BIESBOSCH
Natuurdocumentaire over de Biesbosch in de maak, maar daar is wel extra geld voor nodig

Zeearenden, reeën, hazen en heel veel andere dieren. De Biesbosch is een bijzonder gebied vol flora en fauna, dat contstant in beweging is. Al vier jaar lang werken onder meer de Dordtse filmmaker Bas Kakers en gepensioneerde boswachter Jacques van der Neut aan een documentaire over dit gebied. Zij zijn nu een crowdfunding gestart om het laatste deel van de documentaire te financieren, zodat die over anderhalf jaar op het witte doek te zien is.
Het idee voor de natuurdocumentaire over de Biesbosch ontstond uit de productie ‘Dordrecht door de jaren heen’, een eerdere film van de Dordtse filmmaker Bas Kakes. “Ik heb die film gemaakt over de stad Dordrecht en de Biesbosch ligt praktisch in iedere Dordtenaar z’n achtertuin," zegt hij tegen RTV Dordrecht. "Tijdens het maken van Dordrecht door de jaren heen hebben we ook een stukje Biesbosch meegenomen. Het was een uitdaging om de natuur in beeld te krijgen en in het kader van verrijking van ons vak dachten we: laten we een natuurdocumentaire maken.”
Ook oud-boswachter Jacques van der Neut was weer van de partij. “Bij het volgende project wist Bas me weer te vinden, dat kwam heel mooi uit, want ik was inmiddels met pensioen.” Andere leden van het filmteam zijn presentator Coen Koopmans en grafisch ontwerper Kevin van den Hoek.
Zoetwatergetijdengebied
Met 38 jaar ervaring als boswachter in de Biesbosch weet Jacques van der Neut als geen ander hoe speciaal deze plek is. "Het is een zoetwatergetijdengebied, dat soort natuurgebieden zijn in de wereld op één hand te tellen." Volgens de oud-boswachter heeft de Biesbosch een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Hij vindt het dan ook belangrijk dat de ontwikkeling van het gebied goed wordt vastgelegd.
"Het is nu wel tijd voor een nieuwe documentaire, er is de laatste 25 jaar zoveel veranderd. We kennen de Biesbosch van vroeger als cultuurgebied, de griendcultuur, de rietcultuur en de biezencultuur. Dit is allemaal weggevallen en er is nu weer een Biesbosch ontstaan waar watermanagement een hele belangrijke rol speelt", zegt van der Neut.

Crowdfunding
Het team werkt op vrijwillige basis en dat is een grote uitdaging, want bij het maken van een documentaire komen flink wat kosten kijken. "Om een film daadwerkelijk in de bioscoop uit te brengen moet je denken aan kosten voor speciale software, je moet de documentaire in studio’s afmaken en je hebt natuurlijk ook gewoon reiskosten. Dat is allemaal vrij prijzig en het lukt ons niet om dat volledig uit onze eigen zak te betalen, dus daar hebben we ondersteuning voor nodig." De crowdfunding heeft inmiddels zo'n 3.500 euro van de benodigde 9.500 euro opgebracht.
De natuurdocumentaire zal zo’n anderhalf tot twee uur gaan duren en moet inzicht geven in hoe de Biesbosch is ontstaan, hoe de natuur zich heeft ontwikkeld en welke dieren er in dit gebied leven. Het vastleggen van de dieren en hun gedrag is volgens Kakes een hele opgave. "De dieren vinden lukt nog wel, maar om er dan vervolgens ook echt een scene met een verhaal van te maken is de grootste uitdaging. Dit betekent dat je ook het gedrag van de dieren moet volgen en daar genoeg beelden van moet maken."

Op de juiste plek, op het juiste moment
Toch zijn er volgens de filmmaker manieren om zo effectief mogelijk te werk te gaan. “We houden het weer in de gaten en we kijken goed naar wanneer bepaalde diersoorten zich in de Biesbosch bevinden. Een voorbeeld is de grutto, die komt begin februari altijd naar de Biesbosch en is daar dan maar voor één of twee weekjes."
Daarnaast houdt Kakes de waterstand nauwlettend in de gaten. “Als het veel regent of er een noordwesterstorm is, dan kun je de klok erop gelijkzetten dat de boel onderloopt. Vervolgens kijk je wanneer het hoog water is en dan móet je er zijn." Met deze tactiek hebben de makers al heel wat mooie beelden weten te schieten. "We hebben echt heel mooi werk van reeën. Daarnaast hebben we hazen die tegen elkaar staan te bonken en achter elkaar aan jakkeren", zegt Van der Neut. Ook de bever speelt als icoon van de Biesbosch een belangrijke rol in de natuurdocumentaire. Bas geeft aan dat dit diersoort in zomermaanden het makkelijkste te filmen is. “In juni heb je de beste kans om ze te zien, omdat het dan lang licht is en de bever ’s nachts het actiefst is."
Presentator Chris Vemer ging langs bij boswachter Jacques van der Neut en filmmaker Bas Kakes en sprak met hem over de film. Deze reportage is zaterdagochtend tussen 08:00 uur en 09:00 uur te horen in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.
Chris Vemer sprak met de boswachter over de crowdfunding
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.