleren legio bijnamen. Vaak zijn ze gebaseerd op uiterlijke kenmerken. Soms op vaardigheden of karaktereigenschappen. Een overzicht.

De Bolle - Naoufal F. (Noffel)

Noffel, alias Bolle
Noffel, alias Bolle © Politie
In Rotterdam geboren crimineel, die zich ontwikkelde tot grote drugsbaas binnen de Mocro Maffia. Werd in 2018 veroordeeld tot levenslange celstraf voor het aansturen van een aantal liquidaties. Dankt zijn bijnaam aan zijn postuur.

Bolle Jos - Jos Leijdekkers

Bolle Jos
Bolle Jos © Politie
Brabander Bolle Jos wordt onder meer verdacht van internationale cocaïnehandel en witwassen. Hij is voortvluchtig en staat op de Nationale Opsporingslijst. Voor de gouden tip die tot zijn aanhouding leidt, looft justitie 75 duizend euro uit. Afgelopen week deed de politie invallen in huizen van familieleden van Bolle Jos in Rotterdam. De politie vermoedt dat Jos L. zich schuilhoudt in Turkije.

De Denker - Mink K.

De Denker
De Denker © Still van YouTube
Drugs- en wapenhandelaar K. studeerde korte tijd rechten aan de Universiteit van Amsterdam. In het criminele circuit gaat hij daarom door voor De Denker. Was onder meer actief in kringen rond Klaas Bruinsma. K. werd in verband gebracht met de moord op een hasjhandelaar in Alkmaar, maar is daarvoor nooit veroordeeld.
In 2019 was hij te zien in het programma Narcostaat van Danny Goossen. De opnames waren in Libanon. Mink K. beweerde toen uit de drugswereld te zijn gestapt, maar werd vorig jaar toch opgepakt in het Midden-Oosten voor grootschalige drugssmokkel, onder meer via de haven van Rotterdam.

De Dominee - Klaas Bruinsma

Klaas Bruinsma
Klaas Bruinsma © Rijnmond
Zoon van de oprichter van voormalige limonadefabriek Raak. Ontpopte zich tot grootschalig hasj-importeur. De jacht op Bruinsma was de opmaat naar de zogeheten IRT-affaire, waarbij de politie een nieuwe methode in de strijd wierp: het gecontroleerd importeren van drugs. De methode ontspoorde en leidde tot een parlementaire enquête.
Vanwege zijn liefde voor zwarte kleding én zijn gewoonte om anderen de les te lezen werd Bruinsma ook wel De Dominee genoemd. In 1991 werd hij bij het Hilton Hotel in Amsterdam vermoord. Voormalig rechercheur Martin Hoogland - inmiddels zelf ook geliquideerd - werd hiervoor veroordeeld.

Flipper - Cor van Hout

Cor van Hout, tweede van links
Cor van Hout, tweede van links © Privébeeld
In de jaren tachtig een van de ontvoerders van biermagnaat Freddie Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Bouwde van het losgeld een seksimperium op in onder meer Alkmaar. Had een relatie met Sonja, de zus van Willem Holleeder. Dankt zijn bijnaam aan zijn liefde voor het flipperspel.
Werd na meerdere mislukte liquidaties in 2003 doodgeschoten in Amstelveen. Zwager Holleeder is volgens de rechter de opdrachtgever geweest en zit hiervoor een levenslange gevangenisstraf uit.

The Godmother - Thea Moear

Thea M.
Thea M. © Still
Een van de weinige vrouwen met macht in het drugsmilieu. Was vanaf het begin betrokken bij het imperium van Klaas Bruinsma. Moear regelde voor hem de financiën. Na de dood van Bruinsma vertrok ze naar Latijns-Amerika, waar ze in 2000 werd gearresteerd voor grootschalige xtc-smokkel van Europa naar Panama. Vijf jaar later kwam ze op vrije voeten.

Haagse Holleeder - Karel Pronk

Karel Pronk
Karel Pronk © Rijnmond
Karel Pronk (60) werd in augustus 2018 vermoord voor de deur van een koffiehuis in Delft. Hij was een bekende in criminele kringen en onder meer veroordeeld voor drugshandel en verboden wapenbezit. In het circuit werd hij ook wel 'De Haagse Holleeder' genoemd.
Voor de liquidatie van Pronk is Errol J., lid van de Rotterdamse Hell's Angels, veroordeeld tot 21 jaar celstraf.

De Hakkelaar - Johan V.

Johan V.
Johan V. © Rijnmond
Net als Klaas Bruinsma een grote speler in de hasjhandel. Over zijn bijnaam bestaan twee theorieën. De eerste is dat V. stottert, de tweede dat hij ooit werkte bij tankstation De Hackelaar bij Muiden. Bracht ooit - samen met Ans - een singeltje uit: 'Het Weeskind'.
V. werd in 1998 wegens drugshandel veroordeeld tot 5½ jaar cel en een miljoen gulden boete.

De Kleine - Ridouan Taghi

Ridouan Taghi
Ridouan Taghi © Onbekend
Inmiddels de bekendste crimineel van Nederland. Maar qua postuur (1.76 m) geen grote jongen. Vandaar zijn bijnaam. Tegen Taghi is levenslange celstraf geëist vanwege een reeks liquidaties. In zijn jargon heette het dat een 'kk-hond' moest gaan 'slapen'.
Taghi begon in de hasjhandel, maar verzette de bakens later naar cocaïne.

Kobus de Kamper/ Kobus de Zigeuner - Kobus Lorsé

Kobus in Panorama
Kobus in Panorama © Rijnmond
Werd in de jaren negentig veroordeeld voor grootschalige cocaïnehandel met Suriname. Een van zijn handelspartners was Desi Bouterse. Zat lange tijd in eenzame detentie in de EBI in Vught. Kreeg later 12 jaar cel voor de moord op zijn eigen schoonzoon.
Voor de oudere generatie rechercheurs van de Rotterdamse politie was Kobus een fenomeen. "Vraag hen wie de grootste boef is geweest die ze op de korrel hadden en ze antwoorden: dat was Kobus L.", zegt Paul Verspeek, rechtbankverslaggever van Rijnmond. "Hij was van het kaliber Klaas Bruinsma en Willem Holleeder, maar alleen niet zo bekend bij het grote publiek. Er zijn geen boeken, series en musicals over hem gemaakt. Maar als je het de rechercheurs vraagt, zullen ze zeggen: hij zat op hetzelfde niveau."

Lucky - Minh Nghia Vuong

Minh Nghia Vuong, alias Lucky
Minh Nghia Vuong, alias Lucky © privé
Schoot afgelopen weekeinde in Zwijndrecht zijn ex-schoonmoeder en ex-partner neer. De eerste overleefde de aanslag niet. Is sindsdien spoorloos. Dankt zijn bijnaam aan eerdere geslaagde pogingen om uit handen van de politie te blijven na onder meer overvallen. De Rotterdammer van Vietnamese komaf heeft de reputatie zeer gevaarlijk te zijn. Wie 'Lucky' tegenkomt, moet hem dan ook niet zelf benaderen, is het dringende advies van de politie.

Het Monster van het Mallebos - Patrick S.

Patrick S.
Patrick S. © Rijnmond
Zit 20 jaar cel en tbs uit voor het vermoorden van twee vrouwen in het Mallebos bij Spijkenisse. Zag zichzelf als een 'roofdier' en een 'psychopaat'.
S. was geobsedeerd door de tv-serie CSI en droeg altijd een flesje ammonia bij zich om sporen uit te wissen. Tegen andere gedetineerden in de gevangenis zei hij dat hij vijf vrouwen had vermoord, maar dat er slechts twee waren gevonden.

De Neus - Willem Holleeder

Willem Holleeder
Willem Holleeder © Rijnmond
Zit een levenslange celstraf uit voor een reeks liquidaties, onder wie de moord op zijn eigen zwager Cor van Hout. Met Van Hout ontvoerde hij in de jaren tachtig biermagnaat Freddie Heineken en zijn chauffeur.
Belangrijk bewijsmateriaal tijdens de laatste rechtszaak tegen de Amsterdammer kwam van Astrid en Sonja, zijn zussen. Holleeder, die zijn bijnaam dankt aan zijn geprononceerde neus, werd verdedigd door advocaat Sander Janssen uit Rotterdam.

De Ouwe - Stanley Hillis

Stanley Hillis
Stanley Hillis © Rijnmond
Oud-gediende in de Amsterdamse onderwereld. In veel strafzaken genoemd als 'de persoon die alles wist', de 'allesweter'. Hillis zou onder meer betrokken zijn geweest bij de afpersing van de geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Ook handelde hij in hard- en softdrugs.
Hillis werd in 2011 doodgeschoten in Amsterdam, bijna onder het oog van een stel rechercheurs. Die waren naar de plek van zijn afspraak gekomen om hem af te luisteren. Er werden 37 kogels op hem afgevuurd.

De Paling - Cor P.

Nieuwe beelden van de mogelijke schutters die Cor 'de Paling' onder vuur namen
Nieuwe beelden van de mogelijke schutters die Cor 'de Paling' onder vuur namen © Archieffoto
Dankt zijn bijnaam aan de behendigheid waarmee hij in het verleden regelmatig wist te ontsnappen. Sloeg ook op de vlucht tijdens het proces tegen de zogeheten 'Tattoo Killers' door zijn enkelband door te knippen. Vertrok naar de Domicaanse Republiek, waar hij begin vorig jaar werd neergeschoten. In het ziekenhuis volgde de ontmaskering van de Schiedammer, die inmiddels vastzit in Nederland.

Piet Costa - Roger P.

Beeld uit de 'martelcontainer' die Piet Costa liet inrichten
Beeld uit de 'martelcontainer' die Piet Costa liet inrichten © Justitie
Wist jarenlang onder de radar van de opsporingsdiensten te blijven, terwijl hij een bliksemcarrière maakte in de cocaïnehandel. Liep tegen de lamp toen de politie het stiekeme berichtenverkeer tussen criminelen wist te ontsleutelen. Is tot een langdurige gevangenisstraf veroordeeld. Niet alleen voor de drugssmokkel, maar ook voor betrokkenheid bij de zogeheten 'martelcontainers' in Wouwse Plantage.
Van Rotterdammer Roger P. zijn op internet geen foto's te vinden. Zijn bijnaam dankt hij aan een verbastering van zijn achternaam en het land, waar hij een tijdlang woonde: Costa Rica.

Stille Willem - Willem Endstra

Stille Willem
Stille Willem © Still van tv
Amsterdamse vastgoedhandelaar, die ook wel 'de bankier van de onderwereld' werd genoemd, al heeft hij dat tot vlak voor zijn dood ontkend. Werd afgeperst door Willem Holleeder en in 2004 in diens opdracht geliquideerd. Over de afpersing voerde Endstra in het strikte geheim gesprekken met de politie. Omdat hij in het openbaar weinig vertelde over zijn zakelijke beslommeringen luidde zijn bijnaam 'Stille Willem'.

Vieze Peter - Peter la Serpe

Vieze Peter
Vieze Peter © Privébeeld
Aan zijn slechte gebit dankt geboren Rotterdammer Peter la Serpe de bijnamen 'Peter Viestand' en 'Vieze Peter'. La Serpe was een 'hitman' in de kringen van Willem Holleeder en onder meer betrokken bij de liquidatie van hasjhandelaar Kees Houtman. Hij besloot kroongetuige te worden in ruil voor strafvermindering. Hij kreeg acht jaar cel in plaats van zestien en zit nu in een getuigebeschermingsprogramma.

De Zwarte Cobra - Henk R.

Henk R.
Henk R. © Rijnmond
Er was een tijd dat inbreker Henk R. zo lenig was, dat hij door een sleutelgat zou passen. Daaraan dankt hij de bijnaam 'De Zwarte Cobra'. De laatste jaren zat hij wegens grootschalige xtc-handel een lange gevangenisstraf uit in de Verenigde Staten. Inmiddels is hij terug in Nederland, waar justitie ook nog een appeltje met hem te schillen heeft voor een dubbele moord in Antwerpen, 29 jaar geleden. R. - inmiddels 70-plus, mag dat proces in vrijheid afwachten.