NIEUWS

Ver van huis sterft Mateusz (32) alleen in een tentje in het Kralingse Bos en gaat zonder familie het graf in: ‘Triest, heel triest’

De eenzame uitvaart van de 32-jarige Pool Mateusz Trojan
De eenzame uitvaart van de 32-jarige Pool Mateusz Trojan © Rijnmond
Buiten aan de rand van het Kralingse Bos, ver van huis en op jonge leeftijd. Er zijn eigenlijk geen woorden van troost te vinden voor de dood van de 32-jarige Pool Mateusz Trojan die half januari door hulpverleners levenloos in een tentje werd gevonden. Hij stierf er een natuurlijke dood. Zonder familie is hij naar zijn graf begeleid door de dichters van Stichting de Eenzame Uitvaart Rotterdam. "Hij had het zich vast heel anders voorgesteld toen hij hierheen kwam."
"Zet je tent op in de hemel, Mateusz", zo begint dichter Bianca Boer haar afscheidsgedicht. Zij is één van de negen Rotterdamse dichters die eenzame Rotterdammers begeleidt naar het graf als er niemand anders in de naaste omgeving gevonden wordt om aanwezig te zijn.

Te jong om dood te gaan

Jong en alleen het graf in, dat komt zelden voor. Meestal staan de dichters aan het graf van mensen die al op leeftijd zijn en zich gaandeweg hebben afgezonderd van hun omgeving. Nu wordt afscheid genomen van een jongeman met nog een heel leven voor zich. "Heel triest, heel triest. Het heeft me de hele week bezig gehouden.”

Alleen zus gevonden

De Poolse ambassade in Den Haag heeft veel moeite gedaan om familie van Mateusz te traceren. Zijn ouders zijn niet gevonden, alleen een zus is opgespoord in een klein dorpje in Polen. Een dorpsagent heeft haar op de hoogte gebracht van het verdrietige nieuws. Ze had al een tijd geen contact meer met haar broer.
De zus kan de uitvaart niet op zich nemen, daar heeft ze het geld niet voor. Om dezelfde reden is ze ook niet aanwezig bij begrafenis. Veel meer informatie komt er via de dorpsagent niet terug vanuit Polen. Een Poolse vrijwilliger van de Ontmoetingskerk in Rotterdam legt uit dat de zus het daar waarschijnlijk heel moeilijk mee heeft. “Geen geld voor een uitvaart en niet af kunnen reizen naar Rotterdam is heel pijnlijk en gaat gepaard met veel schaamte.”
Er is weinig over Mateusz Trojan bekend. Hij woonde al langere tijd in een tentje aan de rand van het Kralingse Bos, tussen treinsporen en een drukke weg. Handhavers en hulpverleners die regelmatig langs fietsten voor een praatje, spreken van een vriendelijke buitenslaper met verslavingsproblemen. Ze probeerden hem de winteropvang in te krijgen, maar ondanks de kou en regen weigert Mateusz het aanbod.
De tent van de man die zondag 15 januari overleed
De tent van de man die zondag 15 januari overleed © Rijnmond

Spoorloos verdwenen vriend

Rondom zijn tent liggen veel natte spullen, lege drankflessen en een restje pasta in de pan als zijn vertrouwde handhavers hem op 15 januari aan het begin van de avond vinden in zijn kletsnatte tent.
Er stonden twee fietsen en nog een tent waar een andere Pool in sliep. Maar die is met de noorderzon vertrokken. Mogelijk uit angst dat hij de schuld voor de dood van zijn vriend in de schoenen geschoven krijgt.

Dronken vriendschap

Dichter Bianca Boer gelooft dat de spoorloos verdwenen Pool zijn vriend niet in de steek heeft gelaten en Mateusz heeft bijgestaan tijdens zijn laatste momenten. "Het troost mij een klein beetje dat hij in al zijn eenzaamheid misschien niet helemaal alleen was, hoe complex een vriendschap tussen vrienden met verslavingsproblemen ook kan zijn."
Bij de begrafenis zijn ook drie hulpverleners aanwezig. Ze zijn diep getroffen door zijn trieste dood alleen in het bos en zo jong. Een veldwerker van Stichting Ontmoeting in Rotterdam neemt kort het woord en bidt het Onze Vader. Dan laten de dragers de kist in het graf zakken op het kerkhof St. Laurentius in Crooswijk.
Dragers laten de kist van Mateusz Trojan in graf zakken
Dragers laten de kist van Mateusz Trojan in graf zakken © Rijnmond
Het afscheidsgedicht 'Zet je tent op in de hemel Mateusz' van dichter van dienst Bianca Boer bij de teraardebestelling van Mateusz Trojan op dinsdag 31 januari 2023:
Je bent maar tweeëndertig geworden
je stierf tussen het spoor en de razende
weg langs de bosrand waar ik -zonder
dat ik wist- vaak langs je tent ben gefietst.
Buitenslaper, je moet iets anders voor ogen
hebben gehad toen je naar hier kwam
werk, geluk of allebei
maar niet dit.
Je vondst was landelijk nieuws, je spullen
uitgebreid gefotografeerd, natte weekendtas
kratje duvel, restje pasta in de pan
een doorgeknipt slot, schoenen, haargel.

Verborgen onder het hemelsblauwe zeil
twee tentjes vastgepind in de aarde
twee fietsen stonden in het gras
je was daar niet alleen.

Lang dacht men dat afzonderlijke bomen
in een bos onderling concurreren
elkaars licht wegnemen, hun eigen
wortels breder naar water laten reiken.
Nu weten we dat ze door ondergrondse
draden verbinding maken, voorraden delen
buitenslapers, aten jullie samen? dronken?
bestaat er vriendschap in tegenspoed?
Jullie moeten voor ogen hebben gehad
wat er te verliezen was toen jullie buiten
wilden blijven ondanks de kou.

Waar je nu bent weet ik niet, Mateusz
toch wens ik je daar een bos toe
met zonlicht tussen de stammen
een betere plek dan hier.

Rust zacht Mateusz.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl