WATERSNOODRAMP

Kijk terug: Honderden mensen herdenken Watersnoodramp in Oude-Tonge

Het Watersnoodmonument op begraafplaats Watersnood in Oude-Tonge
Het Watersnoodmonument op begraafplaats Watersnood in Oude-Tonge © Rijnmond
Een paar honderd mensen kwamen woensdagmorgen bij elkaar in Oude-Tonge om de Watersnoodramp van 1 februari 1953 te herdenken. Het dorp op Goeree-Overflakkee werd zwaar getroffen door de Ramp: 305 mensen komen om. Kijk hieronder de herdenking terug.
De Zuid-Hollandse eilanden, Zeeland en een deel van Noord-Brabant krijgen in die winternacht van 70 jaar geleden te maken met ongekend slecht weer: een combinatie van noordwesterstorm en springrij. De dijken begeven het en het water overspoelt het land. De Watersnoodramp kost aan 1800 mensen het leven en 100.000 mensen raken dakloos.
In Oude-Tonge herdachten overlevers, ooggetuigen, nabestaanden en dorpsgenoten samen met prinses Beatrix de verschrikkelijk gebeurtenis van 70 jaar geleden. De herdenking bestond uit twee delen die zich op verschillende locaties afspelen.
Van 10:00 uur tot 11:00 uur was er een dienst in de R.K. kerk OLV Hemelvaart. Er waren toespraken van onder anderen overlevende Jo Tanis-Meijer, commissaris van de koning Jaap Smit en burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van Goeree-Overflakkee.
Kijk hieronder het eerste gedeelte van de herdenking terug:
Na deze dienst werd de livestream onderbroken. Om ongeveer 11:20 uur werd de stream hervat vanaf de begraafplaats Watersnood. Hier liggen de slachtoffers uit Oude-Tonge begraven. Op deze plek werden kransen gelegd en werd er één minuut stilte in acht genomen. Daarna liep prinses Beatrix langs de graven van de slachtoffers.
Kijk hieronder het tweede gedeelte van de herdenking terug:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl