FEYENOORD

Van Zerrouki tot Mijnans: dit was de winterse transferperiode van Feyenoord, Sparta en Excelsior

De een kwam niet naar Feyenoord, de ander verliet Sparta: Ramiz Zerrouki en Sven Mijnans
De een kwam niet naar Feyenoord, de ander verliet Sparta: Ramiz Zerrouki en Sven Mijnans © Orange Pictures
Voor de ene trainer is het een uitkomst, voor de andere een nachtmerrie: de winterse transferperiode middenin het seizoen. Na een drukke deadlinedag zijn de stofwolken opgetrokken en weten de clubs in onze regio waar ze voor de rest van het seizoen aan toe zijn. Een overzicht.

Feyenoord

In: Neraysho Kasanwirjo (FC Groningen, vastgelegd tot medio 2027)
Uit: Fredrik Bjørkan (naar Bodø/Glimt, werd gehuurd van Hertha BSC), Noah Naujoks (Excelsior), Aliou Baldé (FC Lausanne-Sport, werd verhuurd aan FC Dordrecht), Tidjany Touré (FC Dordrecht, huur)
Op zoek naar een definitieve opvolger van Fredrik Aursnes, was een hele tijd lang misschien de enige opdracht voor Feyenoord in de winterse transferperiode die komen ging. Tot eind december Gernot Trauner en Quinten Timber wegvielen met op het eerste oog zware blessures. Een nieuwe centrale verdediger en een nieuwe middenvelder, stonden op het wensenlijstje van Arne Slot.
Bovenaan dat lijstje? FC Twente-middenvelder Ramiz Zerrouki. Nadat Feyenoord afgelopen zomer bot ving in Enschede, doen de Rotterdammers deze transferperiode verwoede nieuwe pogingen. De clubs gaan met elkaar om tafel, maar komen er niet uit. Met een definitieve 'nee' lijkt de Zerrouki-soap op 10 januari ten einde.
Als Feyenoord afgelopen zondag op bezoek gaat bij FC Twente, ziet Slot zijn gewenste versterking op het middenveld van de tegenstander. Mogelijk geeft die wedstrijd (1-1) voor Feyenoord aanleiding om het een laatste keer te proberen. Om aan de vraagprijs van Twente te voldoen, moeten de Rotterdammers een recordbedrag betalen. Dat recordbedrag komt er niet. Althans, niet hoog genoeg voor technisch directeur Jan Streuer. De soap is, in ieder geval voor een klein halfjaar, echt ten einde.
Tekst gaat verder onder de foto.
Ramiz Zerrouki afgelopen zondag in duel met Quinten Timber
Ramiz Zerrouki afgelopen zondag in duel met Quinten Timber © VK Sportphoto - Tom Bode
Ook de namen van Sven Mijnans (Sparta) en Thomas van den Belt (PEC Zwolle) circuleren deze transferperiode rond bij Feyenoord. Voor Mijnans worden de Rotterdammers nooit concreet, voor Van den Belt is dat wel anders. De 21-jarige middenvelder is dit seizoen van grote waarde voor PEC, dat mede door de tien doelpunten van Van den Belt op koers ligt voor promotie naar de eredivisie. Logisch dat de ploeg uit Zwolle hem niet kwijt wil. Van den Belt zelf heeft wel oren naar De Kuip, maar tot een overgang komt het niet.
Tekst gaat verder onder de foto.
Thomas van den Belt in actie in de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en PEC Zwolle
Thomas van den Belt in actie in de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en PEC Zwolle © Broer van den Boom/Orange Pictures
Overigens lijkt het tekort op het middenveld bij Feyenoord zich de afgelopen weken al op te lossen. Mats Wieffer grijpt zijn kans en maakt indruk, terwijl Timber veel sneller terug is dan verwacht. Waar voor maandenlange absentie werd gevreesd, valt hij in De Klassieker tegen Ajax alweer in.
Ook centraal achterin laat het gemis van Trauner zich nog niet voelen. Slot verkiest Lutsharel Geertruida boven Jacob Rasmussen als vaste stand-in, een keuze die door Geertruida voorlopig dubbel en dwars wordt terugbetaald. De man die bij Feyenoord al als rechtsback, centrale verdediger en middenvelder werd gebruikt overtuigt naast David Hancko in het hart van de verdediging.
Tekst gaat verder onder de foto.
Lutsharel Geertruida speelde een sterke Klassieker
Lutsharel Geertruida speelde een sterke Klassieker © Patrick Goosen/Orange Pictures
Toch verwelkomt Slot deze maand een nieuwe verdediger. Neraysho Kasanwirjo komt als breedteversterking over van FC Groningen, waar hij ook zo nu en dan op het middenveld speelde. Maar Slot is duidelijk: Feyenoord ziet in hem een verdediger. Tegen NEC (2-0 winst) maakt Kasanwirjo zijn debuut.

Sparta

In: Pedro Alemañ (Valencia, vastgelegd tot medio 2025), Elias Hoff Melkersen (Hibernian FC, huur), Rick Meissen (FC Utrecht, vastgelegd tot medio 2026)
Uit: Mario Engels (Tokyo Verdy), Jason Lokilo (Istanbulspor, verhuur), Omar Rekik (Arsenal, einde huur), Sven Mijnans (AZ)
Nog voor de transferperiode begon moest Sparta op zoek naar een tweede spits, na het vertrek van Mario Engels richting Japan. Uiteindelijk komen de Rotterdammers, niet geheel verrassend, uit bij een Noor. Elias Hoff Melkersen wordt gehuurd van het Schotse Hibernian FC, met een optie tot koop. Melkersen is na eerste spits Tobias Lauritsen en Joshua Kitolano de derde Noor in de selectie van Sparta en maakt uit bij Cambuur (0-3) zijn debuut.
Tekst gaat verder onder de video.
Elias Hoff Melkersen is nu speler van Sparta: 'Ik ben een harde werker'
Ook in de laatste linie muteert Sparta deze winter. Omar Rekik, afgelopen zomer op huurbasis overgekomen van Arsenal, overtuigt Maurice Steijn niet en keert terug naar Engeland. In totaal komt Rekik slechts tot zes korte invalbeurten voor Sparta. Afgelopen zaterdag tegen NEC (1-1) bleek hij wederom niet hoog in de pikorde te staan. Na blessures bij Adil Auassar en Bart Vriends kwamen Mike Eerdhuijzen en rechtsback Dirk Abels als vervangers in het veld. Rekik viel later nog in, maar zag er bij de gelijkmaker van NEC niet goed uit. Hij wordt nu door Arsenal verhuurd aan Wigan Athletic.
Op het middenveld van Sparta is deze transferperiode het meeste te doen. Niet per se door de komst van Pedro Alemañ, die overkwam van Valencia maar nog geen minuten maakte, maar wel door de interesse in Sven Mijnans.
Mijnans is dit seizoen een belangrijke schakel in het succes van Sparta, dat mede door de drie goals en vijf assists van Mijnans zesde staat in de eredivisie. De 22-jarige Spijkenisser wordt in verband gebracht met stadsgenoot Feyenoord, maar er azen meer clubs op zijn diensten. "Ik weet dat meerdere clubs interesse hebben getoond in Sven", zei Sparta-trainer Maurice Steijn na de wedstrijd tegen NEC.
Uiteindelijk pakt Feyenoord niet door en tekent Mijnans bij de huidige nummer twee van Nederland, AZ. Daarmee verliest Sparta een belangrijke pion aan de Nederlandse top. Sparta zocht nog naar een vervanger, maar vond die uiteindelijk niet.

Excelsior

In: Kik Pierie (Ajax, huur), Peer Koopmeiners (AZ, huur), Noah Naujoks (Feyenoord, vastgelegd tot medio 2025), Arthur Zagre (AS Monaco, huur), Vicente Besuijen (Aberdeen, huur)
Uit: -
Excelsior zocht op meerdere posities versterking deze transferperiode. Voorin, maar ook zeker in de laatste linie. Vooral linksachterin is de spoeling dun. Er is geen back-up voor linksback Nathan Tjoe-A-On en vanwege de blessure van Sven Nieuwpoort werd Serano Seymor voor de leeuwen gegooid. Met de huur van Kik Pierie vulde Excelsior een deel van de behoefte in, al maakte de verdediger van Ajax vanwege blessureleed nog geen minuut.
In het restant van deze transferperiode versterkte Excelsior zich twee keer op het middenveld. Peer Koopmeiners kwam op huurbasis over van AZ en Noah Naujoks tekende na dertien jaar Feyenoord een contract tot medio 2025 in Kralingen. Naujoks kan overigens ook als spits uit de voeten.
Tekst gaat verder onder de foto.
Noah Naujoks met het shirt van zijn nieuwe club
Noah Naujoks met het shirt van zijn nieuwe club © Excelsior Rotterdam
Op deadlineday kwam de zeer gewenste nieuwe linksback er nog wél. Arthur Zagre, afgelopen anderhalf jaar uitgeleend aan FC Utrecht, wordt het komende halfjaar gehuurd van AS Monaco. Daarmee heeft Excelsior achterin wat lucht, en kan Zagre de concurrentiestrijd aangaan met Tjoe-A-On.
Een halfuur voor het sluiten van de markt voegde Excelsior nog een aanvaller toe aan de selectie. Vicente Besuijen, die in de eredivisie eerder uitkwam voor ADO Den Haag, wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van het Schotse Aberdeen.

FC Dordrecht

In: Sahverdi Cetin (Anakaragücü, vastgelegd tot medio 2024), Tim Receveur (Almere City, vastgelegd tot medio 2025), Tidjany Touré (Feyenoord, huur)
Uit: Aliou Baldé (FC Lausanne-Sport, werd gehuurd van Feyenoord)
FC Dordrecht versterkte zich deze transferperiode met een ervaren kracht, in de persoon van Tim Receveur. De 31-jarige middenvelder was de afgelopen jaren een vaste waarde op het middenveld van Almere City en droeg ook geregeld de aanvoerdersband. Receveur speelde ook voor VVV-Venlo en De Graafschap.
Daartegenover staat een verlies dat zich in Dordrecht zwaar doet gelden. Aliou Baldé verkast naar FC Lausanne-Sport, uitkomend op het tweede niveau in Zwitserland. Daarmee verliest FC Dordrecht, dat Baldé dit seizoen huurde van Feyenoord, een bepalende speler. Acht van de 24 doelpunten van FC Dordrecht dit seizoen kwamen op naam van de 20-jarige Baldé.
Aliou Baldé is het middelpunt van de aandacht na zijn rake strafschop voor FC Dordrecht tegen Willem II
Aliou Baldé is het middelpunt van de aandacht na zijn rake strafschop voor FC Dordrecht tegen Willem II © VK Sportphoto - Shane Winsser
Door het vertrek van Baldé maakt de eveneens 20-jarige Tidjany Touré de stap van Feyenoord naar FC Dordrecht. Touré werd in 2014 door Paris Saint-Germain gescout en speelde daar zeven jaar in de jeugdopleiding. Feyenoord pikte de vleugelaanvaller afgelopen zomer op in Frankrijk.