NIEUWS
Rechter: Pepijn valt niets te verwijten toen hij zijn overvaller doodstak

Het is een subtiel zinnetje in het vonnis, maar de familie van de 19-jarige Pepijn is er heel blij mee. Volgens de Rotterdamse rechter valt de Vlaardingse Pepijn niet te verwijten dat hij terecht kwam 'in de situatie die tot het noodlottige gevecht heeft geleid'. Pepijn stak deze zomer zijn overvaller Emre Sarpdag dood met diens eigen mes. De kans dat hij toch wordt vervolgd, is er nog steeds.
"Deze poging tot beroving was een vooropgezet plan", oordeelde de rechter vrijdag in de zaak tegen twee van de vier betrokkenen bij de dramatische overval in alle vroegte op zaterdag 25 juni afgelopen jaar. "De verdachten zouden de slachtoffers naar de afgesproken plaats lokken, waar Sarpdag hen zou opwachten met een mes."
Dat gebeurde na een nachtje stappen in Rotterdam. Het was de 18-jarige overvaller Emre Sarpdag te doen om het Rolex-horloge van Pepijn. In de worsteling die volgde liep het compleet uit de hand. De jonge overvaller had volgens de rechtbank hulp van drie medestanders die allemaal een eigen rol hadden in de poging tot beroving.
Voor hun rol als chauffeur en 'lokker' kregen Melih N. (20) en Mehmet U. (19) vrijdag allebei tien maanden cel opgelegd. Ook moeten ze Pepijn samen een schadevergoeding betalen. Hij liep een trauma op, kan zijn hand niet goed meer gebruiken en heeft een schouder die regelmatig uit de kom schiet. Met zijn opleiding is hij inmiddels gestopt.
Voor Melih valt de straf iets lager uit met drie van tien maanden voorwaardelijk. Dat is omdat hij volgens de rechter tijdens de zitting zijn verantwoordelijkheid nam en excuses aanbood. Justitie eiste twee weken geleden soortgelijke straffen.
'Niets te verwijten'
Het minderjarige broertje van Mehmet kreeg donderdag al een straf van negen maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met veel voorwaarden waar hij zich aan moet houden. In dat vonnis valt te lezen dat de rechtbank vindt dat Pepijn niets te verwijten valt tijdens het drama bij een parkje in de Vlaardingse wijk Ambacht. Justitie moet uiteindelijk zelfstandig besluiten of ze overgaat tot vervolging van Pepijn.
Volgens de rechter valt het vervoeren van Pepijn en Britt naar de plek waar ze zouden worden overvallen verdachten Melih en Mehmet ernstig aan te rekenen. De rechter over chauffeur Melih: "Hoewel duidelijk is dat ook de verdachte de fatale afloop niet heeft gewild, heeft hij willens en wetens meegewerkt aan dit plan. Verdachte heeft blijkbaar geen oog gehad voor de mogelijke gevolgen van zijn handelen. Dat rekent de rechtbank hem zwaar aan".

"Ze zijn heel blij met deze uitspraak", reageerde slachtofferadvocaat Nelleke Stolk namens Pepijn en zijn ouders. "Ik lees erin dat er echt sprake was van noodweer. Ook is nu duidelijk dat de overvallers een vooropgezet plan hadden. En dat de dodelijke afloop niet Pepijns verantwoordelijkheid is. Ik hoop dat de officier van justitie daar rekening mee houdt en niet vervolgt." Een andere optie zou volgens Stolk kunnen zijn dat justitie vrijspraak eist. Het is onduidelijk wanneer het Openbaar Ministerie duidelijkheid geeft over een eventuele vervolging.
Verliezers
De mislukte overval is een verhaal vol verliezers, dat werd twee weken geleden duidelijk in de Rotterdamse rechtbank. De net volwassenen Emre Sarpdag leeft niet meer. Diverse schoolcarrières van de andere verdachten zijn vooralsnog beëindigd en Britt, de vriendin van Pepijn, heeft nog altijd last van de doodsangsten die ze uitstond.
De overval was het sluitstuk van een gezellig avondje stappen in Rotterdam waarbij Pepijn en zijn vriendin Britt in de val werden gelokt. "Geef me jouw horloge", zou Emre hebben geschreeuwd toen Pepijn en zijn vriendin Britt uit de auto van de 'lokker' stapten. "Ik maak eerst jou dood en dan je vriendinnetje."
'Ineens geen dreiging meer'
Volgens de rechtbank zou overvaller Emre vervolgens stekende bewegingen naar de buik en het gezicht van Pepijn hebben gemaakt. Ook zou hij hebben geslagen. De advocaat van Mehmet U. ontkende twee weken geleden diens betrokkenheid. Zelf zweeg de 19-jarige.
In de slachtofferverklaring van Pepijn valt te lezen hoe hij het fatale moment heeft beleefd. "Voor ik het weet krast er een mes in mijn gezicht. (...) Ik probeer het mes te pakken. Worstel. Val blijkbaar. Hij houdt me weer vast en steekt met kracht met het mes op me in. Om me te doden, zegt hij. (...) Het mes blijft maar komen en komen. Het moment dat er ineens geen dreiging meer is. Stilte."
Melih, Mehmet en de jongere broer en het Openbaar Minsterie hebben twee weken de tijd om eventueel in hoger beroep te gaan. Pas dan is het vonnis definitief. Het is nog onbekend of ze dat zullen doen. Het klokje waar het allemaal om ging, bleek uiteindelijk nep te zijn.