ONDERWIJS
Ouders 'bedreigd' na aankaarten beleid op Rotterdamse basisschool, maar strijd voor verandering gaat door

Ouders en (oud-)leerkrachten trokken afgelopen week aan de bel vanwege het 'wanbeleid' op de Van Brienenoordschool, een basisschool in de Rotterdamse wijk Oud-IJsselmonde. Inmiddels hebben die berichten ook wethouder Said Kasmi van Onderwijs, Cultuur en Evenementen bereikt. De Onderwijsinspectie stelt op korte termijn een onderzoek in. Ondertussen is onder de ouders een 'sfeer van intimidatie' ontstaan.
"Mijn dochter zit in groep 3 en wil niet meer naar school", vertelt moeder Radonja van Raam woensdag. De onrust in de klas, die veroorzaakt wordt door steeds weer nieuwe leerkrachten en andere regeltjes, speelt haar dochter parten. Ook vader Patrick Huisman maakt zich zorgen om zijn zoon. "Jarenlang heeft hij het erg naar zijn zin gehad op school. Nu heb ik steeds een huilend kind thuis, die niet naar school wil."
Verder klagen de ouders over de communicatie vanuit de directeur en het schoolbestuur. Ook leerkrachten geven aan zich niet gehoord te worden en lijken aan de lopende band te vertrekken. Daarom besloten de ouders actie te ondernemen, onder meer door hun zorgen aan te kaarten bij het bestuur. Het schoolbestuur geeft aan dat er inderdaad niet altijd bevoegde leraren voor de klas staan door een tekort en benadrukt te werken aan de communicatie.
Risico-onderzoek door de Onderwijsinspectie
Niet alleen ouders zijn bezorgd, ook wethouder Kasmi geeft aan nauw betrokken te zijn. "Hoewel de gemeente niet de rol van inspectie heeft, baart deze situatie de wethouder grote zorgen. Hij houdt dan ook zeker een stevige vinger aan de pols en treedt hierover in direct contact met het betreffende schoolbestuur", zegt hij in een gevraagde reactie op de stand van zaken.
De Onderwijsinspectie vertelt bekend te zijn met de problematiek op de Van Brienenoordschool en dit voldoende aanleiding te vinden om binnenkort een onderzoek te starten. Dat is geen routineonderzoek, maar een zogeheten risico-onderzoek. "We kijken dan naar de mogelijke risico's voor de onderwijskwaliteit en/of de veiligheid van de leerlingen", legt een woordvoerder uit. "Het onderzoek richt zich niet alleen op wat er in de klas gebeurt, maar ook op hoe het bestuur functioneert."
Eind februari gaat het onderzoek van de inspectie van start.
Sfeer van intimidatie en bedreigingen
Na de bijeenkomst die afgelopen woensdagavond werd georganiseerd door het bestuur van de school, lijkt de onvrede te blijven bestaan. "De volgende dag kregen we een mail met de besproken punten. Helaas stonden de punten over het wanbeleid van zowel directie als bestuur niet vermeld", zegt een moeder die woensdag aanwezig was. De mail is ingezien door de redactie.
Ondertussen lopen de gemoederen op de basisschool hoog op. Ouders beschuldigen elkaar ervan niet loyaal te zijn naar de school toe, terwijl andere ouders juist blijven schoppen tegen het huidige beleid. Volgens de ouders zou er een sfeer van intimidatie en bedreigingen zijn ontstaan. Zelfs de veiligheid van sommige ouders zou in het geding zijn.
Toch houdt de grimmige sfeer de ontevreden ouders niet tegen in de strijd voor verandering. "Daarmee proberen we een veilige, leerzame omgeving terug te brengen voor kinderen en leerkrachten. Het is geen heksenjacht. We doen dit in het belang van de school", legt een van de ouders uit.