nieuws

Zwijgcontract voor medewerkers stembureau bij verkiezingen

nstembureaus18_05arch.transfer.cropresize.tmp.jpg
nstembureaus18_05arch.transfer.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De gemeente verplicht de stembureauleden een contract te ondertekenen waarin staat dat zij een persvoorlichter van publiekszaken het woord moeten laten doen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni.
In het contract staat expliciet vermeld dat zij niet met met de pers mogen praten.
Nieuwe chaos moet voorkomen worden
Deze maatregel is genomen na de rommelig verlopen gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. Toen stonden meerdere mensen in één stemhokje, werden mogelijk stemmen geronseld en ontstonden opstootjes in stembureaus. Kortom: de stembusgang verliep een paar maanden geleden alles behalve gladjes. Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni wil de gemeente Rotterdam een nieuwe chaos koste wat kost voorkomen.

300 stadswachten ingezet om orde te handhaven

Yvonne van Stipthout van de gemeente Rotterdam zegt dat de maatregel moet voorkomen dat leden van stembureaus uit hun concentratie worden gehaald. Naast het spreekverbod worden er bij de Tweede Kamerverkiezingen ook zo’n 300 stadswachten ingezet. Er komen vaste looproutes naar de stemhokjes en de stembureaus krijgen een ochtendploeg en een verse avondploeg om fouten bij het tellen te voorkomen.
'Dit gaat wel erg ver'
Jan Maat was in maart één van de stembureauvoorzitters die bij RTV Rijnmond zijn verhaal deed over de misstanden bij zijn stemlokaal op Rotterdam-Zuid. Hij vindt het belachelijk dat de pers voortaan alleen te woord gestaan mag worden door een persvoorlichter: "Ik vind deze maatregel in deze tijd van democratie en transparantie wel erg ver gaan. Dit doe je niet als je niks te verbergen hebt. Ik vraag dan me ook af of het gerechtvaardigd is", zo zei hij tegen TV Rijnmond.
Tijdens gesprekken op het stadhuis kreeg Maat ook te horen dat de gemeente 'niet blij' was met zijn interviews op radio en tv.
Kijk naar een verslag van Sanne Teijn