DE VERDIEPING

LUISTER TERUG: De Verdieping met hoogleraar Thea Hilhorst, over hulp aan conflictgebieden

Thea Hilhorst
Thea Hilhorst © Privé
Op de wereld zijn ook in 2023 nog op heel veel plaatsen conflictgebieden te vinden. Denk natuurlijk aan Oekraïne. Maar ook aan gebieden waar onderdrukking heerst zoals Afghanistan. Hoe geef je de inwoners van deze getroffen gebieden nu de beste hulp? Hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, Thea Hilhorst, doet daar onderzoek naar.
Hilhorst is een pionier op dat gebied. Zij raakte vooral geïntrigeerd door het vraagstuk: wat is de beste manier om hulp te geven aan conflictgebieden? Of gebieden, getroffen door een natuurramp? Aan de (kortstondige) aandacht voor deze situaties geen gebrek. We trekken snel weer een blik BN’ers open voor een volgende inzamelingsactie voor de televisie. Maar wat levert het uiteindelijk op? Dankzij Hilhorst is ‘Humanitaire Hulp’ nu een vakgebied, waar ze vorig jaar nog de NWO-Spinoza-premie voor kreeg.
In 'De Verdieping' vertelt ze een uur lang over haar missie, haar drijfveren en de risico's die kleven aan hulpverlening in het buitenland.

Luister hier het gesprek terug:

Het gesprek met Thea Hilhorst
Of beluister het gesprek als podcast en abonneer je op 'De Verdieping met Ruud de Boer', waar je nog veel meer langere gesprekken met bijzondere regiogenoten kunt beluisteren. Klik hieronder op een van je favoriete podcastplatforms: