CULTUUR

Verzet en raadsvragen vanwege 'extreemrechtse black metal band' in Baroeg

Baroeg in Rotterdam-Lombardijen
Baroeg in Rotterdam-Lombardijen © Rijnmond
Meerdere mensen verzetten zich tegen het optreden van black metal band Deströyer 666 in Baroeg. De teksten van leadzanger KK Warslut zouden extreemrechts zijn.
Volgens Rotterdammer en Baroeg-bezoeker Sander Radder hebben twee leden van het vijfkoppige team (dat in loondienst is) bij Baroeg tegen directeur en programmeur Leon van Rijnsbergen gezegd dat het geen goed idee zou zijn om de band Deströyer 666 op 19 maart te laten optreden. Een bron binnen Baroeg zelf vertelde Rijnmond dat 'er mensen zijn die Leon erop hebben geattendeerd en meerdere malen onderzoek hebben doorgestuurd'.

Neonazisme

"Deströyer 666 noemt zichzelf niet expliciet neonazi's, terwijl sommige andere black metal bands dat wel doen. Maar ze zeggen verder wel alles wat neonazi's ook zeggen. De ingrediënten die ze gebruiken zijn hetzelfde", zegt bezoeker Radder. Op video's op YouTube is onder andere te zien hoe de Australische leadzanger KK Warslut 'fuck muslims' schreeuwt. In een ander lied zingt hij dat hij zijn land niet meer herkent en bekritiseert hij migratie. De band staat bekend als homofoob, vrouwenhatend en racistisch. De leadzanger wordt op social media geassocieerd met neonazisme.
Baroeg-directeur en programmeur Van Rijnsbergen was zowel vrijdag als zaterdag niet bereikbaar voor een reactie op vragen van Rijnmond.
Boze metalfans die Baroeg geregeld bezoeken, onder wie ook Sander Radder, stuurden een bericht naar Van Rijnsbergen om hun onvrede te uiten over de programmering van Deströyer 666. "Ik kreeg een bericht terug waarin stond dat deze band geen politieke teksten uit. Maar dat klopt natuurlijk niet."

Subsidie

In de subsidievoorwaarden staat dat er geen racistische en discriminerende bands geprogrammeerd mogen worden
Judith Bokhove, raadslid GroenLinks
Vrijdag twitterde raadslid Judith Bokhove (GroenLinks) dat ze vragen gaat stellen aan het Rotterdamse stadsbestuur over het programmeren van Deströyer 666 door Baroeg. Reden is dat de gemeente poppodium Baroeg, dat al sinds de jaren '80 van de vorige eeuw bestaat, subsidieert.
Sinds 2021 ontvangt het podium een bedrag van 368.500 euro per jaar. Daaraan zijn voorwaarden verbonden. "In de subsidievoorwaarden staat dat er geen racistische en discriminerende bands geprogrammeerd mogen worden", zegt Bokhove. Ze dient de vragen aan het stadsbestuur maandag in, samen met raadslid Mieke Megawati Vlasblom (BIJ1).
Ondanks de consternatie plaatste Baroeg zaterdagmiddag opnieuw een advertentie op haar Facebookpagina om kaarten te boeken voor het concert van Deströyer 666 op 19 maart.