FEYENOORD

FC Rijnmond over strafschop-blunder bij Feyenoord: 'Heel veel scheidsrechters voelen niet goed aan wat er in wedstrijden gebeurt'

De mannen aan tafel in FC Rijnmond van links naar rechts: Bart Nolles, Henk van Stee, Dennis van Eersel en Harry van der Laan
De mannen aan tafel in FC Rijnmond van links naar rechts: Bart Nolles, Henk van Stee, Dennis van Eersel en Harry van der Laan © Rijnmond
In FC Rijnmond zijn Henk van Stee, Dennis van Eersel en Harry van der Laan het erover eens: Feyenoord werd zondag benadeeld door de niet gegeven strafschop tegen FC Twente (1-1). Aan tafel pleit Van der Laan er daarom voor oud-voetballers als VAR te gaan inzetten.
"Het is ongelofelijk dat er zes mensen over kunnen oordelen en niemand het ziet", zegt Van der Laan over het arbitrale kwartet en de twee mensen in de VAR-kamer. Scheidsrechter Allard Lindhout floot in de slotfase voor een overtreding tegen Feyenoord, terwijl Robin Pröpper hands maakte en er daarvoor slechts sprake was van een lichte duw van Santiago Giménez.

'Oud-voetballers in VAR-kamer'

"Een scheidsrechter moet nooit invloed hebben op het resultaat, maar dat was nu wel zo. Zelf zou ik graag oud-voetballers hebben in de VAR-kamer. Zij weten zelf hoe het zit. Heel veel scheidsrechters voelen niet goed aan wat er in wedstrijden gebeurt." Ook Van Eersel vond het een strafschop. "Als je al voor een duw fluit, dan geeft Joshua Brenet die eerst nog aan Giménez."
Toch vindt Van Eersel dat Feyenoord zich vooral moet focussen op de dingen waarop het zelf invloed heeft gehad en is Van Stee eenzelfde mening toegedaan. "Feyenoord verkeert in een situatie waarin ze voor het kampioenschap spelen. Schouders eronder en niet door laten beïnvloeden, vind ik", aldus Van Stee.
Bekijk hier de uitzending van FC Rijnmond.
Want de ploeg van Arne Slot staat er na het gelijkspel in Enschede nog altijd goed voor. De voorsprong op naaste achtervolger AZ is twee punten. Van der Laan vindt Feyenoord een goede indruk maken: "Feyenoord staat er het beste voor in mijn optiek, qua kracht en speelwijze. Je begint eigenlijk een kampioenschap te verwachten dit seizoen."
Iemand die daarin misschien wel een cruciale rol kan gaan spelen, is Giménez. De Mexicaan maakte tegen FC Twente de 0-1 voor Feyenoord. Volgens Van der Laan is nu duidelijk dat Giménez de eerste spits van Feyenoord is. "Het lijkt op vorig seizoen. Toen ging het ook lang tussen de beweeglijke Bryan Linssen en doelgerichte Cyriel Dessers. Dessers won uiteindelijk. Precies dat zie ik nu ook gebeuren bij Danilo en Giménez."
Santiago Gimenez en Sebastian Szymanski vieren de 0-1 van Feyenoord bij FC Twente
Santiago Gimenez en Sebastian Szymanski vieren de 0-1 van Feyenoord bij FC Twente © Orange Pictures - Marcel ter Bals
De mannen bespreken ook al de wedstrijd tegen PSV van komende zondag. Op papier een topduel maar Van Stee verwacht een overwinning voor Feyenoord. "Ik denk dat PSV vol angst naar De Kuip komt. Het is toch een van hun laatste kansen om in de titelrace te blijven." De vraag is of Thomas van den Belt, de middenvelder van PEC Zwolle die in verband met Feyenoord wordt gebracht, er dan al bij is. Van Eersel: "Ik begrijp dat Slot van Van den Belt gecharmeerd is. Het is serieus, maar de vraag is of PEC hem nu wil laten gaan."

'Meteen gaan bij zo'n kans'

Zodra het over transfernieuws gaat, is het bruggetje naar Sparta snel gemaakt. De club haalde Rick Meissen van FC Utrecht binnen maar zou Sven Mijnans nog kwijt kunnen raken. De middenvelder werd genoemd bij Feyenoord, maar het lijkt er sterk op dat Mijnans naar AZ vertrekt. Van Stee zou de stap toejuichen. "Als je zo'n kans krijgt moet je meteen gaan. Misschien kan AZ hem nog een half jaar een Sparta verhuren. Zo heb ik het in het verleden bij veel spelers gedaan."
Sven Mijnans van Sparta (rechts)
Sven Mijnans van Sparta (rechts) © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Hoe dan ook denken de mannen dat Sparta, dat zaterdag gelijkspeelde tegen NEC (1-1), de top 8 haalt. Voor Excelsior, dat Feyenoord-speler Noah Naujoks waarschijnlijk snel mag verwelkomen, wordt dat logischerwijs een stuk lastiger. De mannen zagen de ploeg van Marinus Dijkhuizen zondag tegen Ajax kans op kans missen. "Dat blijft het grote probleem van dit Excelsior. In de eerste helft moet je met 3-1 voor staan. Pech? Nee, in één-tegen-één-situaties moet je de rust en technische afwerking hebben."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl