INSTAGRAM

Karlee gaat viral op TikTok als ze dakloze Theo aan warme kleding en onderdak helpt

De dakloze Theo met Karlee
De dakloze Theo met Karlee © Rijnmond
In onze regio zitten vele helden verscholen, bijvoorbeeld Karlee Doove (28) uit Spijkenisse. Met haar TikTok-account ‘Help Waar Kan’ vraagt ze aandacht voor daklozen in Nederland. Afgelopen maand ontmoette ze de 52-jarige dakloze Theo en deelde ze zijn verhaal op TikTok. Die video werd ruim 1,4 miljoen keer bekeken: ‘Theo is de meest oprechte man die ik ooit ontmoet heb’, vertelt Karlee.
Het idee om daklozen te helpen ontstond in de coronaperiode: “Ik verveelde mij. Alles was dicht en ik kwam niet veel buiten. Ik wilde iets beters met mijn leven doen dan Netflixen.” Scrollend op haar mobiel kwam Karlee geregeld video’s op TikTok en Instagram tegen van mensen die daklozen helpen in Amerika: "Ik kreeg daar iedere keer weer tranen van in mijn ogen. Ik vond dat zo mooi, dat ik dacht: dit wil ik ook."
Ze ging op zoek naar daklozen die ze kon helpen. Een collega tipte haar over een groepje daklozen die zij na haar werk tegenkwam bij metrostation Maashaven in Rotterdam: “Op een dag besloot ik er na mijn werk naartoe te gaan. Ze waren zo vriendelijk en dankbaar dat ik kwam helpen, ik had eten en slaapzakken meegenomen. Later bracht ik nog een grote tas met kleding. Ze waren er zó blij mee. Daarna is er bij mij iets gaan bloeien.”
Op de bank bij Karlee thuis in Spijkenisse
Op de bank bij Karlee thuis in Spijkenisse © Rijnmond

Zoektocht

Vanaf dat moment begon voor Karlee een wekelijkse zoektocht: “De avonden dat ik niets te doen had en alleen thuis was, waren een mooi excuus om naar buiten te gaan, op zoek naar iemand die ik kon helpen. Ik zocht bij metrostations, supermarkten en naar mensen die straatkranten verkochten. Mensen waarvan ik dacht: die kunnen wel een ‘blessing’ gebruiken vandaag.”
Die zoektocht was niet altijd makkelijk. Soms leverde haar zoektocht drie avonden achtereen niets op: “In Nederland zie je misschien niet veel daklozen, maar ze zijn er wel. Je mag niet bedelen of op straat slapen, daardoor zitten mensen vaak verstopt. Maar als je ze niet ziet, betekent het niet dat ze er niet zijn. Ik wil dat mensen dat beseffen.” Na een aantal dagen niemand te kunnen vinden was daar vorige maand ineens de dakloze Theo.

Theo

Begin januari ziet Karlee een man in kleermakerszit bedelen in de buurt van metrostation Beurs. Ze besluit op hem af te lopen en een gesprek met hem aan te gaan. Hun gesprek filmt ze met haar mobiel, om het te kunnen delen op haar TikTok-account ‘Help Waar Kan’. Theo vertelt aan Karlee hoe hij na het einde van zijn relatie zichzelf verloor aan de drank, zijn baan kwijtraakte en op straat terecht kwam. Zijn verhaal brengt Karlee in tranen. Ze biedt hem een warme maaltijd aan: “Hij stelde eerst McDonalds voor. Waarop ik zei: vind je een vers patatje van de Bram dan niet lekkerder?” vertelt de vrolijke Karlee lachend.
Theo vertelt dat hij iedere dag geld zoekt voor een overnachting in een hostel. Wanneer dat niet lukt, slaapt hij in een parkeergarage: “Dat vond ik zo erg om te horen, dat ik hem meteen een overnachting aanbood.”
Karlee plaatste hun eerste ontmoeting op haar TikTok. Binnen no-time explodeerde haar inbox van de reacties. Haar video was bijna 1,4 miljoen keer bekeken. In de reacties leest ze veel positieve berichten: ‘Zo mooi dat je dit doet!’ ‘respect’ ‘ wat een mooi mens ben je!’
Ook is ze verrast door het aantal reacties van mensen die zelf ook dakloos zijn geweest: “Het zijn er meer dan je denkt, ze leven mee met Theo en herkennen zichzelf in zijn verhaal. Dat is echt bijzonder om te zien.”
Maar niet iedereen is positief over de TikToks van Karlee: “Mensen zeggen weleens: Waarom moet je dit filmen? Als je goed wilt doen, hoeft het toch niet op camera? En dat snap ik. Maar zonder kijkers, krijg je ook geen donaties binnen. Ik kan het ook niet allemaal zelf blijven betalen. Dat deed ik wel in het begin: ik heb een prima baan, ik kon het missen. Maar hoe meer mensen je wil helpen, hoe duurder het wordt.”

Crowdfunding

Karlee besluit naar aanleiding van haar ontmoeting met Theo een crowdfunding op te starten. Inmiddels heeft ze daarmee ruim 4500 euro opgehaald. Karlee vraagt aan Theo wat hij zou doen met een donatie: “Hij zei: als ik een donatie ontvang, geef ik die aan de Nico Adriaans Stichting. En dat terwijl hij zelf zo weinig heeft! Theo is de meest oprechte man die ik ooit heb ontmoet.”
Maar zo makkelijk komt de vrijgevige Theo er niet vanaf. Karlee besluit hem mee winkelen te nemen. In een van haar TikToks is te zien hoe de twee samen op zoek gaan naar warme kleding, verzorgingsproducten en nieuwe schoenen. Theo’s ogen glunderen zichtbaar in de video: ‘Ik ben echt héél blij’ , klinkt hij.
Daarnaast helpt Karlee hem ook aan onderdak: “Ik wil twee maanden lang het hostel betalen voor Theo, zodat hij in ieder geval de winter doorkomt. Als je primaire levensbehoeften op orde zijn, kun je je focussen op andere dingen. Daarna volgen de verdere stappen zoals een postadres en werk. Ik hoop dit ook voor andere mensen te kunnen doen.”

TikTok

In de video’s die Karlee deelt op haar TikTok, stelt ze Theo ook vragen van kijkers. Iedereen leeft zichtbaar met hem mee: “Hij vertelde me laatst dat er steeds meer mensen naar hem toekomen omdat ze hem herkennen van mijn TikToks. Mensen willen voor hem koken, doneren geld, brengen kleding, een iemand bood hem zelfs onderdak aan, dat vind ik zó lief!”
Bijzonder om te zien is hoe open Theo is voor de camera en antwoord geeft op alle vragen die Karlee hem stelt. Maar ze geeft aan dat daar wel wat aan voorafgaat: “Voordat ik zo’n vraag stel aan Theo voor de camera, heb ik hem al buiten de camera om gesproken. Dat komt online, maar alles wat ik buiten de camera bespreek, dat is nog veel meer.”
Hoewel sommige mensen niet begrijpen waarom Karlee alles filmt voor haar TikToks, is en blijft het doel voor haar meer dan duidelijk: “Ik wil bewustwording over daklozen creëren, donaties verzamelen en ik hoop dat meer mensen daklozen gaan helpen zoals ik dat doe. Als je iemand op straat ziet bedelen, besef je dan dat die mensen heel diep in de put zitten. Praat gewoon met ze, vraag ze: kan ik je helpen? Al is het eten of een bakje koffie. En ook als je zelf geen geld hebt: een praatje helpt ook. Zodat mensen beseffen dat ze niet helemaal alleen zijn.”
Via het mailadres karlee.helpen@gmail.com kunnen volgers Karlee een bericht sturen. “Ik heb al een paar mails gehad van mensen die om tips vroegen bij het helpen van daklozen in hun omgeving. Dat laat echt zien dat het doel van mijn TikToks al bereikt is.”
Thuis neemt Karlee ook TikToks op
Thuis neemt Karlee ook TikToks op © Rijnmond

Dankbaarheid

Theo is niet de enige dakloze die Karlee hulp heeft aangeboden, sinds 2021 heeft ze zeker twintig daklozen geprobeerd te helpen. De reacties die ze ontvangt ontroeren haar: “Ik zie vaak tranen in hun ogen. Het moment dat een dakloze je zelfs een knuffel wil geven omdat ze je zo dankbaar zijn; daar word ik helemaal warm van. Of mensen die wegdraaien omdat ze niet willen dat je ze ziet huilen. Dan weet ik: dit had je écht nodig. Die dankbaarheid blijft je wel bij.”
Karlee heeft inmiddels een website opgericht waar je meer kunt lezen over haar inzet. Je vindt hier ook een link naar de crownfunding: www.helpwaarkan.nl