SPARTA

Sparta heeft het moeilijk en slikt weer eens een tegendoelpunt, maar pakt wel een punt bij NEC

Sparta-aanvoerder Adil Auassar kan niet verder en wordt overeind geholpen door scheidsrechter Dennis Higler. Ook Bart Vriends zou kort hierna het veld verlaten © Broer van den Boom/Orange Pictures
Sparta heeft zaterdagavond een punt gepakt op bezoek bij NEC. De Rotterdammers stonden bijna de hele wedstrijd onder druk, kwamen tegen de verhoudingen in op voorsprong, verloren het hart van de verdediging met blessureleed, maar sleepten toch een 1-1 gelijkspel uit het vuur.
Drie belangrijke momenten van NEC-Sparta
Drie belangrijke momenten van NEC-Sparta © Broer van den Boom/Orange Pictures
Door de blessure van Koki Saito begon Younes Namli, voor het eerst sinds begin oktober, in de basis bij Sparta, dat na een kleine vier minuten spelen al een enorme kans kreeg. Na een fout van oud-Feyenoorder Philippe Sandler kon Tobias Lauritsen in de zestien vrij inschieten, maar hij schoot de bal recht op Jasper Cillessen. Het antwoord van de thuisploeg deed niet lang op zich wachten, want een kleine anderhalve minuut later belandde een hoekschop via Adil Auassar op de lat van het Sparta-doel.
Nadat een vrije trap van Elayis Tavsan na ruim tien minuten naast vloog, haalde Sparta de vierhonderd minuten zonder tegendoelpunt in de eredivisie. Belangrijk ingrediënt van die statistiek: het centrale duo in de verdediging, bestaande uit Adil Auassar en Bart Vriends. Maar op slag van rust moesten beide verdedigers zich door blessureleed laten wisselen. Mike Eerdhuijzen en Dirk Abels kwamen daarvoor in de plaats.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Overigens had Sparta met Auassar en Vriends al weinig in de melk te brokkelen in Nijmegen. Het overwicht was voor de thuisploeg, dat veel corners kreeg en Sparta-doelman Nick Olij zo nu en dan tot ingrijpen dwong. De grootste kans was vlak voor rust voor Mikkel Duelund, die door Sandler vrij voor Olij werd gezet maar de bal naast schoot.
Tekst gaat verder onder de video.
'Je kan niet verwachten dat wij NEC eventjes gaan oprollen', aldus Sparta-doelman Nick Olij
Ook na rust was de eerste kans voor NEC, en een grote ook. Na een combinatie kwam Dirk Proper helemaal vrij voor het doel van Sparta, maar Olij bewees zich maar weer eens een uitstekende doelman in de één-tegen-één-situatie. Kort daarna liet Sparta aanvallend eindelijk weer eens van zich horen. Joshua Kitolano veroverde zelf de bal en haalde vervolgens hard uit, maar zag zijn schot door Cillessen tot hoekschop verwerkt worden.
En uit die hoekschop van Vito van Crooij kwam Sparta prompt op voorsprong. Arno Verschueren kopte de bal bij de eerste paal via de onderkant van de lat binnen. Uit het niets en tegen de verhoudingen in, maar daar maalde bij Sparta helemaal niemand om.
Tekst gaat verder onder het fragment.
Zo klonk de 0-1 van Arno Verschueren bij NEC-Sparta op Radio Rijnmond
In de minuten die volgden stond Sparta constant onder druk van NEC en leek een gelijkmaker onafwendbaar. Tien minuten voor tijd kwam er dan ook, na 467 minuten, een einde aan de lange tegendoelpuntendroogte bij Sparta. Pedro Marques maakte de bal handig vrij en schoot laag in de hoek de gelijkmaker binnen.
Sparta koesterde daarna het punt, tegen een NEC dat nog vol op jacht ging naar de 2-1. Sparta, waar meerdere spelers omvielen van de vermoeidheid, hield uiteindelijk stand en knokte zich zo naar een punt. Zelfs een kopbal op de buitenkant van de paal in de 98ste minuut bracht daar geen verandering meer in. NEC liet alweer het elfde gelijkspel van het seizoen noteren.
Opgelucht zijn en balen: doelpuntenmaker Arno Verschueren doet het allebei na NEC-Sparta

NEC - Sparta 1-1 (0-0)

58' Arno Verschueren 0-1
80' Pedro Marques 1-1
Opstelling Sparta: Olij; Sambo (78' Rekik), Vriends (42' Abels), Auassar (42' Eerdhuijzen), Pinto; Verschueren, Kitolano, Mijnans; Namli (46' De Guzman), Lauritsen (88' Van Mullem), Van Crooij