MISHANDELING

90-jarige vrouw slaat de buurman met een ijzeren staaf: 'Ik werd gek van de herrie'

De rechtbank in Rotterdam
De rechtbank in Rotterdam © Rijnmond
Het lijkt op het eerste gezicht een aflevering van de Rijdende Rechter over een burenruzie rond geluidsoverlast. Maar de ingrediënten zijn anders. De verdachte is een 90-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel. Haar wapens in de ruzie: een ijzeren staaf en een plantenspuit. En ze ontkent. "Ze liegen allemaal."
Cornelia G. woont op dat moment nog in Rotterdam, een flat voor senioren. Ze ergert zich aan haar benedenbuurman die de muziek altijd zo hard zet. "Dat deed zijn vrouw dan, als hij bij zijn vriendin een deur verder was. Maar hij deed het ook om mij te pesten."
De vrouw doet haar verhaal op de Rotterdamse rechtbank en wordt voortdurend zeer emotioneel. "Elke dag hè, elke dag! Keiharde muziek. Ik had geen leven meer in mijn eigen huis. 's Nachts lag ik wakker van de herrie."
Op 12 augustus 2021 belt ze met de wijkagent, drie dagen later neemt ze zelf het heft in handen. Met haar hondje, een ijzeren staaf en een busje met ammonia daalt ze een verdieping af en klopt aan bij de buurman. Eerst haar verhaal.
"Hij deed de deur open en gaf me direct een klap. Ik ben toen over hem heen gevallen en heb met die staaf zijn hoofd geraakt, in een afwerende beweging. Gelukkig zijn we op de grond beland, anders had hij me helemaal dood gemaakt. Dat busje ammonia heb ik helemaal niet gebruikt."
Waarom had ze beide bij zich? "Dat busje had ik al jaren in mijn zak. Die staaf was omdat ik bang was, hij had me al een keer bedreigd."

Heel veel bloed

Een getuige vertelt een ander verhaal: dat zij actief drie of vier keer met de staaf op zijn hoofd sloeg. Dat leidde tot twee scheuren in het hoofd en heel veel bloed. De rechter merkt het ook op: "Als u één keer met de staaf op hem valt, hoe kunnen er dan twee scheuren zitten?" Maar ze houdt vol: "Ik heb hem niet geslagen."
Een getuige heeft ook gezegd dat zij last van haar ogen kreeg door het gebruik van het busje met ammonia. De politie spreekt van een plantenspuit: een metalen bus met een hendel.
Ze riep dat de buurman dood moest, dat ze hem de tering zou slaan.
Getuige
Het OM wijst op de voorgeschiedenis. De wijkagent heeft verklaard dat de bejaarde vrouw had aangekondigd 'zelf actie te ondernemen, al moet ik ervoor in de gevangenis gaan zitten.' Een soortgelijk verhaal komt van de bovenbuurvrouw. "Ze zei dat ze de oorlog had meegemaakt en er graag voor wilde vastzitten. Ze riep dat de buurman dood moest, dat ze hem de tering zou slaan." Cornelia G.: "Vloeken, daarvoor moet je niet bij mij zijn. Ik ben katholiek opgevoed."
De rechters vragen het haar meerdere keren: waarom heeft ze het bezoek van de wijkagent niet afgewacht? "Als ze komen, doet hij toch de muziek weer snel zachter. Ik kon er gewoon niet meer tegen."

Te oud voor cel- of taakstraf

Het OM gaat uit van poging doodslag en mishandeling en eist een geheel voorwaardelijke celstraf van een half jaar. "Een celstraf of taakstraf is vanwege de leeftijd van mevrouw niet wenselijk en ook een boete niet, gezien haar financiële situatie."
Woensdag behandelde de Rotterdamse rechtbank toevallig de zaak tegen een 88-jarige Rotterdammer die zijn vrouw probeerde te vermoorden. Ook daar ligt een celstraf niet voor de hand. De 90-jarige verdachte is zelfs officieel detentieongeschikt verklaard.
De buurman, zelf op hoge leeftijd, is vorig jaar oktober overleden. Dat heeft geen verband met de verwondingen van augustus '21. Zijn zoon heeft een schadeclaim van 1100 euro ingediend. Cornelia G. vindt sowieso dat zij vrijuit moet gaan, maar zegt dat bedrag ook niet te kunnen betalen.
"Ik heb schulden door meerdere verhuizingen. Ik leef van mijn AOW. Ik heb geen pensioen, dat hadden we in onze tijd nog niet." De vrouw heeft in het verleden lange tijd op de markt gestaan. De rechter in Rotterdam neemt op 9 februari een beslissing over deze strafzaak.