VOETBAL

4 redenen waarom experts denken dat Feyenoord kampioen wordt

Feyenoord juicht na de 1-0 van Igor Paixao
Feyenoord juicht na de 1-0 van Igor Paixao © Orange Pictures - Joris Verwijst
Met de goede prestaties van Feyenoord, de malaise bij Ajax en de grote wintertransfers van PSV draait de eredivisie op volle toeren. Voetbaltalkshows raken er niet over uitgepraat. De titelkansen van Feyenoord zijn daarin een vast onderwerp. Rijnmond sprak mensen die juist niet actief zijn in de voetballerij. Een hoogleraar, een filosoof, een proceskundige én een maker van prestigieuze podcasts vertellen je waarom Feyenoord titelkandidaat nummer één is.
Achttien gespeeld, eenenveertig punten. Voorbarig zijn wil niemand, er zijn nog heel veel wedstrijden te spelen. Maar toch. Ajax is al op achterstand gezet, ook PSV kan nauwelijks volgen. Heel voorzichtig neemt het gefluister toe. Zou het? Wordt Feyenoord weer kampioen, voor de zestiende keer? En waarom lijkt het nu te kunnen te lukken, na zoveel jaren niet? Het gaat over meer dan het spelen van aardige potjes alleen, vinden deskundigen die we voor dit verhaal bellen. Al snel gaat het over grenzen, mentale uitdagingen, kalm blijven, een eenheid zijn. De sleutel voor de titel lijkt voor een groot deel in de kleedkamer en in de trainersruimte te liggen, níet op het veld.

Reden één: Feyenoord kent z'n grenzen

''Ik denk dat Feyenoord vooral een geweldig goede trainer heeft,'' zegt proceskundige Frank Weijers, die al jaren internationale projecten begeleidt. Dat Feyenoord het goed doet is hem niet ontgaan: hij volgt het Nederlandse voetbal op de voet.
''Slot doet het ontzettend goed. Ik zie dat hij grenzen kan stellen, dat hij de koers kan aangeven. Het is heel fijn, als je met groepen werkt, dat er zo'n helder speelveld ontstaat. In mijn ogen is dat een belangrijk ingrediënt voor dit huidige succes. Van de trainer Arne Slot ben ik écht onder de indruk.''
Slot staat zichtbaar stevig in zijn schoenen, gaat Weijers verder. Stevig genoeg om over een paar weken ook echte kampioenskoorts aan te kunnen. “Deze trainer creëert een veilige basis. Zijn spelers kunnen in die omgeving vervolgens open met elkaar omgaan. Er kwamen dit seizoen veel nieuwe spelers bij. Toch is het Slot gelukt een eenheid te smeden. Als je doet wat Slot doet, is het hebben van weinig tijd om een elftal te smeden opeens minder van belang. Tegelijkertijd zie ik de disharmonie bij Ajax tussen (de inmiddels ontslagen) trainer Schreuder en spelers ook, dat droop er daar de afgelopen weken vanaf. Dan denk ik vooral: waar ga je voor, met z'n allen? De basis is in Rotterdam op dit moment psychologisch beter. Dan kun je presteren en dat gebeurt dus ook.”
De trainer van Feyenoord is in staat om in goede balans zich met zijn spelers te verbinden én tegelijkertijd te begrenzen, gaat hij verder: “Dat maakt Slot een uitstekende trainer. Dat is van groot belang om het potentieel van een team goed te benutten. Dat betekent ook: spelers hebben iets voor elkaar over, ze nemen hun ruimte om hun talenten optimaal in te zetten én tegelijkertijd laten ze hun medespelers de ruimte om dat ook te doen.” Stellig: ''Het lukt Feyenoord daarom om kampioen te worden. Dat denk ik, ja. Omdat de voorwaarden zo goed geschapen zijn. Nu is het vooral zaak kalm te blijven. Ik denk dat Slot iedere keer opnieuw een nieuwe strijd aan moet zien te gaan, met zijn ploeg. Want er ontstaat een andere druk in een groep als een einddoel in zicht komt. Ik denk dat Slot dat kan. Goede verbindingen leggen, grenzen aangeven: hij heeft in De Kuip een klimaat geschapen waarin mensen echt iets voor elkaar overhebben. Dat blijft heus zo, ook straks in de kampioensrace."

Reden twee: Feyenoord zorgt goed voor z'n spelers

''In zo'n divers samengesteld team als Feyenoord is onderlinge communicatie natuurlijk ontzettend belangrijk,'' zegt prof. dr. Jacco van Sterkenburg van de Erasmus Universiteit. Hij is kenner op het gebied van sport en media. "Ik heb het gevoel dat de interne communicatie bij Feyenoord goed verzorgd is. Een voorbeeld? Ik werd twee jaar geleden gebeld door de teammanager. Hij stelde me een open vraag. 'Feyenoord krijg zoveel mensen van buiten Nederland,' zei hij tegen me. ‘We willen dat ze zich thuis voelen en dat ze optimaal presteren'. Dat belletje was veelzeggend, vind ik. De club is er dus echt mee bezig."
De Erasmus Universiteit werkt samen met Feyenoord, daar kwam dat telefoontje uit voort. "Ik was er blij mee. Bij ploegen met meerdere mensen en meerdere culturen is communicatie belangrijk, maar er wordt door organisaties vaak te weinig aandacht aan geschonken. Als dat zo is heeft het gevolgen. Vaak presteren weinig betrokken spelers minder. Begeleiding is dan belangrijk. Vaak gaat het om praktische zaken als het regelen van een huis of bankzaken, maar ook culturele kwesties zijn belangrijk. Wat voor stad is het, wat is de cultuur van het nieuwe land van de speler, wat is hier de rol de media? Je moet daar als club over nagedacht hebben. En de speler in kwestie er in mee willen nemen."
Ook de communicatie met de spelers van hier is belangrijk. De belangen zijn groot, de aandacht enorm. Een voorbeeld? "Orkan Kökçü wilde om privéredenen de regenboog-aanvoerdersband niet dragen. Er was veel aandacht voor die weigering. Je moet dan als club naar buiten treden met een duidelijk verhaal. Nou, dat gebeurde. En de club deed het goed. Er kwam een helder statement. Er zijn veel kwesties met dergelijke sociale aspecten tegenwoordig. Feyenoord heeft dat goed op orde. Dat bevordert de prestaties, daar geloof ik echt in. Ja, ik zie het echt wel gebeuren dat ze kampioen worden."

Reden drie: Feyenoord is, eindelijk, een echte profclub geworden

"Het is een heel prettig idee," zegt Wessel Penning, schrijver, journalist en bekend als vaste gast in de podcast van literair voetbalblad Hard Gras, "dat Feyenoord de komende weken ook wel een keer met gerust hart kan gaan verliezen. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat, met wedstrijden tegen PSV, FC Twente en AZ op komst, het altijd goed blijft gaan. Ze kunnen gewoon niet álles winnen. Maar dat hoeft dus ook niet. Want alles winnen doet de rest ook niet. Feyenoord kan met een rustig gevoel naar die duels toe leven. Ze staan bovenaan, terwijl de echte kampioensvorm nog ontbreekt. Dat Feyenoord al weken zo hoog staat komt nu nog door het falen van anderen: nu is het aan onszelf."
Feyenoord bestaat nu 115 jaar, gaat Penning verder. "We zijn nu pas een echte profclub geworden, in mijn ogen. Er is de laatste jaren zoveel ten goede veranderd. Er is goed beleid, er is rust, er is op allerlei vlakken geprofessionaliseerd. Dat is zo belangrijk. Dat de onrust rondom een nieuw te bouwen stadion nu ook is gaan liggen, heeft met het huidige succes volgens mij niet eens veel te maken. Ik weet niet of dat soort nieuws het veld ook echt bereikt. Slot en de staf zijn vooral echte profs, die kunnen vast goed omgaan met dat andere fenomeen, de kampioenskoorts. Over een maand weten we of die er echt gaat komen, in Rotterdam. Niet dat je nu te vroeg bent hoor, met dit verhaal. Het zit in De Kuip natuurlijk anderhalf jaar echt mee."

Reden vier: Feyenoord heeft een zachtere kant van zichzelf leren kennen

Mouwen opstropen en knokken tot je er bij neervalt: is dat niet waar het imago van Feyenoord om draait? Stoere mannen, de haven vlakbij, duizenden die iedere twee weken hun ploeg tot het uiterste willen zien gaan. Maar er zijn de laatste jaren ook andere zaken gaan spelen in de topsport, ziet Nathanja van den Heuvel, sportfilosoof uit Rotterdam die werkt bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Zaken die, nu ze goed zijn ingevuld, de club verder helpen.
"Sport wordt van oudsher door technische factoren gedomineerd," weet zij. "Er werd altijd veel gelet op het sportieve, op de lichamen die meedoen. Er was veel minder aandacht voor het sociaal welzijn van de betrokkenen. Vandaag de dag wordt er wél nagedacht over wat het streven naar succes dan precies inhoudt. En wat daar nog meer voor nodig is. Hoe zit het met de cultuur? Voelen de spelers zich wel prettig? Zijn ze blij, ook met hun leven in een stad als Rotterdam? Sociaal zijn, aardig zijn voor anderen: dat wordt vaak nog gezien als vrouwelijk, niet als onderdeel van een topsportklimaat. Maar dat is het dus wél. Dat kun je het verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke kijk op topsport noemen, al hoeft zo’n stereotypering van mij niet, hoor."
Er is in de afgelopen vijf jaar in de voetballerij simpelweg veel veranderd, ziet Van den Heuvel. "Trainers worden veel beter opgeleid, ze worden beter en beter en dat zie je gebeuren. Je ziet ook bij de KNVB veel veranderen. In de topsport wordt tegenwoordig over veel meer nagedacht dan over het halen van die medaille of die beker alleen. Topsport is dus niet langer alleen mannelijk en stoer meer. De sportwereld heeft oog gekregen voor veel meer dan het lichamelijke. Zie ik Feyenoord, dan zie ik dat ook. En ik zie ook dat dat succes oplevert. Er is de laatste jaren iets aan het veranderen. Daar ben ik van onder de indruk."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl