ONDERWIJS

Studenten moeten tekort aan doktersassistenten bij de huisarts oplossen

Studente Amina (20) aan het werk in het praktijklokaal
Studente Amina (20) aan het werk in het praktijklokaal © RTV Dordrecht / Corrado Francke
Doktersassistenten hebben een afwisselend beroep met veel verantwoordelijkheden. Maar ook in de huisartsenpraktijken wordt het personeelstekort elke dag gevoeld. Dat heeft niet alleen gevolgen voor patiënten, maar ook voor het onderwijs. Want hoe vind je een stageplek, als er geen assistenten zijn om je te begeleiden?
Het tekort aan assistenten speelt op veel plekken. "De patiënten merken het doordat ze langer in de wacht staan aan de telefoon", zegt Gabriëlle Wempe namens het collectief van zeventig samenwerkende huisartsen in de regio. Daarbij speelt bijvoorbeeld in een gebied als Gorinchem dat veel jongeren de regio verlaten.

Minder stageplaatsen, dus minder opleidingsplaatsen

Margreet Knops van het Da Vinci College stelt dat het probleem landelijk al langer speelt. "We hebben te weinig stageplekken voor onze studenten", legt ze uit aan RTV Dordrecht. De opleiding merkt dat ook, want doordat er minder stageplaatsen waren, konden scholen ook minder opleidingsplaatsen aanbieden.
Een samenwerking tussen het Da Vinci College en de zorggroepen in de regio moet daar verandering in brengen: studenten gaan één dag in de week naar school en lopen vier dagen per week mee in een praktijk, die daarmee wordt ontlast. "Zo kun je meer assistenten opleiden die op termijn een vaste plek in de huisartsenpraktijk kunnen innemen."

Binnenkort weer volle klassen?

Tijdens de open dag van het Da Vinci College probeerden docenten en studenten jongeren enthousiast te maken voor de opleiding. "Het is echt een opleiding die mij past", zegt derdejaarsstudent Tessa van Emmerik. "Je leert veel, doet veel, en als je goed kunt praten en dingen uit kan zoeken is dit echt wel een opleiding voor jou."
Met een diploma Doktersassistent kun je bij een huisarts gaan werken, als assistent van een verpleeghuisarts, in het ziekenhuis of bij revalidatiecentra. "Overal waar een arts werkt die een assistent nodig heeft, kun je werken. Je kunt natuurlijk ook doorstuderen", zegt docent Mariël van Boxtel-Apon.
De opleiding hoopt na de zomer weer twee volle klassen, zo'n 58 studenten, te verwelkomen. Die studenten moeten ervoor zorgen dat er stapje voor stapje weer meer doktersassistenten op de werkvloer komen.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl