ERASMUSBRUG

Wil en zijn collega's redden zes mensen onder gekapseisde watertaxi vandaan: 'Ik dacht dat ze al overleden waren'

Redding op Nieuwe Maas na botsing watertaxi en Spido
Redding op Nieuwe Maas na botsing watertaxi en Spido © Fatiha Oumansour
Wil van den Doel, hoofd technische dienst bij het bedrijf dat de Watertaxi verhuurt en onderhoudt, krijgt dinsdag met drie collega's een huldiging op het Rotterdamse stadhuis van burgemeester Ahmed Aboutaleb vanwege zijn heldendaad vorig jaar zomer. Toen redden zij zes mensen uit een gekapseisde watertaxi. "Een extreem risicovolle operatie", blikt hij terug.
Wil van den Doel (56) uit Nieuwerkerk aan den IJssel heeft er geen trauma aan overgehouden. Maar de dag dat hij moest uitrukken om de schipper en zijn vijf passagiers uit een gekapseisde watertaxi te redden zal hij nooit vergeten.
Het drama op het water van de Nieuwe Maas gebeurde op donderdagmiddag 21 juli. Het was buiten 30 graden toen een watertaxi op een Spido-rondvaartboot botste. Het scheepje kantelde maar zonk niet naar de bodem. Het bleef drijven. Op zijn kop. De passagiers zaten in een luchtbel waardoor ze niet verdronken maar na een bizarre reddingsoperatie van in totaal tien minuten met de schrik vrijkwamen.
Hoofd technische dienst Wil van den Doel bij de Watertaxi
Hoofd technische dienst Wil van den Doel bij de Watertaxi © Privé
"Ik hoorde via de mobilofoon dat vlakbij de Erasmusbrug een watertaxi op zijn kant lag", herinnert Van den Doel zich. "We hadden net een nieuwe boot afgemaakt en sprongen met zijn vieren meteen in een boot om naar de plek van het ongeluk toe te varen."

Zwaartepunt in de neus

Van den Doel is hoofd van de technische dienst bij het bedrijf dat de watertaxi's verhuurt. Hij zat op het moment van het ongeluk op de watertaxiwerf bij Hotel New York. "Vlakbij dus."
De vier waren binnen zes minuten na het eerste bericht bij de gekapseisde boot. "Het eerste wat ik dacht is dat ze al overleden waren."
Het zwaartepunt van de watertaxi zit in de neus, vertelt van den Doel, omdat de motor daar zit, een zwaar ding. "Die trekt de boot naar beneden. Toen we aankwamen, lag hij op zijn kop in het water, de rand stak niet meer dan 10 of 15 centimeter boven het water uit."
Het eerste wat ik dacht is dat ze al overleden waren.
Wil van den Doel
In een split second bedacht Van den Doel dat ze de watertaxi weer in zijn normale positie moesten krijgen, zodat de mensen die er inzaten er aan de achterkant uit zouden kunnen. Als ze nog in leven waren tenminste. "Op een gegeven moment zag ik luchtbellen. Dat betekent dat er nog lucht onder de boot zat. Maar ook dat het eruit ontsnapte."

Extreem risicovolle operatie

Een collega klom op de romp om een touw aan de onderkant vast te maken. "Een extreem risicovolle operatie. Er zaten zes mensen in, dat hoorden we via de marifoon van de havenpolitie. Dit had ook fout kunnen aflopen. Maar daar denk je dan niet aan. Daar is geen tijd voor", zegt van den Doel nu.
Maar dat gebeurde niet. Toen ze de boot in zijn normale positie getrokken hadden, schoten de passagiers samen met een paar blokken hout naar boven. In de twee minuten dat ze de boot overeind konden houden, klommen de inzittenden, vijf volwassenen en een kind, de boot uit.
Opvarenden gekapseisde watertaxi worden uit het water gehaald
Opvarenden gekapseisde watertaxi worden uit het water gehaald © Fatiha
Een collega klom op de op zijn kop drijvende romp om een touw aan de onderkant vast te maken.
Wil van den Doel
Pas toen wist Wil zeker dat ze nog leefden. "Ze leven nog, ze leven nog", riepen Van den Doel en zijn collega's toen uit. Toen alle inzittenden eruit waren, sneed van den Doel snel het touw van de boot door, waarna de boot razendsnel zonk. "Hij liep vol water en trok de watertaxi waar wij op zaten ook naar beneden."
Daarna visten hij en andere watertaxischippers die ook waren komen helpen de opvarenden uit het water. "Ik heb er met onze boot drie uit het water gehaald. De andere watertaxi's deden de rest. De schipper was meteen aanspreekbaar."

Slachtoffers niet meer gezien

Een van de passagiers was in paniek geraakt. "Hij schreeuwde dat hij dacht dat hij doodging", zegt Van den Doel. Ook al was hij al op het droge. "Die man was er echt van in de war."
Twee Belgische passagiers die aan boord waren, hadden gezegd dat ze nog een keer langs zouden komen. "Maar dat is niet meer gebeurd. Ik denk vanwege het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat is nog niet klaar. Gedurende het onderzoek houden ze de slachtoffers liever op de achtergrond, denk ik."
Alle hulpdiensten rukten uit om de opvarenden uit de watertaxi te redden.
Alle hulpdiensten rukten uit om de opvarenden uit de watertaxi te redden. © MediaTV