PODCAST

Burgemeester Aboutaleb wandelt door de stad: 'We hadden 15 jaar geleden al moeten beginnen met de energietransitie'

Ahmed Aboutaleb
Ahmed Aboutaleb © Rijnmond (archieffoto)
"Hallo, dit is de voicemail van burgemeester Aboutaleb, ik kan helaas niet opnemen…", zo eindigde alle afleveringen van de podcast ‘Stadswandelingen’. In de laatste episode neemt hij wél op. De Rotterdamse burgemeester trekt zelfs zijn wandelschoenen aan om mee de stad in te gaan. Samen met de podcastmakers doorkruist hij de Rotterdamse straten en alle thema’s die de voorgaande weken aan bod zijn gekomen.
"...maar mocht je toch een suggestie of een idee hebben voor de stad, spreek dan wat in," klinkt de stem van de burgemeester door zijn antwoordapparaat. Daar zeiden de wetenschappers en stadsbewoners die wij interviewden geen nee tegen. Vragen over armoede, jeugdzorg, duurzaamheid en gentrificatie kwamen voorbij.
Al wandelend bespreekt de burgemeester deze thema’s in de laatste aflevering van het eerste seizoen. Het interview vond plaats op 24 maart 2022, een week na de gemeenteraadsverkiezingen.
Beginpunt: het Stadhuis. Een onderwerp dat al snel wordt aangekaart is ‘armoede’. Kan iedere Rotterdammer ‘het’ maken in het leven? Aboutaleb vertelt dat we een ander begrip van ‘armoede’ moeten hanteren. Bovendien onderstreept hij het belang van onderwijs.
En hoe zit het met de jeugdzorg? Net als de podcastgasten uit de jeugdzorg-aflevering, komt ook de burgemeester schrijnende gevallen tegen. Hoe is volgens Aboutaleb de jeugdhulp onder druk komen te staan? Speelt de decentralisatie van de zorg hierin een rol, zoals wetenschapper Annemiek Harder beweert?
Eenmaal aangekomen op de Westblaak, met onze neuzen richting het Churchillplein, ontdekken de podcastmakers dat dit een van de gebieden is die de komende jaren aan vergroening onderhevig is. Met de burgemeester bespreken zij de verduurzaming van de stad. Eigenlijk hadden we al 15 jaar geleden moeten beginnen met de energietransitie, vindt Aboutaleb.
De Erasmusbrug is het eindpunt van de wandeling, met het vergezicht over de Kop van Zuid en Katendrecht - een skyline van gentrificatie. Naast winnaars kent dit proces ook verliezers. Hoe kijkt de burgemeester naar de opwaardering van de stad? Daarnaast ontdekken de podcast-makers dat er imperfecties zijn in de woningmarkt en de overheid hier kan ingrijpen.
De podcast is onderdeel van Erasmus Verbindt, een studenteninitiatief van de Erasmus Universiteit. Meer dan 40 EUR-studenten werken samen om de wetenschap en de Rotterdamse samenleving te verbinden. ‘Stadswandelingen’ is één van de manieren om dit te realiseren. De podcast wordt geproduceerd in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en Omroep Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl