nieuws

Treinen HSL worden snel omgebouwd

nHsl06_09.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
nHsl06_09.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Alle HSL-treinen worden de komende drie weken omgebouwd, zodat zij minder geluidsoverlast veroorzaken. Dat heeft minister Eurlings van verkeer dinsdagmiddag gezegd tijdens het kamerdebat over de kwestie.
Uit onderzoek van de Milieudienst Rijnmond bleek onlangs dat de huidige treinen de geluidsnormen overschrijden. Volgens Eurlings worden er nu remblokken verwijderd, zodat de wielen gladder worden. Hij gaat er vanuit dat de treinen dan aanzienlijk minder lawaai maken. Half juni volgt een nieuwe meting.
Eurlings zegt met eigen oren te hebben waargenomen dat de HSL voor geluidsoverlast zorgt. "Het klinkt als een trein die door een bak grind rijdt. Maar dat komt door de remblokken. We hebben het afmonteren van de blokken eerst uitgebreid moeten onderzoeken, want de veiligheid staat uiteraard voorop".
De minister plaatste ook kritische kanttekeningen bij de bevindingen van de Milieudienst. "Ik zie veel aannames in het rapport staan en ik wil zekerheid. Meten is weten en dat gaan we dus ook doen".
De gemeente Lansingerland heeft al gedreigd met een kort geding tegen de Staat, als de minister niet op korte termijn maatregelen neemt tegen de geluidsoverlast van de HSL. De gemeente zei na het kamerdebat nog niet gerust te zijn door de toezeggingen van minister Eurlings. Het College van B&W beslist binnenkort of de rechtszaak wordt doorgezet.