LEESTIP

Leestips: dit zijn de 7 meest bijzondere verhalen van Rijnmond van de afgelopen week

Bloemenkrans voor 10-jarige Naoufel
Bloemenkrans voor 10-jarige Naoufel © Rijnmond
Het is zondag, een goed moment om terug te blikken op de afgelopen week. Speciaal voor jou hebben we nog eens op een rijtje gezet wat er allemaal speelde in onze regio. Dit zijn de zeven meest bijzondere, meest opmerkelijke en meest gelezen verhalen.

1. Dagenlang wist moeder Alyssa niet waar haar overleden zoon (10) was, nu moet ze hem begraven zonder hersenen

Vorige week woensdag was een gitzwarte dag voor de Rotterdamse Alyssa. Ze vindt haar 10-jarige zoontje Naoufel levenloos in zijn bedje. Als baby is Naoufel zwaar mishandeld door zijn vader, maar die ontkomt door te vluchten naar Tunesië. De 36-jarige moeder strijdt voor het leven van haar zoontje, maar voelt zich daarbij alleen staan. Na de dood van de jongen staat plotseling de politie voor de deur, die Naoufels lichaam in beslag neemt. Midden in de nacht wordt hij in een lijkenzak als oud vuil meegenomen. Voor moeder Alyssa en haar familie is dat een nachtmerrie.
De Rotterdamse Naoufel is 10 jaar geworden
De Rotterdamse Naoufel is 10 jaar geworden © Familiefoto's

2. Gerald Henriquez, vrijgesproken voor de moord op Sedar Soares, doet zijn verhaal en roept de dader op zich te melden

Gerald Henriquez begrijpt dat het confronterend kan zijn. Hij, de man die eerst is veroordeeld en later werd vrijgesproken voor de moord op Sedar Soares, treedt voor het eerst naar buiten. De reden: hij is boos. "De politie zit nu toch weer in mijn omgeving te wroeten. Maar ik ben niet de dader. Juist voor de familie is het belangrijk dat deze zaak wordt opgelost."
Gerald Henriquez
Gerald Henriquez © Privéfoto

3. Het mysterie van de doodskist in Zwijndrecht ontrafeld: 'We oefenden ermee'

Sneller dan verwacht is het doodskistmysterie in Zwijndrecht tóch opgelost. Buurtbewoners dachten in eerste instantie nog dat de kist afkomstig zou zijn van een begrafenisondernemer die in de straat zou wonen, maar niets blijkt minder waar. De kist is van Ada Nelisse die in 2017 begon met een eigen dragersgroep.
Een bewoner spotte de doodskist dinsdag aan de overkant van de straat
Een bewoner spotte de doodskist dinsdag aan de overkant van de straat © Rijnmond

4. Wanhopige ouders en leerkrachten door 'wanbeleid' op Rotterdamse basisschool: 'Iedere dag iemand anders voor de klas'

Onbevoegde leraren voor de klas, kinderen die zich onveilig voelen en slechte communicatie vanuit de directie. Op de Van Brienenoordschool in de Rotterdamse wijk Oud-IJsselmonde stapelen de problemen zich al een tijdje op. Een leerkracht, een oud-leerkracht en twee bezorgde ouders doen hun verhaal. "We worden monddood gemaakt."
Ouders willen hun aangeslagen kinderen naar een andere school sturen (Foto ter illustratie)
Ouders willen hun aangeslagen kinderen naar een andere school sturen (Foto ter illustratie) © Pexels

5. Voor 1 miljoen euro is deze oude telefooncentrale misschien van jou

Net buiten de historische vesting van Brielle staat de oude telefooncentrale van de stad. Zestigers Peter en Nynke Swarts hebben de centrale zo’n zes jaar geleden verbouwd tot hun droomhuis met een vintagewinkel. Een enorme klus, want het pand is 621 vierkante meter groot. Nu staat de centrale opnieuw te koop. "We waren op slag verliefd op het stoere en machtige pand. Het was nog een blanco canvas."
De telefooncentrale van binnen en buiten
De telefooncentrale van binnen en buiten © Redres

6. Hoe criminelen jongens uit arme wijken ronselen om drugs uit containers in de haven te halen

"Bilal, zet je beeld aan! Er is hier een vrouw die meer wil weten over drugs in de haven." Een jongen in een zwartglimmende winterjas roept door de telefoon naar zijn vriend. Maar die weigert zijn camera aan te zetten. "Je moet niet praten man. Laat gaan," klinkt het door de speaker. En dan hangt hij snel weer op. De jongen op straat reageert teleurgesteld: “Echt jammer mevrouw, hij wist alles over uithalen."
Uithalers Bloemhof
Uithalers Bloemhof © Rijnmond

7. Hoe gaat de klopjacht op moordverdachte Lucky in zijn werk: 'Denk dat hij zich dichterbij verschuilt dan we denken'

Na de schietpartij zaterdag bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht, is justitie een klopjacht begonnen op de verdachte Minh Nghia Vuong. Man en macht is ingezet om hem op te sporen, maar na zes dagen is ‘Lucky’ nog steeds spoorloos. Welke middelen heeft justitie om hem op te sporen? Oud-recherchechef Sander Schaepman en cyberrechercheur Martijn Hoogesteger leggen uit.
Leden van het arrestatieteam bij een inval
Leden van het arrestatieteam bij een inval © Peter Stam