WATERSNOODRAMP

Regio herdenkt de Watersnoodramp van 1953 met prinses Beatrix, Rijnmond is er live bij vanuit Oude-Tonge

Oude-Tonge na de Watersnoodramp
Oude-Tonge na de Watersnoodramp © collectie NIMH
Het staat de mensen die het hebben meegemaakt nog op het netvlies: de dreiging van storm en springtij, de angst en paniek als de dijken breken en het land wordt overspoeld en het verdriet en de ontreddering als duidelijk wordt wat voor ramp zich heeft voltrokken.
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 krijgen Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant te maken met een ongekende ramp voor Nederland: de Watersnoodramp. In totaal komen ruim 1800 mensen om en 100.000 mensen raken dakloos.
Op 1 februari wordt er op tal van plaatsen in de Hoeksche Waard, op Voorne-Putten en op Goeree-Overflakkee stil gestaan bij de Watersnoodramp. Op Goeree-Overflakkee vallen 492 doden, in de Hoeksche Waard komen 139 mensen op en op Voorne-Putten zijn 37 dodelijke slachtoffers te betreuren.
Timelapse verloop Watersnoodramp 1953 gemaakt door TU Delft
De herdenking in Oude-Tonge wordt woensdag bijgewoond door prinses Beatrix. Het dorpje op Goeree-Overflakkee is de zwaarst getroffen plaats in Nederland: 305 mensen komen om. De herdenkingsdienst vanuit de R.K. Kerk OLV Hemelvaart begint om 10:00 uur en is te volgen via een livestream op rijnmond.nl of in de Rijnmond app.
Na de dienst in de kerk, wordt de herdenking kort onderbroken om het gezelschap de gelegenheid te geven naar de Begraafplaats Watersnood te gaan. Daar liggen de slachtoffers uit Oude-Tonge begraven en daar zal het tweede deel van de herdenking plaatsvinden. De livestream van Rijnmond wordt beëindigd na de dienst in de kerk en gaat weer verder als de ceremonie op de begraafplaats begint.
Ook Radio Rijnmond is de hele ochtend live. Het programma Dwars door Rijnmond staat in het teken van de herdenking van de Watersnoodramp. Presentator Erik Lemmers praat onder anderen met een ooggetuige die de rampnacht in Poortugaal heeft meegemaakt. De 85-jarige heeft tien familieleden verloren, zeven in Poortugaal en drie in Rhoon.
Daarna reist Dwars door Rijnmond naar Goeree-Overflakkee waar Watersnoodsnoodambassadeurs te gast zijn in de uitzending. Zij geven rondleidingen over de ramp in Stellendam. Ook praat Erik Lemmers na met de genodigden die bij de officiële herdenking aanwezig zijn geweest.